Güncel Haberler

İDDİA: Beşiktaş’a NBA Patentli Forvet (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Beşiktaş Icrypex kadrosunu NBA patentli bir forvet ile güçlendirmek üzere.

Geçen sezoın Portland Trail Blazers forması ile izlediğimiz Rondae Hollis-Jefferson ile Basket News’un haberine göre anlaşmak üzereler.

1.98 metre boyunda olan 26 yaşındaki Birleşik Amerikalı forvet, geçen sezon Blazers ile sadece 11 maça çıkarken ortalama 9.8 dakika süre almış ve 2.5 sayı, 2.4 ribaund, 1.2 asist istatistikleriyle katkı verebilmişti. 6 yıllık NBA kariyerinin 4 sezonunu Nets’de bir sezonunu da Raptors’da geçiren Hollis-Jefferson toplamda 305 maça çıkarken 9.1 sayı, 5.5 ribaund, 1.9 asist istatistikleriyle mücadele ediyordu.

EDİTÖR YORUMU:

Jefferson güçlü fiziği ve atletik özellikleri ile bilinen bir kısa forvet. Uzun kolları ile beraber bu özelliklerini düşününce aslında Avrupa basketbolunda 4 numaraya da kayabilececeğini söyleyebiliriz. Sürat konusunda da iyi seviyede ki zaten çabu bir ilk adıma sahip , bu artılarını kullanarak potaya gitmeyi seviyor ve bitiricilik kalitesi de gayet iyi pota altında. Güçlü fiziği sayesinde temas aldığı anlarda da dengesini koruyup pozisyonları bitirebiliyor ki zaten genelde güçlü ve patlayıcı bir şekilde smaca gittiğini görüyoruz. Ayrıca orta mesafe tehditi de mevcut olduğu için perimetre savunmacılarını zorlayabiliyor. Oyunu hisseden ve topsuz da faydalı bir isim, sürekli hareketli olması savunmaların zaaflarını bularak oraya yönelmesini kolaylaştırıyor. Hücumda bu artılarının yanında pas özellikleri de mevcut, bencil ve tek yönlü bir oyuncu değil, saha görüşü bir forvete göre iyi seviyede, arkadaşlarını da beslemeyi unutmuyor. Tahmin edeceğiniz gibi bu saydığımız özellikleri sayesinde açık alanda ve geçiş oyunlarında çok aktif, hem ribaundu alıp dribbling ile takımını hücuma çıkarabiliyor hem de kanat koşularında başarılı. Gelelim oyunun diğer tarafına. Onun için elit bir savunmacı demek yanlış olmaz. Rakip takımın en skorer ismini ona verip rahatlıkla maçı takip edebilirsiniz. Uzun kolları, atletizmi, patlayıcılığı, disiplini, agresifliği, zamanlaması, güçlü fiziği ve yanal çabukluğu ile rakipler için tam bir başbelası konumunda. Hatta yüzü dönük potaya giden 4 ve 5 numarları da rahatlıkla savunabildiğini söylemek gerekli. Neredeyse 5 pozisyonun tamamını da verimli şekilde savunabildiğinin altını çizelim. Ribaundlar konusunda da mevcut özellikleri sayesinde önemli bir silah, her iki pota altında da dinamik ve agresif bir ribaund savaşçısı diyebiliriz.

Geliştirmesi gereken yönlere bakalım. Dış şut tehditi sınırlı bir oyuncu. Hem şut mekaniği iyi değil hem de istikrarı yok. Bu da onun hücumdaki etkisini azaltıyor. Rakipler onun şutunu riske ettiği için takım arkadaşlarının saha yerleşimini zorlaştırıyor. Şut menzilini arttırmalı. Bu eksilerini bilmesine rağmen şutunu fazla zorlaması verimliliğini düşürüyor, bu alanda haddini bilerek oynaması gerekiyor. Ayrıca potaya gitmeyi ve fiziksel teması bir oyuncu olarak çizgiye gitmeyi bilse de buradaki yüzdesi de düşük. Aslına bakarsanız genel anlamda yarı saha basketbolundaki hücum silahları yetersiz. Alçak postta birebiri olmaması ve dribbling üstünden kendi şutunu yaratamaması takımını zaman zaman hücumda eksik bırakmasına neden oluyor. Solak bir oyuncu olması avantaj gibi görünse de sağ elini dribblinglerde de bitirişlerde de kullanmaktan çekinmesi etkisini daha da sınırlı hale getiriyor. Pas yeteneği ve saha görüşü ortalama seviyede ama ikili sıkıştırmalarda ya da trafiğe daldığında hata yapmaya müsait. Bunun dışında zaman zaman hücumda oyunu fazla zorluyor, kendini daha iyi tanıyıp soğuk kanlı olmayı, oyunun kendisine gelmesini beklemeyi öğrenmeli. Enerjisini ve agresifliğini kontrol altına alması gerekiyor.

Beşiktaş’ın mevcut kadrosundaki yabancı oyunculara baktığımızda Hollis-Jefferson gibi atletik özellikleri ve savunmasıyla öne çıkan bir isi görmüyoruz. Bu anlamda takımın dinamosu ve agresif yüzü olarak önemli bir rolü olacağını düşünüyorum. Ayrıca Avrupa basketbolunda atletizmi ve fiziksel özelliklerini daha fazla kullanma fırsatı bulacağı için hücumda dış şut tehditinin sınırlı olması onu NBA kadar zorlamayabilir. Özetle Beşiktaş gibi BSL ve BCL seviyesinde play-off hedefleyen genç bir takım için oldukça doğru bir ekleme olacağını, hücumdaki eksilerinden çok savunmadaki artıları ile fark yaratacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …