Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Zalgiris Kaunas

Turkish Airlines Euroleague‘de çift maç haftasının 2. ayağında yani 7. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Litvanya ekibi Zalgiris Kaunas‘ı konuk edecek.

Gelin birlikte bu maçın detaylarına bir bakalım, birlikte maç önü analizini hazırlarken takımların durumlarına, kritik eşleşmeye ve galibiyetin anahtarlarına bir göz atalım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Bir tarafta son şampiyon olarak yeni sezona en kötü başlama rekoruna sahip olan Anadolu Efes (1-5), diğer tarafta ligde henüz galibiyetle tanışamayan Zalgiris Kaunas (0-6) olacak, yani galibiyete iki aç takımın kapışmasını izleyeceğiz. Efes evindeki son maçta Unics Kazan’ı yenerek ilk galibiyetini elde etmişti, bunun üstüne inşa etmeye çalışacaklar. Elijah Bryant (14.5 sayı), Shane Larkin (13.0 sayı) ve Rodrigue Beaubois (9.5 sayı) ile takıma liderlik eden isimler konumundalar. Zalgiris ise halen ilk galibiyetini arıyor… Janis Strelnieks (12.0 sayı) takımın en skorer ismi konumunda, Josh Nebo (10.0 sayı) ve Lukas Lekavicius (8.7 sayı) ile onu takip ediyorlar. 1993’de ilk kez Avrupa sahnesinde boy gösteren Zalgiris, o günden beri temsilcimize 13-9 ile bir üstünlüğe sahip. Geçen sezonki son karşılaşmalarında ise temsilcimiz Larkin’in 18 sayılık etkili performansı eşliğinde 89-63 ile rakibini ezip geçmişti.

Kritik Eşleşme:

İki takımın da asıl yıldızları sezona kötü başladılar ve formsuz olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle de bu maçta x-faktörlerin eşleşmesi kritik olacak. Efes cephesinde Krunoslav Simon döndü. Her ne kadar takımı deplasmanda Panathinaikos’a farklı kaybetmiş olsa da Hırvat yıldız o maçta çok yönlü katkısıyla dikkat çekmiş, 15 dakika süre aldığı ve skor üretemediği maçta 3 ribaund, 9 asist, 1 top çalma ile takımına kenardan gelerek katkı vermişti. Yüksek basketbol IQ’su sırtı dönük silahları ve tecrübesi ile Efes hücumlarını farklı bir seviyeye taşıyabiliyor. İşte bu özelliklerinin, artılarının tamamını Zalgiris’in çok yönlü forveti Niels Giffey karşısında kullanması gerekecek. %43.6 kariyer ortalamasıyla müthiş bir üçlükçü olan Alman oyuncu, çabuk ayakları ve sert fiziği ile 2, 3, 4 numaralı pozisyonları savunabiliyor aynı zamanda. Ayrıca tecrübesi ve güçlü sezgileri ile o da tıpkı Simon gibi Zalgiris hücumlarına farklı bir boyut getiriyor.

Galibiyetin Anahtarları:

Efes acil olarak savunmada seviye yükselterek daha mücadeleci bir takıma dönüşmeli. Geçen sezon maç başına 77 sayıya izin veren takım, bu sezon 82.5 sayıya izin veriyor… Rakipler onlara karşı %53.2 ile 2 sayılık ve %41.4 ile 3 sayılık atış isabeti bulabiliyorlar. Micic ve Doğuş’un yine forma giyemeyeceği bu maçta, Larkin ile Erten’e 1 numarada önemli bir yük binecek. Strelnieks ile Kalnietis gibi iki tecrübeli guardın oyun temposu üzerinde hakimiyet kurmasına izin vermemeleri gerekecek. Simon’u daha fazla oyunun içine sokmak da Efes’in hücumda seviye atlamasını sağlayacaktır. Zalgiris şuana kadar ortalama 67.3 sayı üretebildi ve bu alanda ligin en kötü takımı. Aynı şekilde %46.4’lük 2 sayılık yüzdeleri ile de en kötü takım konumundalar. Zalgiris de en verimli skor opsiyonları olan Nebo, Jankunas ve Lekavicius’u işin içine sokup onlardan daha fazla katkı almak zorunda. Ve tabiki Larkin’in durdurmak da bir numaralı öncelikleri olarak, bu konuda Mudiay ve Kalnietis’e çok iş düşecek. Eski Fenerbahçeli Ulanovas da Simon karşısında zorlu bir sınav verecek, bu eşleşmede üstünlük kurması Zalgiris’e büyük bir artı getirir galibiyet yolunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …