Güncel Haberler

Takım Analizi: Maccabi’yi Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague ekiplerini incelediğimiz bu yazı dizisinde konuğumuz bu kez Maccabi Tel Aviv olacak.

İsrail Winner Leaague şampiyonu, koç Sfairopoulos ile yola devam ederken kadrosuna da önemli eklemeler yaptı, yeni sezonda hedefleri yine play-off bileti kapmaya çalışmak olacak.

Gelin birlikte yeni kadrolarını mercek altına alırken, hedeflere ve beklentilere de bir göz atalım.

Takımın direksiyonunda geçen sezon olduğu gibi yine Scottie Wilbekin olacak. Onun skorer oyununun yanı sıra organizasyona vereceği katkı, takım arkadaşlarına nasıl ve ne kadar liderlik edebileceği de çok kritik olacak. İstediği zaman elit bir savunmacı olabilecek özelliklere, yeteneklere sahip. Eğer sağlıklı ve aynı zamanda da motive kalmayı başarabilirse Maccabi uzun süredir istediği play-off hedefine ulaşbilir onun liderliğinde. Bu sezon Jones’un yerine onu 1 numarada destekleyecek isim ise Keenan Evans olacak. Geçen sezon İsrail Winner Ligi’nde ne kadar değerli bir skorer olduğunu göstermişti. Ancak Euroleague seviyesi için savunma ve pas becerileri konusunda önemli bir sınav verecek. Diğer taraftan İsrailli guard Ziv de hazırlık döneminde iyi sinyaller verdi, faydalı olacağını gösterdi. 2 numarada ise takımın yeni transferlerinden biri olan, çok şey beklenen Kameron Taylor var. Dış şutları ve skorer özelliğinin yanı sıra savunmada da Yunan koçun istediği sertlik ve agresiflik seviyesine çıkabilecek değerli bir kanat oyuncusu. Ancak onun da Euroleague’de bir çaylak olduğunu belirtelim. Bu rotasyondaki diğerr isim de takım kaptanlarından, tecrübeli şutör DiBartolomeo olacak.

Gelelim forvet rotasyonuna. 3 numarada takımın en güvendiği isim Süper Kupa’nın kazanılmasında da başrol oynayan ve MVP seçilen, takımın yeni transfelerinden, eski dost James Nunnally olacak. Euroleague sahnesinde komple bir skorer olduğunu daha önce kanıtlayan eski Fenerbahçeli, Maccabi ile tekrar Avrupa’nın zirvesine dönüyor ve iyi bir hazırlık dönemi geçirdiği Onun dribbling üstünden kendi skorunu üretebilmesi ve 1, 2, 3 numaraları savunabilmesi ile takımın yıldızlarından biri olacağı net. İsrailli görev adamı Blayzer da Nunnally’i 3 numarada desteklemeye çalışacak. 4 numarada da bir diğer eski Fenerbahçeli Derrick Williams’ı izleyeceğiz. Geçen sezon Valencia’da tam olarak beklentileri karşılayamadığını söylememiz lazım. Dolayısıyla Fenerbahçe ve Valencia’dan sonra kendisine böyle bir şans veren Maccabi’nin yüzünü kara çıkartmaması gerekli, aksi durumda Euroleague sahnesindeki değerinin bir hayli düşeceğini belirtmemiz. Lazım. dış şut tehditi, atletizmi ve birebirleri ile hücumda etkili bir isim olsa da savunmaya çok daha fazla konsantre olması gerekiyor. Bir diğer eski dost Caloiaro da dış şutları, yüzü dönük silahkları ve her iki pota altındaki çalışkan oyunuyla hem 4 hem de 3 numaraya destek olacak. Ayrıca İsrailli forvet Sorkin de hazırlık döneminde olumlu sinyaller verdi, Euroleague seviyesinde verimli bir görev adamına evrilebilir gelişimini sürdürürse.

5 numara bu sezon Maccabi’nin güçlü olduğu anlanlarda biri olacak kuşkusuz. Geçen sezon Bayern’de koç Trinchieri’nin tedrisatından geçerek istikrarlı bir yıldıza dönüşen Jalen Reynolds, ikinci Maccabi macerasında da çok daha fazla katkı verecektir. Güçlü fiziği ile alçak posttaki etkinliğinin yanı sıra ikili oyunlardaki çebuk devrilmeleri, atletizmi ve patlayıcılığı sayesinde her iki pota altında da takıma kattığı artılar ve tabiki ribaundlardaki dominant performansıyla Euroleague’in elit uzunlarından biri. Savunmayı 1. sıraya koyan Maccabi’de adam değişme savunmalarında onun aktif savunması ve kısaların önünde kalabilmesi çok değerli olacak. Hırvat uzun Zizic sezon öncesi bir sakatlık geçirdi ve yaklaşık 1.5 ay sahalardan uzakta kalacak. Ama o da döndüğünde özellikle hücuma getireceği katkıyla Maccabi’ye sınıf atlatabilecek bir uzun. Artık Wilbekin ile birbirlerini daha iyi tanıyorlar, daha verimli olacaklardır ikili oyunlarda da. Hırvat uzunun sakatlığının ardından Lessort hamlesini yaptılar. Fransız uzun geçen sezon Monacao ile EuroCup şampiyonluğuna ulaştı ve Euroleague’in aksine bir alt seviyede değerli bir parça olduğunu kanıtladı. Burada daha çok Reynolds’un dakikalarını dengelemeye çalışacak ve o kenardayken, fiziksel oyun, alçak post etkinliği ve ribaundlar konusunda sınırlı sürelerde onu aratmayacağını düşünüyorum. Tecrübeli uzun Cohen de bu iki atlet ismi hücumdaki çok yönlü oyunu ve pozisyon bilgisi ile destekleyecek.

Maccabi’nin geçen sezona göre daha güçlü bir takım olduğunu düşünüyorum. Evans, Taylor, Nunnall, Williams, Reynolds, Lessort nokta atışı, doğru eklemeler. Özellikle Wilbekin, Nunnally, Reynolds üçlüsünün bu sezon çok can yakacağını, Taylor ile Willliams da onlara ayak uydurabilirlerse farklı bir seviyeye çıkacaklarını tahmin ediyorum. Yine de onları tanımlarken halen bir sürü eğer kullanmak zorunda kalıyoruz, bu nedenle de benim beklentim onların normal sezonu 9-12. sıralar seviyelerinde tamamlayacakları yönünde.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …