Güncel Haberler

Takım Analizi: Son Şampiyon Anadolu Efes’i Mercek Altına Alalım

Takımları incelediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde geçen sezonu hem ING Basketbol Süper Ligi hem de Turkish Airlines Euroleague şampiyonu olarak tamamlamış Anadolu Efes‘i konuk edeceğiz.

Koç Ataman ile yola devam eden ve kadrosunu da Sertaç-Petrusev değişikliği dışında tamamen koruyan Anadolu Efes‘i incelemek diğer takımlara göre daha kolay olacak.

Takımın direksiyonundaki isim MVP Vasilije Micic olacak yine. Sırp guard geçtiğimiz 2 sezonda müthiş bir gelişim gösterdi ve artık tartışmasız Euroleague’in en iyi 3 oyun kurucusundan biri. Özellikle Larkin’in ortalarda olmadığı dönemde ondan beklendiği üzere sorumluluğu aldı ve 3. çeyreklerde ortaya koyduğu harika performanslarla neredeyse her maçı domine etti. Onun liderliği, saha görüşü, pas becerisi, dış şutları ve yaptığı akıllı penetreler Efes’in yine en önemli silahları olacak. Ayrıca savunma tarafında da güçlü fiziği ile 2 hatta 3 numaraları da savunabiliyor olması Larkin’in korunması adına çok değerli oluyor. Milli takıma kadar yükselen Buğrahan Tuncer de koç Ataman ile gelişimini ivmelendiren isimlerden biri oldu. El yakan topları yüksek yüzdeyle kullanması, saf bir oyun kurucuya yakın seviyeye gelen organizasyon becerileri ile özellikle BSL’de koç Ataman’ın rotasyonunda önemli rol alacak. Tecrübeli kaptan Doğuş Balbay da yine de kenardan gelerek enerjisi ve savunmada ortaya koyacağı sertlike ile takıma fayda sağlayacak.

EuroLeague preseason: Micic leads Efes to victory - News - Welcome to  EUROLEAGUE BASKETBALL

2 numarada sağlıklı kalabildiği sürece Avrupa’nın en iyi skorerlerinden biri olduğunu kanıtlayan Shane Larkin olacak. Kendi açıklamalarına göre hazırlık döneminde maçlara çıkmayarak rehabilitasyon sürecini tamamladı ve sakatlıklarını geçen sezon olduğu gibi tamamen atlatmadan maçlara başlamayacak. Şuanda da fiziksel olarak %100 durumda olduğunu belirtti yıldız oyuncu. Onun sezona bu şekilde başlayacak olması ve geçen sezon zaman zaman izlediğimiz ürkek oyunu yerine bir önceki sezon izlediğimiz, agresif ve her pozisyonda skoru koklayan Larkin’i göreceğiz anlamına geliyor ki bu da iki kulvarda birden şampiyonluk ünvanını korumak zorunda olan Efes için çok kritik olacak. 2 numarada onunla beraber dakikaları paylaşcak isim ise Rodrigue Beaubois olacak. Tecrübeli skorer iyi bir hazırlık dönemi geçirdi ve geçen sezon bıraktığı yerden devam etti adeta. O da Larkin’in yokluğunda önemli sorumluluklar almıştı geçen sezon ve etkili dış şutları artı atletizmi ile hücumda takıma sağladığı katkıların yanı sıra savunmada da koç Ataman’ın en güvendiği isimlerden biri haline geldi. Ortaya koyduğu bu çift yönlü performans yine Efes adına belirleyici olacak. Erten Gazi de kenardan gelerek Doğuş gibi savunmaya getireceği enerji ve dinamizmi ile özellikle BSL maçlarında faydalı olacak bir isim.

3 numarada koç Ataman’ın en güvendiği isimlerden biri olan Krunoslav Simon‘u izlemeye devam edeceğiz. Malatyalı takımın organizasyonu adına çok kritik bir isim. 3 numarada oynamasına rağmen bir oyun kurucu gibi takımı organize edebilen, günümüz basketbolunda point-forward dediğimiz isimlerden biri. Ayrıca yüksek yüzdeli üçlükleri ve gerektiğinde rakibini sırtına alarak alçak posttanda da hücum edebilmesiyle fark yaratacak yine. Ayrıca ilerleyen yaşına rağmen zekası, halen sağlam olan fiziği ve pozisyon bilgisi sayesinde savunmada da gayet iyi iş çıkarıyor. Bir diğer tecrübeli isim James Anderson da onu destekleyen isim olacak. Efes’e geldiğinde önemli bir skorerdi ama burada kendisine verilen sınırlı dakikaları ve görev adamı kimliğini çok iyi benimseyerek genellikle benchten geldiği ve az süre aldığı maçlarda bile sürekli hazır bir görüntü verip, faydalı olarak üst düzey bir profesyonel olduğunu kanıtladı. Onun kenardan getirdiği tecrübe & enerji kombinasyonuna artı dış şut katkısına yine ihtiyacı olarak Efes’in özellikle Euroleague maçlarında. Bir türlü potansiyeline ulaşamayan, gelişimini ivmelendiremeyen Tolga Geçim’in de artık son şansı olacak desek yanlış olmaz. Özellikle BSL’de aldığı şansları bu sezon da iiy değerlendiremezse ve daha da önemlisi kendisini sağlıklı tutmayı başaramazsa onu gelecek sezona orta seviye bir BSL takımında göreceğimizi düşünüyorum.

4 numara koç Ataman’ın sisteminde yıllardır en önemli pozisyondu. Bu bağlamda da geçen sezon olduğu gibi bu pozisyonda derin bir rotasyona sahipler. Fransız forvet Adrien Moerman geçen sezon bitiricilik anlamında sorunlar yaşamış olsa da halen koç Ataman’ın en güvendiği isimlerden biri. Onun dış şutları artı boyalı alandaki savaşçı kimliği ve tabiki ribaundlardaki katkısı yine Efes adına x-faktörlerden biri olacak. Onunla dakikaları tam olarak paylaşacak hatta sezon içi performanslara göre direkt formayı da kapabilecek diğer isim ise tecrübeli uzun Chris Singleton olacak. Benzer özelliklere sahip olsalar da elbette daha atlet bir oyuncu olan Singleton, savunmada da daha agresif ve daha sert bir isim. Hem 5 numaraları savunabilmesi hem de kısalar karşısında çabuk ayakları ile yenilmemesi onu tam bir joker yapıyor. Ribaundlar ve bloklar konusunda da aranan isimlerden biri olan Singleton, kenardan gelerek sağlayacağı çok yönlü katkı ile fark yaratacak yine. Genç Yiğitcan Saybir geçen sezon iyi işlere imza attı, BSL’de bulduğu süreleri başarılı şekilde değerlendirdi. Bu sezon da BSL maçlarında koç Ataman’dan alacağı dakikaları iyi değerlendirip gelişimini sürdürebilirse milli takımımız 4 numara için aradığı alternatiflerden birine kavuşabilir. Ayrıca yeni transfer Petrusev’in de zaman zaman 4 numarada katkı verebileceğini söyleyebiliriz rahatlıkla.

5 numarada savunma bakanı Bryant Dunston koç Ataman’ın değişmez isimlerinden biri. Güçlü fiziği, savaşçı kimliği, ribaundlardaki etkinliği, blok tehditi, orta mesafe şutlarını geliştirerek 3 sayı tehditini de portföyüne katmış olmasıyla beraber çok önemli bir parça Efes için. Onun boyalı alandaki etkinliği ve ikili oyunlarda savunamya getirdiği çeşitlilik sayesinde her topu değişebilen, aktif bir savunmaya sahip oluyorlar. Ayrıca o oyundayken kısalar topa rahatlıkla baskıyı arttırabiliyor çünkü adamları onları geçip potaya yönelirse arkada Dunston’ın olduğunu biliyorlar. Geçen sezon yaşadığı talihsiz sakatlık ve yanlış tedavi süreci sonrası verimi düşmüştü. Bu süreçte artık Barça forması ile izleyeceğimiz Sertaç ve Tibor Pleiss yardıma yetişmişlerdi. Alman uzun yine önemli bir role sahip olacak. Tecrübesi, yüksek yüzdeli orta mesafe ve dış şut tehditi artı savunmadaki blok silahı ile faydalı olacak. İlerleyen yaşı ve iyice yıpranan dizleri onun dakikalarının sınırlı kalmasına neden olacak. Bu nedenle de Sertaç’ın yerine takıma bir gençlik aşısı vurmayı tercih ettiler ve geçen sezon Adriyatik Ligi’nin MVP’si seçilmiş olan, Sırp milli takımının da artık değerli parçalarından birine dönüşmüş olan Filip Petrusev‘i kadrolarına kattılar. 21 yaşındaki genç uzun şut tehditi ve yüzü dönük silahlarıyla beraber hem 4 hem 5 numarada görev alabiliyor. Görünen fiziğinden çok daha güçlü bir oyuncu ve alçak postta da savaşçı bir isim, özellikle ribaundlarda sezgileri çok iyi ve doğru pozisyon alıp kendisinden daha atlet, daha kalıplı oyuncuların elinden ribaundları toplayabiliyor. Çok iyi de bir hazırlık dönemi geçirdi ve yeni sezonda koç Ataman’ın güvenebileceği bir isim olduğunu kanıtladı. Onun enerjisi ve hücumdaki çok yönlü oyunu koç Ataman’ın elini hem 4 hem 5 numarada rahatlatacaktır. Değerli ve yeteneki bir uzunun gelişimini, bir yıldıza dönüşmesini hep birlikte keyifle izleme fırsatı bulacağız.

Anadolu Efes, Sertaç-Petrusev değişikliği hariç kadrosunu tamamen koruyarak bir kez daha şampiyonluk hedefiyle yola çıktığını tüm rakiplerine gösterdi. Daha sağlıklı bir durumda sezona hazır olan Larkin ve Sertaç’dan daha etkili bir hücum silahı olan Petrusev ile beraber güç kazandıklarını düşünüyorum. Ayrıca Micic ile Beaubois kariyerinin en verimli dönemlerindeler. Özetle komple bir takım olan, hem birbirlerini hem de koç Ataman’ın çok iyi tanıyan oyunculardan kurulu olan Anadolu Efes’in bu sezon da iki kulvarda birden şampiyonluğun en güçlü adayı olduğunu düşünüyorum. Normal sezonu Euroleague’de 1-3. sıralar civarında, BSL’de ise 1 ya da 2. sırada tamamlayacaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …