Güncel Haberler

Euroleague Sahnesinde Yeniden Boy Gösterecek Yıldızlar

Turkish Airlines Euroleague‘de 2021-22 sezonunun başlamasına artık sayılı günler kaldı. Sezonun başlamasına sayılı günler kala biz de yavaş yavaş ısınmaya başlayalım.

30 Eylül’de başlayacak yeni sezon öncesi bir çok takım kadrosunu güçlendirdi ve son yılların en denk, rekabet seviyesi en yüksek sezonu olması bekleniyor.

Bu yazımda sizlerle daha önce Euroleague’de boy göstermiş ve bu sezonla beraber tekrar sahneye çıkma şansı yakalayacak isimleri sıralayacağım. Keyifli okumalar.

*Güç sıralaması değildir, oyuncular isimlerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

CSKA Moscow on Twitter: "Andrey Vorontsevich bypassed Victor Khryapa in the  number of games for CSKA in the EuroLeague history! 🔴🔵 #CSKAbasket…  https://t.co/D6WvkI4y96"
Andrey Vorontsevich (Unics Kazan)

Rus forvet kariyerinde tam 274 Euroleague maçında görev almış ve CSKA ile 3 kez kupayı kaldırma başarısı göstermiş önemli figürlerden biri. Geçen sezon Euroleague sahnesinden uzak kalmış olsa da bu sezon Euroleague sahnesine geri dönen Unics Kazan ile beraber o da 17 Ocak 2020’nin ardından 5.6 sayı, 3.1 ribaund, 1.0 asist istatistikleriyle mücadele ettiği Avrupa’nın zirvesindeki basketbol sahnesine geri dönüyor. Üstelik hazırlık döneminde de gördük ki geride bıraktığı 14 sezona rağmen halen diri ve formda, koç Perasovic’in sisteminde önemli bir yeri olacak.

DeShaun Thomas agrees on contract extension with Panathinaikos | Eurohoops
DeShaun Thomas (FC Bayern Munich)

Geçen yaz uzakdoğu macerası yaşamak isteyen ve Euroleague’den ayrılarak Japonya’ya transfer olan Thomas’ın ayrılığı uzun sürmedi. 5 Mart 2020’de son kez çıktığı Euroleague sahnesine tekrar Bayern forması ile yeni sezonla beraber dönecek. Daha önce Nanterre, Maccabi Tel Aviv, Barça, Anadolu Efes ve Panathinaikos formasıyla toplam 161 maça çıkan, 9.9 sayı, 3.1 ribaund ortalamalarına sahip olan tecrübeli forvet, böylece 6. takımıyla beraber geniş dönüş yapmış olacak. Dış şutları ve ribaundlardaki etkinliği ile koç Trinchieri’nin güvendiği isimlerden biri olacak.

EuroLeague'de Bir Maçta En Fazla Ribaund Alan 10 Oyuncu | Sayfa 8 / 10 |  Eurohoops
Donatas Motiejunas (AS Monaco)

Listedeki 3 Litvanyalı’dan biri olan tecrübeli uzun, aynı zamanda Euroleague’den en uzun süre boyunca ayrı kalmış isim olma özelliğini de taşıyor. Son olarak 21 Aralık 2011’de Polonya ekibi Prokom formasıyla bu sahnede boy göstermişti ki aslında buradaki tecrübesi sadece 13 maçtan ibaret ki bu maçlarda 9.9 sayı, 6.7 ribaund ortalamalarına sahipti. Sonrasında kariyerine NBA ve Çin Ligi’nde devam etmişti kariyerine. NBA’de 251 ve Çin’de 155 maça çıkan Motijeunas, elde ettiği bu uluslararası tecrübenin ardından bir Fransız ekibiyle yeniden Euroleague’e dönüyor ve basketbolseverlerin merakla izlemeyi beklediği isimlerden biri konumunda sezon öncesi.

James Nunnally Fenerbahçe'den ayrıldı - Fotomaç
James Nunnally (Maccabi Tel Aviv)

Euroleague sahnesine temsilcimiz Fenerbahçe ile adım atmış olan eski dost, sonrasında Milano ve tekrar Fenerbahçe formalarını terletmiş, aralarad da NBA ve Çin maceraları olmuştu. Toplamda 82 maçlık bir Euroleague tecrübesi bulunan ve 7.8 sayı, 2.1 ribaund, 1.5 asist ortalamalarına sahip olan keskin şutör 28 Şubat 2020’de ayrıldığı lige bu kez Maccabi forması ile geri dönecek. Hazırlık döneminde ve Süper Kupa’da çok iyi işlere imza atan Birleşik Amerikalı forvet, koç Sfairopoulos’un gözüne girmeyi başarmış ve takımın ilk 2 skor opsiyonundan biri konumunda yer alıyor.

Maik Zirbes Maccabi Tel Aviv'de | Eurohoops
Maik Zirbes (Kızıl Yıldız)

Alman uzun da Euroleague’e uzun bir aradan sonra dönen tecrübeli yıldızlardan biri. 31 yaşındaki Zirbes, 2012-17 arasında 5 sezon boyuca Brose Bamberg, Kızıl Yıldız ve Maccabi ile toplam 99 maçta Euroleague sahnesinde boy gösterdikten sonra kariyerine Euroleague dışında devam etmişti. Ama eski takımı Kızıl Yıldız’ın ona ihtiyacı oldu ve o da bu çağrı kabul ederek aynı zamanda da eski koçu ile yeniden buluşarak tekrar 8.6 sayı, 4.6 ribaund kariyer ortalamalarına sahip olduğu Euroleague sahnesine çıkacak. Boyalı alandaki etkinliği ve güçlü fiziği ile rakip uzunların yine iki pota altında da eşleşmek istemeyeceği oyunculardan biri olacak.

Mantas Kalnietis, Zalgiris'e döndü - Euroleague Haberleri - Basketbol
Mantas Kalnietis (Zalgiris Kaunas)

Bu listede yer alan en tecrübeli isimlerden biri olan Litvanyalı oyun kurucu 35 yaşında ve Euroleague sahnesinde toplam 174 maça çıkmış, 6.8 sayı, 2.2 ribaund, 2.9 asist kariyer ortalamalarına sahip bir isim. Diğer taraftan uzun süredir de Avrupa’nın zirvesindeki bu sahneden ayrı kaldığını belirtmek gerekli. Son olarak 1 Şubat 2018’de Zalgiris forması ile onu izlemiştik ki geçen sezon Lokomotiv Kuban’da VTB Ligi’nin MVP’si seçilmesinin ardından onu tekrar Zalgiris forması ile Euroleague sahnesinde göreceğiz. Mudiay gibi bir yıldızla 1 numarada süreleri paylaşacak olan tecrübeli guardın sahada koç Schiller’in gözü kulağı olması bekleniyor.

El ex NBA Mindaugas Kuzminskas se irá del Olympiacos | Basquet Plus
Mindaugas Kuzminskas (Zenit)

Listedeki 3. ve son Litvanyalı isim olan Kuzminskas müthiş yeteneklerine ve çok yönlü oyununa rağmen Euroleague’de sahne aldığı 164 maçta şimdiye kadar pek isteneni veremiş, 8.0 sayı, 2.9 ribaund istatistiklerine sahip bir isim oldu. Nitekim 1 Kasım 2019’de Euroleague sahnesinde son kez Olympiakos forması ile boy gösterdikten sonra EuroCup’a gitti. Burada geçen sezon Kuban ile çok iyi bir sezon geçirdi ve onu VTB Lig’de yakından takip etme fırsatı bulan koç Pascual yönetimindeki Zenit de bir şans daha vermeye kadar verdiler. 31 yaşındaki yıldız kariyerinin meydan okuma sezonlarından birinde Euroleague’de tekrar boy gösterecek.

Maccabi releases Nate Wolters | Eurohoops
Nate Wolters (Kızıl Yıldız)

Yolu ülkemizden Beşiktaş formasıyla da geçmiş olan eski dost Wolters, Euroleague sahnesinde daha önce Maccabi ve Kızıl Yıldız formalarını da 70 kez terletmiş, 8.8 sayı, 2.3 ribaund, 2.9 asist ortalamaları yakalamıştı. Son olarak 16 Ocak 2020’de çıktığı Euroleague sahnesinden sonra Kazan ile EuroCup’da boy göstermişti. Şimdi eski takımı Kızıl Yıldız’a liderlik etmek üzere tekrar Avrupa’nın zirvesine dönüyor. 30 yaşındaki tecrübeli oyuncu Sırp ekibinin mütevazi kadrosunda koç Radonjic’in en güvendiği isimlerden biri olacak yeni sezonda.

EuroLeague: Nicolò Melli 10 Yılın En İyi Takımına Aday! | Eurohoops
Nicolo Melli (Olimpia Milano)

Euroleague sahnesinde son olarak 19 Mayıs 2019’da temsilcimiz Fenerbahçe’nin formasını giymiş olan eski dost Melli, NBA macerasının ardından 207 maçta 7.4 sayı, 4.7 ribaund ortalamaları ile mücadele ettiği Euroleague sahnesine eski takımlarından biri olan Milano’nun forması ile geri dönüyor. Koç Messina’nın kadrosunda en çok görmek istediği isimlerden biri olan Melli, yeni sezonda pota altında takımın en güvendiği isim olacak. Yine etkili dış şutları yüksek basketbol IQ’su ile rakip uzunların savunmakta zorlanacağı isimlerin başında gelecek.

Nigel Williams-Goss BEST Highlights 2018-19 Season - Welcome to Utah Jazz!  - YouTube
Nigel Williams-Goss (Real Madrid)

Birleşik Amerikalı oyun kurucu daha önce Olympiakos forması ile Euroleague sahnesinde 30 maçta görev almıştı. Son olarak 5 Nisan 2019’daki maçının ardından NBA’in yolunu tutmuştu. Son 2 sezonda da her yaz adı Euroleague takımları ile anılmıştı, mutlu sona ise Real Madrid ulaştı ve onu bu yaz kadrolarına kattılar. Geçen sezon EuroCup’da Kuban ile gösterdiği başarılı performansın ardından 9.2 sayı, 2.0 ribaund, 4.2 asist istatistikleri ile mücadele ettiği Euroleague sahnesine geri döndü. Artık Real Madrid’in şampiyonluk yolunda en güvendiği isimlerden biri konumunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …