Güncel Haberler

Takım Analizi: Asvel’i Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague ekiplerini incelediğimiz yazı dizisinin bu bölümünde konuğumuz LDLCL Asvel Villeurbanne oluyor.

Fransız ekibi yola koç Parker ile devam ederken kadrosunu da önemli ölçüde değiştirdi. Yabusele, Fall, Noua, Hayes, Heurtel, Cole gibi isimlerin yerlerini doldurmaya çalıştılar. Gelin birlikte yenilenmiş kadrolarını mercek altına alırken, hedeflerine ve beklentilerine de bir göz atalım.

Öncelikle bir numaraya göz atalım. Takımın direksiyonunda yeni isimler yer alacak. Geçen sezon Maccabi forması ile Euroleague sahnesine adım atan eski dost Chris Jones, takımın en önemli silahlarından biri olacak. Onun organizasyon becerisi, güçlü fiziği ile savunmaya getireceği direnç ve hücumdaki delici oyunu Cole’u aratmayacaktır diye düşünüyorıum. Dolayısıyla bu alanda iyi durumdalar. Ayrıca onunla beraber süreleri paylaşacak olan NBA patentli genç guard Elie Okobo da var ellerinde. Fransız guard NBA’de istediğini bulamadı ve doğrusunu yaparak daha fazla havlu sallamadan Euroleague’e geldi. Kendi ülkesinde bu çaylak sezonunu geçirecek olması da bir avantaj. Hazırlık döneminde de özellikle skora yaptığı katkılarla potansiyelini göstermişti. Tecrübeli isim Diot ve bir diğer genç oyuncu Strazel de bir numarada görev alacaklar. 2 numarada ise tecrübeli isimler yer alıyor. Adı özellikle Olympiakos ile anılan ama bonservis bedeli alacak olmalarına rağmen ısrarla bırakmadıkları David Lighty var. Geçen sezon olduğu gibi onun dribbling üstünden kendi skorunu üretebiliyor olması ve ceza üçlükleriyle hücuma getirdiği çeşitliliğe çok ihtiyaçları olacak ki savunmada da çok çalışkan ve agresif bir isim olduğunu, 1, 2, 3 numaraları tutabildiğini biliyoruz. Bir diğer tecrübeli isim Lacombe ona bu pozisyonda destek olacağı gibi zaman zaman 3 numaraya da kayacaktır.

Forvet rotasyonunda 3 numarada iki tane görev adamı ile sezona başlayacaklar. Geçen sezon atletik özellikleri ve yüksek yüzdeli üçlükleriyle zaman zaman etkili olarak takımın skor yüküne önemli ölçüde destek veren William Howard yine kadronun önemli tamamlayıcılarından biri olacak. Onunla beraber ilerleyen yaşına rağmen halen güçlü fiziği ve agresif oyunuyla takıma sahanın iki tarafında da katkı sağlayabilen, çalışanlığı ve liderliği ile de koç Parker’ın en büyük yardımcılarından biri olan Kahudi yer alacak bu pozisyonda. 4 numara ise Asvel’in Yabusele’nin ayrılığına rağmen halen güçlü kalabildiği pozisyonlardan birisi. Karşıyaka’da çok iyi bir sezon geçiren ve BCL’de final oynama başarısı gösteren Raymar Morgan, uzun yıllar sonra tekrar Euroleague sahnesine dönüyor. Bu kez çok daha hazır ve çok daha fazla silahı var. Evet sakatlığı nedeniyle sezona biraz geç başlayacak ama onun alçak posttaki etkinliği, yüksek yüzdeli orta mesafe şutları ve ribaundlardaki agresif oyunu Eıuroleague seviyesinde de oldukça değerli olacak. Onunla beraber bir diğer tecrübeli isim Gist de hem 4 numarada hem de 5 numarada takıma derinlik katacak. Euroleague sahnesinde tam 269 maçlık müthiş bir tecrübeye sahip olan Bireşik Amerikalı uzun, dış şut tehditi ve atletizmi ile takımın önemli parçalarından biri olacak tıpkı geçen sezon Bayern’de olduğu gibi. Ayrıca Avrupa basketbolunun son yıllardaki en önemli yıldız adaylarından biri olan 17 yaşındaki Wembanyama’yı kadrolarında bulundurduklarını belirtelim.

5 numarada ise Euroleague seviyesi için biraz vasat kaldılar desek yanlış olmaz. Dylan Osetkowski Ulm’da iyi bir sezon geçirmiş olsa da Euroleague’de bir takımın ilk 5 oyuncusu olabilecek seviyede değil henüz. Elbette Euroleague’deki çaylak sezonunu geçirmesi adına en iyi adreslerden biri Asvel ama ben onun EuroCup’da biraz daha pişmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Buradaki sertlik ve atletizm ona fazla gelebilir… Diğer taraftan geçen sezon Baskonia’da zaman zaman kısa sürelerde iyi işlere imza atan dev uzun Youssoupha Fall faydalı olabilir. Onun tecrübesi daha fazla ve bu sahnede iyi işler yapabileceğini gösterdi. Ancak sürelerinin dengelenmesi gerekiyor özellikle yüksek tempoda. Bu iki isim dışında genç bir yetenek, NBA’in MVP’sinin kardeşlerinden biri olan Kostas Antetokounmpo da 5 numara rotasyonunda yer alacak. Yaz döneminde Yunan milli takımıyla dikkatleri üstüne çekmişti. Elbette biraz daha kalınlaşması ve güçlenmesi gerekiyor. O da çaylak sezonunu Asvel ile beraber geçirecek isimlerden biri.

Asvel’in kadrosuna baktığımızda genç yetenekler ile tecrübeli isimlerin bir harmanını görebiliyoruz. Dolayısıyla geçen sezon olduğu gibi heyecan verici bir kadro kurduklarını söyleyebiliriz. Jones ve Okobo’nun bir numaradaki performansları ve takımı nasıl organize edecekleri en kritik faktörlerden biri olacak. Ayrıca mevcut rotasyonda görünen o ki iki emektar uzun Morgan ve Gist’e çok iş düşecek. Dolayısıyla onların sağlıklı ve formda kalabilmeleri de Asvel’in çıtayı ne kadar yükseltebileceği konusunda net belirleyici olacak. Ben onların normal sezonu 16-18. sıralar dolaylarında bitirebileceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …