Güncel Haberler

Takım Analizi: Unics Kazan’ı Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague takımlarını incelediğimiz bu yazı dizisinde yeni konuğumuz Unics Kazan oluyor.

Hırvat koç Perasovic’i göreve getirerek kan değişikliğine giden Rus ekibi kadrosunu da önemli ölçüde yeniledi. Gelin birlikte bu kadroyu mercek altına alırken, hedefler ve beklentilere de bir göz atalım.

Takımın bir numarasında eski Fenerbahçeli Lorenzo Brown‘u izleyeceğiz. Bir önceki sezon Kızıl Yıldız’daki başarılı performansının aksine koç Kokoskov ile beraber sarı lacivertli forma altında beklentileri karşılayamamış, özellikle hücumdaki verimsizliği ile eleştiri oklarını üstüne çekmişti. Açıkçası Rus ekibi ile yeni ve beyaz bir sayfa açma fırsatı bulmuş kendisi ve koç Perasovic ile de iyi bir sinerji kurmuş olduklarını hazırlık maçlarında görmüştük. Onun oyunun iki tarafında da takıma liderlik etmesi, Euroleague sahnesindeki tecrübesini iyi kullanması Unics’in play-off hedefi doğrultusunda çok kritik olacak. Sassari ile çıkışa geçen ve İtalyan milli takımının da önemli bir parçası konumuna gelen solak oyun kurucuu Spissu da onu desteklemeye çalışacak isim olacak. Sürati ve yüzdeli dış şutlarıyla fark yaratabilecek bir guard. 2 numarada ise eski bir NBA yıldızını Euroleague’deki çaylak sezonunda izleyeceğiz. Yasaklı madde kullanımı nedeniyle NBA’de ceza almış olan ama sonrasında Çin’de sergilediği performansla tekrar üst seviyeler için hazır oduğunu gösteren skorer O.J. Mayo takımın yeni silahlarından biri olacak. Elbette özellikle işin savunma tarafında Çin’den sonra Euroleague sertliğine alışması biraz zaman alacaktır ama hücumda dribbling üstünden neredeyse her şekilde kendi skorunu üretebiliyor olması onu özel bir seviyeye koyuyor, formda bir Mayo’yu Avrupa’da izlemek gerçekten büyük keyif olacak. Bu pozisyonda onunla beraber görev alacak isim ise Canaan olacak. Geçen sezon kadrosundan kalan 2 yabancıdan biri olan skorer oyuncu, sürati, deliciliği ve heran skoru koklamasıyla kenardan gelerek oyuna katacağı enerji ile verimli olabilecek bir isim.

3 numarada ise takımın bir diğer yeni yıldızı Mario Hezonja olacak. Hırvat kanat oyuncusu geçen sezon Pana ile geçirdiği kısa dönemde Euroleague seviyesi için ne kadar değerli bir skorer olduğunu göstermiş ve geçen sezonun en dağınık ve verimsiz takımlarından birinde bile öne çıkmayı, verimli olmayı başarabilmişti. Burada Kazan’da ise koç Perasovic’in prensi durumunda. Kredisi sonsuz ve mental olarak böyle rahat oynadığında neler yapabileceğini de hazırlık maçlarında gösterdi. Euroleague’de sayı kralı adaylarımdan biri. Onunla beraber Rus forvet Uzinskii bu pozisyonda yer alacak. Değerli bir görev adamı ve çok yumuşak, düzgün bir bileği var, kenardan gelerek bu alanda değer katabilir. 4 numarada daha çok tamamlayıcı roldeki isimler var. Tecrübeli Rus forvet Vorontsevich, dış şutları, pozisyon bilgisi ve her iki pota altındaki sert oyunuyla takıma katkı verecek. NBA’den yeni gelen çaylak Brantley ise hazırlık maçlarında görev alamadı. Eğer adaptasyon sürecini sorunsuz atlatabilirse, ribaundlar, fiziksel oyun, çok yönlü savunma ve boyalı alan üretkenliği gibi konularda değer katabilir.

5 numarada ise sertlik, ribaundlar ve savunma ön planda. Eski dost Nijeryalı Tonye Jerkiri takımın as uzunu konumunda. Asvel ve sonrasında Baskonia’da Euroleague sahnesinde verimli bir uzun olduğunu kanıtladı. Ribaundardaki katkısı, blok tehditi ve orta mesafe şutları ile oyunun iki alanında da değerli bir görev adamı. İkili oyunlarda Brown ile iyi anlaşırlarsa, skora katkısı daha da artacaktır. Onun yanında ise geçen sezon da takımın dinamosu olan, agresif ve sert oyunu ile gerek fiziksel gerekse mental olarak rakipleri çok iyi yıpratan, eskilerin deyimiyle elini kirletmekten kaçınmayan John Brown olacak. Özellikle onun ribaundlardaki katkısı ve savunmadaki çok yönlü oyunu koç Perasovic’in sisteminde önemli olacak.

Rus ekibi Brown, Mayo, Hezonja üçlüsü ile çok değerli bir arka alana sahip. Özellikle skor üretimi anlamında rakiplerin ciddi anlamda canını yakabilecek seviyedeler. Ama şunu da unutmamak gerekli ki Mayo, Canaan, Brantley, Brown gibi isimler Euroleague seviyesi için henüz çaylak konumundalar. Dolayısıyla adaptasyon süreleri kritik olacak. Ayrıca Brown’un geçen sezon Fenerbahçe’de yaşadığı hüsrandan sonra halen bir play-off takımına liderlik yapıp yapamayacağı bence büyük soru işareti. İşte bu nedenlerden dolayı ben onların normal sezonu 12-14. sıralar civalarında bitirebileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …