Güncel Haberler

Analiz: Şampiyonlar Ligi F Grubu

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde elemeler tamamlandı ve artık normal sezonun başlamasına sayılı günler kaldı.

Temsilcilerimizin yer aldığı grupları mercek altına aldığımız bu yazı dizisinin 4. bölümünde konuğumuz Tofaş‘ın yer aldığı F grubu oluyor.

Öncelikle bu sezon değişen formatı tekrar hatırlatmam gerekli. Toplamda 32 takım dörderli şekilde 8 gruba ayrıldı ve her grubun birincisi direkt olarak Top 16 biletini kapacakken gruplarını 2 ve 3. sıralarda tamamlayan toplam 16 takım ise çapraz eşleşmeyle 3 maç üzerinden play-in eleme maçları oynayacaklar. Buradan gelecek 8 takımla beraber belirlenecek 16 takım dörderli 4 gruba ayrılacak ve yine deplasmanlı maçlar oynayacaklar. Her grupta ilk 2 sırada yer alacak takımlar çeyrek finale kalacaklar ve burada 3 maç üzerinden eleme sistemi ile Final Four takımları belirlenmiş olacak.

Şimdi gelin birlikte F grubunda yer alan takımları kısa kısa inceleyelim.

Oostende

Koç Gjergja yönetimindeki Oostende, Belçika şampiyonu olarak artık BCL’nin gediklililerinden biri konumunda son sezonlarda. Yeni sezon öncesi de grup maçlarında rakipleri karşısında zayıf kalmamak için değerli takviyeler yaptılar. Önce guard rotasyonuna bir göz atalım. G-League’den transfer ettikleri skorer özellikleri ile ön plana çıkan Phil Booth hem 1 hem de 2 numarada görev alabilecek, sezona da Belçika liginde 13.3 sayı ortalaması ile başladı. 38 yaşındaki tecrübeli Sırp oyun kurucu Dusan Djordjevic her zamanki gibi takımın saha içindeki ve saha dışındaki lideri konumunda. Hollandalı genç yetenek Van der Vuurst de enerjisi ve hücumdaki katkıları ile takımın değerli parçalarından biri olacak. Kanat rotasyonunda ise takımın yeni yıldızı Levi Randolph var. 29 yaşındaki oyuncu Avrupa’daki tecrübeli Amerikalı oyunculardan biri. Hem 2 hem de 3 numarada onun atletizmi ve skorer özellikleri, takımın ondan nasıl verim alacağı Oostende’nin geleceğini direkt olarak etileyecek bir faktör ki sezona 10.5 sayı ortalamasıyla, pek de beklentileri karşılayarak başlayamadı. Olivier Troisfontaines de görev adamı olarak hem dış şutlar hem de ribaundlar konusunda forvette ona destek olacak. Uzun rotasyonuna baktığımızda ise 4 numarada tecrübeli isim Pierre-Antoine Gillet var. Onun agresif ve fiziksel oyunu, dış şut katkısının yanı sıra boyalı alanda da iyi bir bitirici olması ve tabiki ribaundlardaki katkısı değerli olacak Oostende için. Bu seviyelerde tecrübe açısından da takımın en güvendiği isimlerden. Finlandiyalı genç forvet Jantunen de ona destek olacak. Pota altında ise yeni transferlerden, dev uzun Brandon McCoy var. Sezona pek iyi başlayamadı ligde ama ilerleyen bölümde adaptasyonu tamamladıkça faydalı olacaktır. Onun kötü performansından faydalanarak öne çıkan isim Servaas Buysschaert oldu, şuana kadar 11.0 sayı ortalaması ile oynuyor. Bir diğer genç yetenek Bratanovic de onlara eşlik edecek isim olacak.

Ellerindeki kadronun kalite anlamında buralar için yeterli olmadığını düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda sürpriz sonuçlar alabildiklerini görmüştük ama bu sefer işleri pek kolay değil. Tek şansları Tofaş dışındaki diğer iki rakibin kendilerinden çok üst düzey, yenemeyecekleri takımlar olmamaları. Evlerinde bu 2 takım karşısında oynayacakları maç onların grubu 3. mü yoksa 4. mü bitireceğini gösterecek.

BC Kalev

Yolu oyuncuyken ülkemizden geçmiş olan koç Stelmahers yönetiminde sezona gird Estonya temsilcisi. BCL biletini ise elemeler sayesinde aldıklarını hatırlatalım. Elemelerin yarı finalinde güçlü rakipleri Mornar Bar’ı ve finalde de Juventus’u yenerek bu grupta yer almayı sağlamışlardı. Kadrolarına bakacak olursak guard rotasyonlarının en kuvveli bölüm olduğunu söyleyebiliriz. JeQuan Lewis geçen sezon İsrail 2. liginde forma giyiyordu ve skorer özelliklerinin yanı sıra organizasyon beceleri ile de 1 numarada etkili olabilen, yüksek potansiyelli bir isim ki eleme maçlarında da 16.3 sayı, 7.3 asist ile dikkatleri üstüne çekmişti. Onunla beraber hem 1 hem de 2 numarada görev alacak olan bir diğer isim ise Euroleague tecrübesi de bulunan Davion Berry. Daha çok skorer kimliği ile ön plana çıkan bir oyuncu. Belçika’nın Limburg takımından aldıkları Silas Melson da 2 ve 3 numarada görev alabilecek değerli bir parça. O da elemelerde 14.7 sayı ortalaması ile etlili olmuştu. Ayrıca savunmada da faydalı ve çalışkan bir isim olduğunu belirtelim. Bu 3 ismi tecrübeli guardlar Estonyalı Dorbek ve Letonyalı Vitols ile destekleyecekler. Forvet rotasyonunda ise güçlü isimlere sahipler. Zaman zaman Letonya milli takımında yer alan şutör 4 numara Ojars Silins, genç Estonyalı Hermet burada görev alacaklar. Ama tabiki asıl tecrübeli uzun Kristjan Kitsing buradaki önemli silahları. Geçen sezon Rytas’da da uluslarası düzeyde değerli tecrübeler edinen 30 yaşındaki oyuncu hem içerden hem de dışarıdan hücum tehditine sahip olması, sert ve fiziksel oyundan kaçmayan yapısı ile takımın liderlerinden biri konumunda. Pota altına baktığımızda ise öne çıkan isim geçen sezon Frankfurt’da izlediğimiz Kamari Murphy olacak. Eleme maçlarındaki performansıyla da güven vermişti. Hem ikili oyunlardaki ve çember altındaki yüksek yüzdeli bitirişleri hem de ribaundlardaki etkinliği ile takımın tamamlayıcısı konumunda. Onu da Estonyalı uzun Nurger destekleyecek kenardan gelerek.

Kadroları ve uluslararası tecrübeleri açıkçası BCL seviyesinin altında. Ancak özellikle Lewis ve Kitsing takıma liderlik edip Berry, Melson, Murphy üçlüsünü de yanlarına alabilirse bu grupta can yakabilirler. Oostende için söylediklerimin bir benzerini söyleyebilirim; Belçika ekibi ile içerde-dışarıda oynayacakları iki maçın kritik olacağını, o maçlardaki sonuçlara göre grubu 3. bitirebileceklerini düşünüyorum.

Strasbourg

Geçen sezon olduğu gibi koç Tuovi ile yola devam ediyorlar. Geçen sezonki kadrolarından sadece bir kaç ismi tuttular, ciddi bir değişim yaptılar rotasyonda. Takımın direksiyonunda geçen sezon olduğu gibi yine DeaAndre Lansdowne olacak. Tecrübeli guard saha görüşü ile takımı organize edeceği gibi deliciği ile gerektiğinde skora da katkı vermesi beklenen bir isim olacak. Ama tabiki guard rotasyonundaki asıl skor güçleri keskin şutör John Roberson olacak. 32 yaşındaki tecrübeli skorer mesafe tanımayan üçlükleri ve sürati ile açık alandaki etkinliği sayesinde takımın en güvendiği skor opsiyonlarından biri olacak. Kanat rotasyonunda da kaliteli isimler var ellerinde. Çaylak Matt Mitchell, ilk profesyonel kontratını imzaladı. İiyi bir şutör olmasının yanı sıra ribaundlara da katkı veren bir isim ama tabiki tecrübesizlik ve adaptasyon gibi eksileri mevcut. Buradaki asıl kritik isim ise geçen sezon da takımın güvenilir ellerinden biri olan Çek forvet Jaromir Bohacik olacak. Dış şutlardaki katkısı, ribaunlarda ve savunmada güçlü fiziği ile getirdiği artılar, gerektiğinde organizasyona da yardımcı olmasıyla tam bir x-faktör diyebiliriz onun için. Geçen sezon Fenerbahçe’de beklentileri karşılayamayan Jarell Eddie ise hem 3 hem de 4 numarada görev alarak öldürücü üçlükleri ile hücuma renk getirecek. Ancak dribbling üstünden skor üretiminin sınırlı olması ve teması fazla sevmemesi sürelerini sınırlandırabilir. Ayrıca savunmada da daha gayretli olması gereken bir isim. 4 numarada dakikaları çoğunlukla alacak isim ise tecrübeli uzun Ike Udanoh olacak. Onun atletizmi, savaşçı kimliği ve fiziksel basketbolu Strasbourg adına çok değerli. Oyunun iki tarafında da onun enerjisine ve tecrübesine fazlasıyla ihtiyaçları olacak. Çok çey bekledikleri Fransız uzun Morin sakatlandığu için onun yerini doldurmak üzere bir diğer tecrüeli isim Georgi Joseph’i aldılar. Ayrıca Cavaliere de bu isimleri pota altında desteklemeye çalışacak. Özetle uzun rotasyonları biraz sınırlı ve zayıf diyebiliriz.

Fransız ekibinin uzun rotasyonun sınırlı ve yetersiz olduğunu belritmiştim. Bu nedenle de tempo basketbolu oynamaya çalışacaklar. Sezona Pro A’da iyi başlayamadılar, adaptasyon adına zamana ihtiyaçları var. Ama yine de Kalev ve Oostende’den daha kaliteli, daha tecrübeli bir kadroları var. Normal şartlarda onlara üstünlük kurup Tofaş’ın altında kalmalarını, 2 ya da 3. sırada yer almalarını bekliyorum.

Tofaş

Temsilcimiz koç Demir ile yola devam ederken kadrosunda da nokta atışı değişiklikler yaptı, geçen sezona göre benzer seviyede bir takım kurduklarını söyleyebiliriz. Öncelikle guard rotasyonuna bir bakalım. Takımın direksiyonunda artık Pako Cruz yer alıyor. Meksikalı guard saf bir oyun kurucu olmasa da dribbling üstünden hem kendi skorunu üretebilmesi ve hem de kaliteli pas yetenekleriyle takımını iyi organize eden bir isim. Bu seviyelerde de yüksek bir tecrübesi var, koç Demir’in en büyük kozlarından biri tartışmasız. Onunla beraber bir diğer yeni transfer, geçen sezon BCL’de Yılın En İyi Beşi’ne seçilen Kasey Shepherd var. Her iki guard pozisyonunda da görev alabilen Birleşik Amerikalı guard daha çok skorer özellikleriyle öne çıkıyor. Dribbling üstünden hem şut hem penetre tehditinin olması ikili oyunlardaki toplu üretkenliği ile Tofaş’ın en önemli 2 skor opsiyonundan birisi ki savunmada da güçlü fiziği ile gayet etkili bir isim. Bu isimleri milli oyuncularımızdan Berk Uğurlu destekleyecek. BSL’de iyi maçlar çıkardı ve bu seviye için de artık tecrübeli isimlerden biri kuşkusuz. Hem 2 hem de 3 numarayı destekleyecek bir diğer milli oyuncumuz ise keskin şutör Yiğit Arslan olacak. Dış şutların yanında artık dribbling üstü tehditlerini de geliştiren ve fiziksel anlamda da güçlenen genç oyuncu benchten gelerek önemli katkılar verebiliyor. Forvet pozisyonunda Akoon-Purcell’den sonra ise yine skorer bir ismi tercih ettiler. Geçen sezon Fethiye’de izlediğimiz Elgin Cook da takımın önemli skor opsiyonlarından biri. BSL sezonuna harika bir giriş yaptı ve ritm bulduğu zaman yay gerisinden ne kadar öldürücü bir silah olduğunu gösterdiği gibi güçlü fiziği ile çember altında da etkili. Onun çok yönlü oyunu hem hücumda hem de savunmada x-faktör olmasını sağlıyor koç Demir’in sisteminde. Geçen sezon ortasında gelen ve takıma tam uyum sağlayan Tomislav Zubcic de en güvendikleri isimlerden biri. Uluslararası tecrübesi yüksek ve 4 numarada hem dış şut tehditi hem de dribbling üstünden üretim becerisinin olması onu eşleşilmesi zor bir isim yapıyor. Ayrıca ribaundlar konusunda da enerjisi yüksek bir isim. Her iki forvet pozisyonuna kenardan gelerek destek verecek isim ise genç Berke Büyüktuncel olacak. Pota altında ise değişikliğe gitmediler. Geçen sezon olduğu gibi iki ağır işçi boyalı alanda her iki pota altında da etkili olmaya çalışacaklar. Simmons atletizmi, güçlü fiziği, çabuk ayakları ve blok tehditi ile savunmaya güç katarken Muhsin de boyalı alandaki bitiriciliğinin yanı sıra orta mesafe tehditi ile de hücumda daha fazla katkı veren isim olacak, birbirlerini tamamlayacaklar.

Özetleyecek olursak Tofaş’ın yine kaliteli ve tecrübeli bir kadrosu var. Özellikle yabancı oyuncular bu seviyelerde tecrübeleri yüksek isimler. Ayrıca uyumları da gayet iyi, BSL maçlarında bunu gördük. Grupta normal şartlarda onları tehdit edecek, zorlayacak bir takım yok. Talihsiz sakatlıklar ya da maçlar içerisinde ciddi form düşüşleri yaşamazlarsa normal şartlarda bu gruptan 5 galibiyetle ya da namağlup lider çıkmalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ene, Bursaspor Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu Bursaspor İnfo Yatırım‘ı …