Güncel Haberler

Takım Analizi: Monaco’yu Mercek Altına Alalım

Turksih Airlines Euroleague‘deki takımları incelediğimiz bu yazı dizisinde, şimdiki konuğumuz Fransız ekibi AS Monaco.

Tarihinde ilk kez EuroCup şampiyonu olan ve bu sayede de yine tarihinde ilk kez Euroleague sahnesinde boy gösterecek olan Monaco, sezona Karadağlı koç Mitrovic yönetiminde hazırlandı.

Yaz döneminin flaş transferlerinin bazılarına imza atan Fransız ekibinin yenilenmiş kadrosunu mercek altına alırken, hedeflere ve beklentilere de bir bakalım.

Takımın direksiyonunda bir süper yıldız, Mike James yer alacak. CSKA ile resmi olarak yollarını ayırdıktan sonra NBA’de de aradığı kontratı bulamayan tecrübeli skorer, Avrupa’da kalmaya karar verdi ve Fransız ekibi ile 1 yıllık anlaşma imzalayarak kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Mental olarak iyi durumda olduğunda ve koç ya da takım arkadaşları ile sorunlar yaşamadığında ne kadar özel bir skorer olduğunu anlatmaya gerek yok. Monaco ile oynadığı ilk hazırlık maçında da 22 sayı üreterek ne kadar formda, iyi durumda olduğunu göstermişti herkese. Onunla beraber 1 numarada görev alacak isimlerden biri Paris Lee olacak. Solak guard da skorer özellikleri ile bilinse de onun pasör özelliklerini ve organizasyon becerisinin de iyi durumda olduğunu biliyoruz. Ayrıca 1 numaraya Westermann da zaman zaman destek verecektir. 2 numarada ise geçen sezon da takımın 1 numaralı skor opsiyonu olan Rob Gray yer alacak. Ancak yeni sezon da takıma artık James geldiği için kendisinin ilk skor opsiyonu olmayacağını kabul etmesi gerekecek ki zaten Euroleague sahnesindeki tecrübesizliğinin dezavantajlarını yaşayabilir özellikle sezonun ilk kısımlarında. 2 guardla oynamayı seven koç Mitrovic, James’in yanında Lee, Gray, Westermann üçlüsünden herhangi birini tercih edebilir. Ayrıca elinde Outtara gibi tecrübeli bir silah daha var 2 numarada görev verebileceği.

Guard rotasyonunun yoğun ve kalabalık olduğu takımda tecrübeli Sırp skorer Danilo Andjusic’in daha çok 3 numaraya kayacağını tahmin ediyorum. Özellikle statik dış şutlardaki yüksek yüzdesi, gerektiğinde dribbling üstünden de kendi skorunu üretebilmesi ve soğuk kanlı tarzıyla koç Mitrovic’in rotasyonundaki önemli isimlerden biri olacak yeni sezonda. İşin savunma tarafında 3 numarada görev aldığı anlarda biraz yıpranabilir ama tecrübesi ile oyunun bu tarafında da çok açık vermeyeceğini tahmin ediyorum. Forvet pozisyonunda asıl heyecan verici isim ise genç Amerikalı Alpha Diallo olacak kuşkusuz. Geçen sezon Lavrio ile lig finaline çıkma başarısı gösteren çok yönlü oyuncu, hazırlık maçlarında sergilediği performansla da Karadağlı koçun gözüne girmeyi başardı. Euroleague sahnesinde neler yapacağını merekla bekliyorum. Ribaund katkısı, atletizmi ve çok yönlü oyunuyla yakından takip edeceğim isimlerden biri olacak. 4 numarada ise 2 tecrübeli isim Will Thomas ve Brock Motum olacak. İki oyuncunun da solak olması ve dış şut tehditilerinin bulunması önemli artılar. Tabi Thomas’ın alçak postta etkili bir isim olduğunu ve fiziksel temas konusunda Avustralyalı forvetten daha faydalı olduğunu da eklemek gerekli.

5 numarada yaz döneminin flaş transferlerinden biri olan Donatas Motiejunas‘ı izleyeceğiz daha çok. Litvanyalı uzun Çin’de geçirdiği yılların ardından Euroleague sahnesine geri döndü ve iç-dış silahları, artık daha güçlenen fiziği ile iki pota altında da Monaco’nun en güvendiği silah olacak kuşkusuz. Uzun beşlerde onun zaman zaman 4 numaraya kaydığını da görebiliriz çünkü ellerinde Jerry Boutsiele, Donte Hall ve Fall-Faye gibi alternatifler de var 5 numara için. Özellikle Limoges ile EuroCup sahnesinde de kendisini kanıtlamış olan Boutsiele bir parantez açmak lazım. Onun alçak posttaki etkinliği, sırtı dönük silahları Monaco’nun hücumdaki saha yerleşiminde değerli olacaktır. Arka alanda bu kadar fazla silahı bulunan bir takımda savunmaların kısalara önlem alması ve açılması doğal olacak, işte bu nedenle içerden üretim o baskıyı azaltmak adına kritik olacaktır.

Monaco’nun gideceği yer elbette direkt olarak James’in performansına bağlı. Onunla beraber Motiejunas’ın da mental olarak soru işaretleri barındırdığı bir gerçek. Ancak koç Mitrovic onlara hücumda özgürlüklerini verip savunmada da bu iki isimden maksimum verimi alabilirse çok tehlikeli bir takım izleri ve play-off’u bile zorlayabilirler tarihlerindeki ilk Euroleague sezonlarında. Çünkü Andjusic, Diallo, Boutsiele, Thomas gibi değerli tamamlayıcı parçalara da sahipler. Ben onların normal sezonun ardından 11-14. sıralar arasında bir yerlerde konumlanabileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …