Güncel Haberler

Maç Önü Analizi: LDLC Asvel Villeurbanne – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 3. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes 12 Ekim Salı günü saat 21:00’da LDLC Asvel Villeurbanne‘a konuk olacak.

Temsilcilerimizin her Euroleague maçından önce yaptığımız gibi yine takımların durumlarını, kritik eşleşmeyi ve galibiyetin anahtarlarını analiz edeceğimiz değerlendirmemiz hazır. Umarım okurken maçın fragmanını zihninizde canlandırabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Asvel sezona çok iyi başlayan takımlardan biri, 2 galibiyetlik bir serinin morali ve motivasyonu ile bu maçta son şampiyon Anadolu Efes‘i ağırlayacaklar ki temisilcimiz ise rakibinin aksine ilk 2 maçında da galibiyetle tanışamadı. Asvel son maçında deplasmanda Alba’yı 4 sayı farkla yenerken guard ikilisi Okobo ve Jones’dan 37 sayılık çok değerli bir katkı almıştı. Fransız ekibi Efes karşısında şimdiye kadar Euroleague sahnesinde hiç kazanamadı, 7. kez karşılaşacakları bu maçta ilk galibiyetlerini arayacaklar.

Efes, son maçında MVP Micic’in 32 sayılık performansına rağmen CSKA karşısında 96-100’lük skorla kaybetmekten kurtulamamıştı. Efes kadrosunda yer alan iki Fransız oyuncu, Moerman ile Beaubois her ne kadar Asvel forması giymemiş olsalar da kendi evlerinde sahaya çıkacaklar. Efes, son olarak 2017’de sezona 0-3 ile başlamıştı ki o kötü seri 5 maça kadar çıkmıştı. Bunun olmaması ise artık reaksiyon göstermeleri gerekiyor.

Kritik Eşleşme:

Çaylak guard Elie Okobo Euroleague’deki ilk sezonuna beklentilerin üstüne çıkarak nefis bir başlangıç yaptı ve 2 maçta 18.0 sayı, 4.5 ribaund ortalamalarını yakaladı. Ama şimdi önünde çok büyük bir sınav olacak kendisini kanıtlayabilmesi için; son MVP Vasilije Micic ile karşılaşacak. Sırp guard geçen sezonki performansını bu sezona da taşıdıki son maçında CSKA karşısında kariyerinin en iyi 3. rakamı olan 32 sayıya ulaşmıştı. Okobo da ne kadar verimli bir guard olduğunu gösterdi şuana kadar; Fransız oyuncu %78.6 2sayı, %80.0 3sayı isabetleriyle çok etkili olurken maç başına 4 top kaybı yaptı. Micic ise 2 sayılık atışlarda %45.5 ve 3 sayılık atışlarda %52.9 isabet oranları yakalamıştı. Bu iki guardın kapışması ve buradan çıkacak sonuçlar maçın galibini belirleme konusundaki direkt faktörler arasında yer alacak.

Galibiyetin Anahtarları:

Her ne kadar maçın kritik adamlarının guardlar olduğunu söylesek de elbette boyalı alandaki performanslar da kritik olacak. Asvel, şuana kadar rakiplerine maç başına 3 ribaund ile üstünlük kurarken, ortalama 4.0 blok ve %63.4 2sayı isabetiyle oynadı. Bunun yanında rakiplerinin 2 sayılık yüzdesini de %47.3 gibi düşük bir noktada tutmayı başardılar. Efes ise 2 maçın ardından rakiplerin ortalama 15.5 ribaund ile kendisine üstünlük kurmasına engel olamamış, bu alanda tam anlamıyla ezilmişti. Ayrıca rakiplerin 2 sayılık atışlarda %58.7 gibi yüksek bir yüzdeyle oynamasına da izin vermişlerdi. Eğer Asvel’in ön alan oyuncuları Fall, Osetkowski, Antetokounmpo ve Gist boyalı alanı kontrol edebilirlerse Asvel galibiyete ciddi anlamda yaklaşır.

Evet Efes’in hücum performansı geçen sezonki seviyesinin gerisinde, o kadar güçlü değil, ama asıl problem kuşkusuz savunma. Koç Ataman’ın öğrencileri ilk 2 maçta ortalama 91 sayı gördüler potalarında. Eğer Fransa’da bir reaksiyon gösterip aradıkları galibiyete uzanacaklarsa bunun savunmada sergileyecekleri ekstra efor ile geleceğini, bu alanda ciddi adımlar atmaları gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …