Güncel Haberler

Takım Analizi: Zalgiris’i Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague ekiplerini mercek altına aldığımız bu yazı disinde yeni konuğumuz Zalgiris Kaunas oluyor.

Koç Schiller yönetiminde yola devam eden Litvanya şampiyonu yeni sezon öncesi kadrosunda değişikliker yaptı. Gelin birlikte takımın yeni kadrosunu mercek altına alırken, hedefleri ve beklentileri de inceleyelim.

Öncelikle takımın oyun kurucu pozisyonunda yeni bir yıldız izleyeceğiz. NBA patentli Emmanuel Mudiay, Euroleague sahnesindeki çaylak sezonuna başlayacak. Gerek sezon öncesi gerekse LKL’deki sezon başı performansıyla özellikle skorer kimliğiyle takıma değer katacağını gösterdi. Organizasyon becerilerini henüz tam olarak ortaya koyamadı, takım arkadaşlarını ve koçun sistemini tanımaya, sisteme adapte olmaya çalışıyor. Ancak NBA’den sonra Çin yapmış bir oyuncu için gayet iyi sinyaller verdi bana göre. Sezon boyunca yakından takip edeceğim isimlerden biri olacak. Geçen sezon da takımın değerli parçalarından biri olan solak guard Lekavicius 1 numarada kenardan gelerek oyuna getireceği enerji ve delicilik katkı verecek. Ayrıca tecrübeli guard Kalnietis de bu iki ismin organizasyon konusundaki eksiklerini kapatabilmek için dakikaları paylaşacak. Onun ikili oyunlardaki zekası ve pasları takıma değer katacaktır. 2 numarada ise CSKA’da beklentilerin altında kalan, sakatlıklar nedeniyle bir türlü verimli olamayan Janis Strelnieks’i kullanmaya çalışacaklar. Letonyalı oyuncu şutör özellikleri ve soğuk kanlı tarzıyla sağlıklı kalabildiği sürece takıma önemli katkılar verebilir. Bir diğer tecrübeli şutör Milaknis de ona destek olacak ki zaman zaman onu 3 numarada da göreceğiz.

3 numarada ise görev adamları yer alıyor rotasyonda. Alba’dan aldıkları tecrübeli şutör Niels Giffey, gerek üçlükleri gerekse haddini bilen, verimli oyunuyla takımın tamamlayıcı parçalarından biri olacak. Ayrıca ribaundlar konusunda da destek vermesi önemli olacak elbette. Onunla bereaber Fenerbahçe’de beklentilerin çok altında bir sezon geçiren Ulanovas yer alacak. Hazırlık döneminde iyi sinyaller verdi ama koç Saras’ın onu kullandığı gibi koç Schiller de ondan verim alabilecek mi biraz tartışılır. Fiziksel ve mental olarak sorun yaşamazsa takıma katkıs kritik olacak. 4 numarada ise Alba ve Tenerife’den hatırlayacağınız Tyler Cavanaugh yer alacak. Onun şut tehditi ve yüzü dönük silahları artı oyun zekası ile özellikle hücumda katkısı kritik olacak. Ancak Euroleague seviyesi için omuzlarındaki yükün ağır olacağını düşünüyorum. Onu desteklemesi beklenen Jankunas’ın da artık yaşının ilerlediğini düşünürsek bu rotasyonda işleri zor olacak desek yanlış olmaz.

5 numarada ise nispeten daha iyi durumdalar. Fenerbahçe’deki kötü döneminin ardından geçen sezon Zalgiris’de toparlanan ve iyi bir performans sergileyen Joffrey Lauvergne yine takımın hücumdaki en büyük kozlarından biri olacak. Boyalı alandaki etkinliğini ve hem yüzü dönük hem de sırtı dönük tehditlere sahip olması onun değerini daha da arttırıyor elbette. Sağlıklı kalabilmesi ve savunmada da takımını yanlız bırakmaması, oyunun bu alanında da enerjisini üst seviyede tutabilmesi takım adına kritik olacak. Onunla dakikaları paylaşacak isim ise yeni transferlerden Josh Nebo olacak. Atletik uzun, güçlü fiziği, enerjisi ve boyalı alandaki performansı ile bu sezon x-faktör olacak diyebiliriz rahatlıkla. İkili oyunlardaki patlayıcı bitiriciliği, çabuk ayakları ile savunmada kısaların da karşısında durabilmesiyle Lauvergne’in eksiklerini kapatabilecek, 5 numaraya çeşitlilik getirebilecek bir uzun.

Özetle Zalgiris bu sezon beklentileri karşılayabilecek bir seviyede değil en azından sezon başı itibariyle. Evet Mudiay, Nebo, Lauvergne değerli isimler ama takımın geri kalan parçaları Euroleague seviyesinde onları destekleyebilecek kadar iyi durumda değiller bana göre. Strelnieks, Ulanovas, Cavanaugh gibi isimler açıklası son yıllarda güvenilir performanslser sergileyemediler ki sakatlık geçmişleri de var. Bu nedenle ben Zalgiris’den bu sezon bir sürpriz beklemiyorum. Normal sezonu 14-16. sıralar civarlarında tamamlayacaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …