Güncel Haberler

Takım Analizi: Kızıl Yıldız’ı Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague takımlarını incelediğimiz yazı dizisinin bu bölümdeki konuğu Kızıl Yıldız oluyor.

Koç Radonjic ile yola devam eden son Adriyatik Ligi şampiyonu, yenilenmiş rotasyonuyla Euroleague sahnesinde play-off bileti kovalayacak. Gelin birlikte kadrolarını mercek altına alırken hedeflere ve beklentilere de bir göz atalım.

Guard rotasyonunda önemli değişiklikler yaşandı Sırp ekibinde. Oyun kurucu pozisyonunda takımın eski oyuncularından, tecrübeli bir isim Nate Wolters yer alacak. Geçen sezon Unics Kazan ile beklentileri tam olarak karşılayamamıştı ama halen saha görüşü, pasör özellikleri ve gerektiğinde skora yaptığı katkı ile Euroleague seviyesinde değerli bir parça. Ancak şunu da belirtmek gerekli ki hedefi play-off olan bir Euroleague takımının as oyun kurucusu olabilecek kadar istikrarlı ve kaliteli bir isim olmadığını düşünüyorum. Sergileyeceği performans ve takıma yapacağı liderlik net olarak belirleyici olacak Kızıl Yıldız’ın çıkabileceği seviye adına. Ona bu pozisyonda destek olacak isim ise geçen sezon Buducnost’ta iyi işlere imza atan ve Karadağ milli takımının da önemli bir parçası olan Nikola Ivanovic olacak ki hazırlık maçlarında da çok iyi performanslar sergilemiş, skorer performansı ile dikkat çekmişti. 2 numarada ise Loyd gibi önemli bir skoreri kaybettiler, dolayısıyla yerlerini doldurmaları da çok zordu. Zenit’de beklentileri karşılayamayan, Euroleague sahnesinde kendisini henüz kanıtlayamamış olan Austin Hollins olacak. Evet iyi bir şutör ve atletizmi sayesinde delici özellikleri de var ama özellikle dış şutlardaki istikrarsız performansı kafalarda soru işaretleri bırakıyor… Geçen sezon da takımın en verimli isimlerinden biri olan Ognjen Dobric çok yönlü oyunu ile takımın açıklarını tamamlayan, her alanda katkı verebilen bir joker. Onun x-faktör performansı Kızıl Yıldız adına bu sezon belirleyici noktalardan biri olacak. Tecrübeli Lazic de enerjisi, sert oyunu ve savunmadaki dinamizmi ile katkı verecek yine.

3 numarada ise takımın eski yıldızlarından birinin geri dönüşünü izleyeceğiz. Eski Fenerbahçeli Nikola Kalinic takımını yeniden eski güzel günlere taşımaya çalışacak. Fenerbahçe’de yakaladığı gelişimin ardından geçen sezon Valencia’da olgunluk dönemini geçiren Sırp yıldız, dış şutları daha az ve öz, daha verimli kullanırken, alçak posttan üretmeye devam etti. Hatta artık dribbling üstü kendi skorunu da üretebildiğini görüyoruz. Ayrıca ne kadar iyi bir pasöre dönüştüğüne de şahit olduk geçen sezon. Bu sezon da gerek perimetreden gerekse alçak posttan pas dağıtımı yaparak, point-forvet rolünde Kızıl Yıldız’a liderlik edecek. Savunmada da yüksek enerjisi, agresifliği ve sertliği ile birden fazla pozisyonda görev alabilmesi Euroleague seviyesinde çok değerli. Takımın istikrarlı oyuncularından biri olan ve hem içerden hem de dışarıdan skor üretebilen, yüksek basketbol IQ’su ile ekstra işlere imza atabilen Davidovac da ona destek olmaya çalışacak. 4 numarada ise yeni transferden Aaron White öne çıkıyor. Dış şut tehditi, ribaundlardaki katkısı ve çabuk ayakları ile önemli katkılar vermesi beklenyior ki hazırlık maçlarına da iyi başlamıştı. Ama maalesef ciddi bir sakatlık geçirdi elinden. Ekim’in sonuna doğru iyileşmesi bekleniyor, sezonu takımla beraber açamayacak Euroleague sahnesinde. Onun yokluğunda takıma dönen bir diğer isim Luka Mitrovic 4 numarada görev alacak. Geçen sezon Buducnost’da beklentileri tam olarak karşılayamamış olsa da dış şut tehditi ve kalınlaşan, güçlenen fiziği ile halen faydalı bir isim. Ancak tabiki White’ın yokluğunda onu tek bırakmayacaklardır, Kalinic veya Davidovac’ın da zaman zaman 4 numaraya kayarak ona destek vereceklerini düşünüyorum ki tecrübeli Simonovic ve genç Popovic de yer alacak bu pozisyonun rotasyonunda.

5 numaraya yaz dönemi boyunca takviye yapmak istediler. Nnoko’nun yerini doldurabilmek için Black ve Monroe gibi isimlerle de görüştüler ama bir sonuç alamadılar. Bunun üzerine de takımın yine eski yıldızlarından biri olan tecrübeli Alman uzun Maik Zirbes’i geri getirme kararı aldılar. 31 yaşındaki uzun elbette tek başına Euroleague sahnesinde 5 umaranın yükünü çekemez. Bacakları ikili oyun savunmasında ağır kaldığı gibi atletik ve yüzü dönük silahları olan uzunlara karşı da zorlanıyor. Onunla beraber bu yükü takımın emektar ismi Kuzmic çekecek. Boyalı alanda etkili bir silah olan Kuzmic’in de en büyük zaafı ikili oyun savunması. Dolayısıyla pota altına atletik bir uzun almadıkları takdirde onları daha çok alan savunması yaparken ya da adam adama savunmada uzunların tepe perdelerine çıkmadığı bir rotasyonda izleyeceğiz.

Kızıl Yıldız, özellikle Loyd ve Nnoko’nun yerini dolduramadı. Hollins dribbling üstünde Loyd gibi üretebilen, etkili bir skorer değil. Nnoko’nun atletizmini de çok arayacaklarını söyleyebiliriz. Dolayısıyla geçen sezona göre güç kaybetmiş bir Kızıl Yıldız var karşımızda ki bir çok orta ve orta altı takımın güçlendiğini düşündüğümüzde bu sezon işleri geçen sezondan da daha zor olacak. Normal sezonu 16-18. sıralar civarında tamamlayacaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …