Güncel Haberler

Takım Analizi: Bayern Munich’i Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague ekiplerini incelediğimiz yazı dizimizin yeni konuğu FC Bayern Munich oluyor.

Geçen sezon kulüp tarihinde ilk kez play-off oynama başarısı gösteren Alman ekibi, İtalyan koç Trinchieri ile yola devam ediyor ama bu başarıyı yakaladıkları önemli isimlerden bazılarını da kaybettiler yeni sezon öncesi.

Gelin birlikte Bayern’in yenilenmiş kadrosunu mercek altına alırken, beklentilere ve hedeflere de bir göz atalım.

Baldwin’i Baskonia’ya kaptıran Bavyera temsilcisinin yeni oyun kurucusu Kızıl Yıldız’da iyi bir çaylak sezonu geçiren Corey Walden olacak. İtalyan koçun Baldwin’e nasıl seviye atlattırdığını, Euroleague’in elit guardları arasına soktuğuna geçen sezon şahit olmuştuk. Şimdi aynı deneyi Walden ile ortaya koymaya çalışacaklar. Ancak delicilikleri, saha görüşü, pas yetenekleri gibi konularda benzerliklere sahip olsalar da Walden, Baldwin kadar fizikli ve atletik bir oyun kurucu değil. Bununla beraber daha güvenilir bir dış şutu var. Dolayısıyla hücumda skor anlamında da daha çok şey vaadeden bir isim. Onun koç Trinchieri ile nasıl bir uyum yakalayacağı Bayern’in hedeflerini direkt olarak etkileyecektir. Geçen sezon da takımın bünyesinde yer alan Sloven guard Sisko ve Partizan’dan kadroya kattıkları, Trinchieri’nin eski öğrencilerinden Jaramaz da 1 numarayı destekleyecek diğer isimler olacaklar. 2 numarada ise geçen sezon CSKA’da beklentileri karşılayamamış olsa da dış şutlarda istikrarı bulduğunda önemli bir skor opsiyonu olduğunu bildiğimiz solak kanat oyuncusu Darrun Hilliard yer alacak. Hazırlık maçlarında CSKA’daki verimsiz günleri geride bıraktığını, yeni bir sayfa açtığını gösteren Hilliard ile beraber takımın çok yönlü ismi Weiler-Babb da guard rotasyonuna destek verecek. Geçen sezon sakatlanana kadar sayı, ribaundlar, asistler gibi oyunun her departmanına katkı verebilen bir oyuncu olan Babb, yeni sezonda da İtalyan koçun jokeri olacak. Ayrıca yeni transferlerden olan Alman milli takımının da şutörü Obst da hem 1 hem de 2 numaraya destek olacak, süreleri paylaşacak.

Gelelim forvet rotasyonunda. 3 numarada pozisyonuna göre Avrupa’nın en iyi ilk üç oyuncusundan biri olan Vladimir Lucic var ellerinde. Sırp forvet geçen sezon zaman zaman yaşadığı sakatlıklar nedeniyle takımını yanlız bırakmış olsa da dış şut tehditi, atletizmi, savunmada birden çok pozisyonu doldurabilmesi ve ribaundlardaki katkısı ile ligin en istikrarlı, en verimli oyuncularından biri. Bu sezon da koç Trinchieri’nin sahada en güvendiği isimlerden biri olacak. Sezonun ilk bölümünde çok faydalı bir performans sergileyen, her iki forvet pozisyonunda da görev alabildiği için rotasyonu derinleştiren Zipser, sezon sonunda geçirdiği beyin operasyonunun ardından toparlandı ve yeni sezonda da takımın forvet rotasyonunda en değerli isimlerinden biri olacak. Tecrübeli Djedovic geçen sezon sakatlıklardan nefes alamamıştı. Yeni sezonda sağlıklı kalabilirse hem 3 hem de 2 numaraya katkı verebilecek bir isim olacaktır. 4 numarada ise Euroleague’e geri dönen, tecrübeli bir isim, DeShaun Thomas en önemli kozları olacak. Solak oyuncu gerek dış şutlardaki etkinliği gerekse alçak posttan skor üretebilmesi ile takıma hücumda derinlik katabilecek, bu arada ribaundlar konusunda da önemli artılar sağlayabilecek bir isim. Koç Trinchieri’nin onu zaman zaman farklı beşlerde 3 numarada da görevlendirip alçak postta ters eşlemeleri de kullanmak isteyeceğini düşünüyorum. İtalyan koçun yakından tanıdığı isimlerden biri olan Rubit de 4 numarada görev alacak. Orta mesafe tehditi, güçlü fiziği, temastan ve mücadeleden kaçmayan tarzıyla, savaşçı kimliğiyle takımın ribaunlar ve savunma konusundaki dinamolarından biri olacak. Burada zaman zaman Zipser’i de görebiliriz farklı beşlerde.

Pota altında ise en güvendikleri isim tecrübeli uzun Othello Hunter olacak. Ligin en istikrarlı ve en verimli oyuncularından biri olan Birleşik Amerikalı oyuncu, ilerleyen yaşına rağmen halen atletizmi, blok tehditi, ribaundlardaki etkinliği ve yüksek yüksek yüzdeli pota altı bitirişleri ile değerli bir parça. Onun dakikalarını kontrol edebilmek ve oyuna biraz daha fiziksel, sert bir opsiyon sunabilmek adına Radosevic de yine kenardan gelecek. Hatta geçen sezon olduğu gibi koç Trinchieri onu ilk beşte tercih edip Reynolds’a yaptığı gibi Hunter’ı da kenardan getirebilir. Sonuçta Radosevic’in görevi bazen maçın başında, bazen de kritik anlarda rakip uzunları fiziksel anlamda yıpratmak olacak yine. Schilling ve zaman zaman da Rubit 5 numaraya destek olacak diğer isimler olacak.

Bayern Baldwin ile Reynolds gibi iki yıldızın yuanında Seeley, Johnson, Gistgibi tecrübgeli silahlarına da kaybetti. Özellikle Baldwin ile Reynolds’ın yerini doldurmadıklarını, bu nedenle de hüç kaybettiklerini düşünüyorum. Evet Hilliard, Hunter, Walden, Thomas, Rubit doğru takviyeler ama hiç birisi yıldız seviyesinde değil. Walden dışındaki isimlerin de bu seviyelere gelmesi zor artık ilerleyen yaşlarını da düşünürsek. Bu nedenle daha sıradan daha basit oynayan, kritik anlarda topu kimin eline vereceği henüz net olmayan bir Bayern var karşımızda Bu nedenle şuanki kadro yapıları ile ben onların normal sezonu ancak 11 – 13. sıralar civalarında bitirebileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …