Güncel Haberler

Takım Analizi: CSKA Moskova’yı Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague takımlarını incelediğimiz yazı dizisinin bu bölümünde konuğumuz CSKA Moskova oluyor.

Son VTB şampiyonu Rus ekibi koç Itoudis ile yola devam ederken, kadrosunu büyük ölçüde koruyup önemli takviyeler yaparak yeni sezona daha güçlü başlıyor. Gelin birlikte şampiyonluk adaylarından biri konumundaki bu kadroyu mercek altına alalım.

Geçen sezon olduğu gibi oyun kurucu pozisyonunda en güvendikleri isim Daniel Hackett olacak. İtalyan guard için geçen sezon başında yazdıklarımı tekrarlayacağım aslında. Her ne kadar savunma odaklı bir oyuncu olsa da kariyerinin bu olgunluk döneminde hücumdaki silahlarını da ciddi anlamda geliştirdi. Gerek fiziksel artılarını ve halen süratli olan ayaklarını kullanarak yaptığı penetreler gerekse dış şut tehditi ile dribbling üstünden kendi skorunu üretebilen, üstelik geçen sezon gösterdiği gibi el yakan topları da yüksek verimle kullanabilen bir lider. Koç Itoudis sahanın her iki tarafında da onun liderliğine çok güveniyor. NBA’de istediği kontratı bulamayan ve takımda kalmaya karar veren Lundgberg de onunla beraber 1 numarada süreleri paylaşacak. Hackett’a benzer özellikleri bulunanan Danimarkalı yıldızın onun kenarda olduğu anlarda yokluğunu hiç hissetirmeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca Rus milli takımının da bir parçası olan Ukhov da dış şut tehditi ve her geçen gün olgunlaşan basketboluyla rotasyonda kendisine daha fazla süre bulacaktır bu sezon.

İki numarada ise rotasyonu tamamen yenilediler. Verim alamadıkları Hilliard ve Strelnieks ile yolları ayırdılar. Yıldızı bu takımda parlayan, bu takımda kendisini Avrupa’ya ve sonrasında da NBA’e tanıtan tecrübeli skorer Alexey Shved yuvasına geri döndü. Son 2 sezon Khimki forması ile daha olgun bir basketbol oynayan, artık sadece skoru düşünmeyen, saha görüşü ve pas özellikleri gibi diğer artılarını da verimli şekilde kullanmaya başlayan Rus yıldız, hazırlık döneminde de sivri bir performans sergilemeyerek ko Itoudis’in kurduğu oyunculara dayalı olmayan sistemin bir parçası olacağına dair olumlu sinyaller verdi ki zaten Khimki’deki kadar fazla topla oynadığını ve fazla şut kullanmadığını da gördük. Onunla beraber takıma diğer eklenen isim ise Litvanya basketbolunun son yıllarda yetiştirdiği en değerli skorerlerden biri olan Marius Grigonis. Zalgiris’de kendisini kanıtlayan ve Euroleague’in önemli oyuncuları arasına adını yazdıran keskin şutör, hazırlık döneminde sergilediği performanslarla da ne kadar doğru bir hamle olduğunu kanıtladı. Shved’in zaman zaman 1 numaradan da süre alacağını düşündüğümüzde 2 numarada önemli sorumluk alacağını söylemek yanlış olmaz.

3 numaralı pozisyonda ise bana göre Euroleague’in en iyi ikililerinden birine sahipler. Kendisini komple bir skorer olarak Euroleague sahnesinde defalarca kanıtlamış olan Will Clyburn, geçen sezon sakatlıkların gölgesinde kalmıştı. Ama bu sezona sağlıklı bir şekilde başlıyor ve yine koç Itoudis’in hücumda en güvendiği silah olacak kuşkusuz. Atletizmi, güçlü fiziği, artık yüzdesini iyice arttırdığı, istikrarı bulduğu dış şutları ve öldürücü birebirleri ile yine keyifle takip edeceğimiz yıldızlardan biri olacak. Onun sağlıklı kalabilmesi ve form grafiği hem hücumda hem de savunmada CSKA’nın çıkacağı limitleri direkt olarak belirleyecek. Onunla beraber 3 numaradaki diğer isim ise kaptan Kurbanov olacak. Euroleague’in en istikrarlı isimlerinden biri olan Rus forvet, 1’den 5’e kadar tüm pozisyonları güçlü fiziği, agresifliği ve çabuk ayakları sayesinde savunabilmesi nedeniyle çok ama çok değerli bir parça. Ayrıca yabana atılmayacak bir dış şut tehditi ve alçak postta da silahları var, hücumda da takımını yanlız bırakmıyor kesinlikle. Tam bir görev adamı.

Gelelim uzun forvet, yani 4 numaraya. Burada da pozisyonuna göre ligin en iyi 3 oyuncusundan biri olan kabul edilen Tornike Shengelia var. Gürcü yıldız geçen sezon zaman zaman beklentilerin altında kalmış olsa da savaşçı kimliği, çok yönlü oyunu ve sadece hücumda değil, savunmada da takımın ruhani lideri olmasıyla beraber özel bir isim. Ayrıca kesinlikle yıldız egosu olmayan üst düzey bir profesyonel ve elit bir takım oyuncusu. Bu sezon da hem savunmadaki direncin yukarıda tutması hem de savunma ribaundları sonrası topu yere vurup takımı hızlı hücuma çıkarabilmesi gibi önemli artıları sayesinde CSKA’nın şampiyonluk yolundaki en önemli kozlarından biri olacak. Ayrıca bu pozisyonda Alman uzun Voigtmann da var ellerinde. Onun dış şut tehditi ile hücumda saha yerleşimine getirdiği çeşitlilik çok değerli ki 5 numarada da kullanabiliyor koç Itoudis onu. Tecrübeli forvet Antonov da bu iki yıldızı destekleyecek.

5 numarada ise geçen sezonun neredeyse tamamında sakatlığı nedeniyle faydalanamadıkları Nikola Milutinov var. Sırp uzun için de gelecek sezon için en önemli transferlerden biri oldu desek yanlış olmaz. Onun boyalı alandaki dominant performansı ile nasıl fark yaratabildiğini sezon öncesi Süper Kupa maçlarında da net olarak görmüştük. Gerek ribaundlarda ve savunmada gerekse ikili oyunlarda ve çembere yakın pozisyonlarda neredeyse Euroleague’deki tüm rakiplere üstünlük kurabilecek, ligin en iyi 3 uzunundan biri tartışmasız. Onu destekleyecek isim ise atletizmi ve güçlü fiziği ile Bolomboy olacak. Hem çember savunma hem de ribaundlar konusunda Milutinov kenardayken ondan alacakları katkı değerli olacak. Ayrıca milli takımın da formasını terleten Lopatin ile Ivlev de 5 numarada bu iki isme destek olmaya çalışacaklar.

CSKA’nın Itoudis gibi kupalar kaldırmış tecrübeli bir koçu ve her pozisyonda 2 opsiyonu var ki biri de Euroleague seviyesinde yıldız diyeceğimiz isimlerden oluşuyor, bunu net olarak söyleyebiliriz. Özellikle iki forvet Shengelia ile Clyburn, hazırık döneminde tamamen sağlıklı ve formda görünen Milutinov ile bu sezon da fark yaratacaklarını ve Final Four’un en güçlü adaylarından biri olacaklarıı düşünüyorum. Normal sezonu da 1-3. sıralar arasında bir noktada tamamlayacaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …