Güncel Haberler

Takım Analizi: Zenit’i Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague takımlarını incelediğimiz bu yazı dizisinin son bölümünde konuğumuz Zenit oluyor.

Rus ekibi geçen sezon koç Pascual yönetiminde sergilediği performansla tarihinde ilk kez play-off oynama başarısı göstermiş, finalist Barça’yı da çok zorlamıştı. Evet bu etkili kadronun en önemli parçalarından biri olan Pangos’u NBA’e kaptırdılar ama yeni takviyelerle birlikte bu sezon hedefi play-off’dan aşağı düşürmeyeceklerini de gösterdiler.

Gelin birlikte yenilenmiş kadrolarını mercek altına alırken, hedeflere ve beklentilere de bir göz atalım.

Pangos’dan sonra takımın direksiyonunda yer alacak yeni lider NBA patentli oyun kurucu Shabazz Napier olacak. Basketbola verdiği yaklaşık 1 yıllık aranın ardından halen ne kadar önemli bir yıldız olduğunu Zenit forması ile hazırlık döneminde göstermişti. Ancak yaşadığı talihsiz sakatlık nedeniyle sezona geç başlayacak. Elbette onun sağlıklı bir şekilde dönmesi Zenit’in tekrarlamak istediği play-off hedefi adına çok ama çok kritik olacak. Onun yokluğunda bir diğer yeni transfer Frankamp 1 numarada görev alacak. Euroleague tecrübesi olmaması, fiziksel dezavantajlar ve atletik bir oyuncu olmaması sorun açabilir başına ama zekası, organizasyon becerisi ve yüksek yüzdeli şutları ile hücumda fark yaratabilir. 2 numarada ise geçen sezon verim alamadıkları Hollins ile yollarını ayırırken Euroleague’in elit skorerlerinden biri olduğunu Kızıl Yıldız ile kanıtlayan Jordan Loyd yer alacak. Onun dribbling üstünden kendi skorunu yaratabilmesi ve el yakan şutlardaki yüksek yüzdesi yarı saha basketbolunda Zenit’in elini çok rahatlatacak. Ayrıca onu destekleyecek ve zaman zaman 1 numarada da görebileceğimiz bir diğer tecrübeli isim Baron da takımda kaldı. Özellikle topsuz hücumlarda da etkili olabilmesi ve gerektiğinde topa yön verebilecek organizasyonel becerilere de sahip olması onu koç Pascual’ın sisteminde joker pozisyonuna sokmuş durumda. Ayrıca Rus skorer Kulagin de eski günlerinden uzak olmasına rağmen 2 ve 3 numarada dakika bulacaktır.

3 numarada takım kaptanı Mateusz Ponitka yer alacak. Hücumda halen gelişimini sürdüren ve artık dribbling üstünden skor üretebildiği gibi pasör özelliklerini de kullanabilen Polonyalı kanat oyuncusu, gerektiğinde 1 ve 2 numaralı pozisyonları bile oynayabilecek noktaya geldi. Halen şutu istikrarsız olsa da bu artılarıyla beraber savunmadaki sert ve dirençli oyunu, 1, 2, 3 numaralı pozisyonları savunmabilmesiyle değerli bir parça. Onunla beraber Rus şutör Karasev de kısa forvet pozisyonunda görev alacak. 4 numarada ise bu sezon elleri oldukça kuvvetli. Khimki ile bireysel anlamda çok iyi bir sezon geçiren Jordan Mickey artık takımın yeni yıldızlarından ve en önemli 2-3 skor opsiyonundan biri konumunda. Hücumda hem içerden hem de dışarıdan silahlarının bulunması, hatta yüzü dönük de perimetreden adam eksiltebiliyor olması 4-5 numaradaki bir oyuncu için çok ama çok değerli. Koç Pascual onu farklı beşlerde her iki pozisyonunda da kullanacaktır. Bir diğer yeni transfer Kuzminskas da hem de 4 numarada onu destekleyecek hem de zaman zaman uzun beşlerde 3 numaraya kayarak alçak postta ters eşleşme yaratacaktır. Dış şut tehditiyle beraber iki forvet pozisyonunda da ters eşleşmeler yaratabilen, top tekniği ve pasör özellikleri ile fark yaratabilen bir x-faktör. Tecrübeli Zubkov da kenardan gelen sertlik ve ribaund katkısı anlamında bu 2 isme destek olacak.

5 numarada geçen sezon olduğu gibi Alex Poytress ile Arturas Gudaitis ikilisi olacak. Burada Poythress özel bir parantez açmak lazım. Geçen sezonla beraber müthiş bir gelişim ivmesi yakalayan atletik uzun her iki uzun pozisyonunda da enerjisi, güçlü fiziği, ribaundlardaki etkinliği, çabuk ayakları ve blok tehditi ile çok değerli bir isim. Bu sezon da istikrarını ve gelişimini sürdürürse bu çok yönlü oyunuyla beraber onu Euroleague’in elit uzunlarının arasına koyabiliriz artık. Litvanyalı uzun Gudaitis de yine boyalı alanı koruma, alçak posttaki etkinlik ve tabiki blok tehditi konusunda 5 numarada takımın güvendiği isim olacak. Dakikaları Poythress ile paylaşacağı gibi zaman zaman bu ikiliyi birlikte de sahada göreceğiz geçen sezon olduğu gibi.

Zenit geçen sezon çıtayı kendileri adına ciddi şekilde yükseltmiş ve Pangos ile koç Pascual liderliğinde ilk kez play-off bileti kapmışlardı. Çıtayı bu seviyede tutabilmek adına bence doğru değişiklikler yaptılar. Hatta Pangos’u da tutabilselerdi Final Four yolunda bile güçlü adaylardan biri olabilirlerdi. Mickey, Poythress, Napier gibi isimlerin liderliğinde bu sezon da çok can yakacaklarını, ciddi sakatlıklar ya da talihsizlikler yaşamazlarsa normal sezonu 5-8. sıralar seviyelerinde bitirebileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …