Güncel Haberler

Takım Analizi: Galatasaray’ı Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nde yeniden yapılanmaya giden ve iddialı bir kadro kuran Galatasaray NEF, yazı dizimizin bu bölümündeki konuğumuz olacak.

Koç Memnun ile yola devam eden sarı kırmızılılar tüm yabancılarını yenileyerek ve önemli yerli takviyeler yaparak son yıllarda kulüp adına en iyi kadrolardan birini oluşturdular. Gelin birlikte bu kaliteli kadroyu mercek altına alırken hedeflere ve beklentilere de bir göz atalım.

Takım olarak iyi bir hazırlık dönemi geçirdiler ve bunun başmimarlarından biri kuşkusuz Dee Bost‘du. Bulgaristan milli takımının da bir parçası olan ve geçen sezon Monaco’ya tarihindeki ilk EuroCup zaferini kazandıran kadroda yer alan tecrübeli oyun kurucu ülkemizde Trabzonspor forması giydiği dönemden çok ama çok farklı bir oyuncu. Artık sadece deliciği ve sürati ile değil, etkili dış şutlarıyla da takımına önemli skor katkısı verebiliyor ve saha görüşü artı kaliteli pas tekniği ile takımın organizasyonuna liderlik ediyor. Onun sağlıklı kalması ve forma grafiği sarı kırmızılıların hedeflerine ulaşabilmesi adına kritik bir faktör olacak. Banvit fabrikasından çıkmış olan Rıdvan Öncel ve genç yeteneklerden 2000 doğumlu Eray Akdoğan onu 1 numarada destekleyecekler. Skorer pozisyonunda takımın yeni yıldızlarından biri olan Melo Trimble var. Hazırlık döneminde sakatlığı nedeniyle onu izleme şansı bulamadık ama Fuenlabrada forması ile geçen sezon Endesa sahnesinde sergilediği performansı tekrarlaması durumunda sarı kırmızılıların hücumda 1 ya da 2. skor opsiyonu olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sahanın her yerinden her şekilde skor bulabilen, çok fazla silahı bulunan özel bir skorer. Onu destekleyecek isim ise alt yapı milli takımlarındaki performansını A takıma taşıyamamış olsa da geçen sezon önce FMP sonra da Petkim’de geçirdiği verimli dönemin ardından kendine gelmiş olan Okben Ulubay olacak. Artık bir yıldız olmadığını kabullenip, görev adamı statüsünde oynadığı anda BSL’de verimli bir parça olacak.

Forvet rotasyonuna baktığmızda ise 3 numarada geçen sezon kendisini Tofaş’da da kanıtlamış olan DeVaughn Akoon-Purcell‘i görüyoruz. Çok yönlü oyunu ile dikkat çeken DAP, hazırlık döneminde Trimble’ın olmamasıyla beraber takımın bir numaralı skor opsiyonuydu. O da her pozisyonda her fırsatta skoru düşünen, kaliteli bir skorer. Kaptan Göksenin Köksal ve Petkim’de iyi bir sezon geçiren genç şutör Canberk Kuş da 3 numarada genelde DAP ile süreleri paylaşacaklar. 4 numarada ise yaz döneminde taraftarları en çok heyecanlandıran isimlerden biri, Kerry Blackshear olacak. Dış şut tehditi ve yüzü dönük silahlarının yanı sıra alçak posttan da üretebilen ve ribaundlarda takıma önemli katkılar verebilen Birleşik Amerikalı uzun, bana göre takımın yeni Chuck Davis’i olacak. Hücumda ondan gelecek istikrarlı skor katkısı ve ribaundlardaki etkinliği Galatasaray’ın başarısı için olmazsa olmaz faktörlerden biri. Beşiktaş’dan 200 bin dolar bonservis bedeli verilerek alınan genç forvet Sadık Emir Kabaca da onunla dakikaları paylaşan isim olacak. Beşiktaş’tan sonra daha verimli bir oyun ortaya koyan ve hazırlık maçlarında skor, ribaund, asist alanlarına önemli fayfalar sağlayan genç uzun sürdürülebilir bir performans sergilerse milli takıma kadar yolu açık.

5 numara ise şuana kadar saydığımız kaliteli ve heyecan verici kadronun en zayıf halkası konumunda. Yeni pivot David Kravish bu kadroya yakışmayacak kadar sıradan ve sınırlı bir isim. Oyunun iki tarafında da verebileceği katkı çok belirli, bana göre de vasat seviyede. Yüksek tempoda takıma uyum sağlamakta zorlanabileceği gibi savunmada da ikili oyunlarda da ayakları ağır kaldığı için aksayabiliyor. Petkim’deki başarılı sezonunun ardından Galatasaray’a geri dönen Ege ile onu desteklemeye çalışacaklar ama Ege’nin de bir görev adamından öteye geçemediğini, savunmada daha gayretli, daha az zaafı olan bir isim olsa da erken faul problemine girebildiğini de biliyoruz. Ayrıca bu iki isim de hazırlık döneminin bir kısmını sakatlıkları nedeniyle kaçırdılar, sezon öncesi iyi sinyaller vermediler.

Sarı kırmızıların 1, 2, 3, 4 numaralı pozisyonlarda BSL sahnesi için ikişer tane net silahının olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hazırlık maçlarında da gördük ki 5 numara için Kravish de Ege de yetereli seviyede değiller. Daha doğrusu Ege yedek uzun olarak yeterli olur ama as uzun için değil. Bu nedenle de koç Memnun’un eğer bir takviye gelmezse 5 numaraya zaman zaman Blackshear’ı da kaydırıp kısa beşlere yönelebileceğini görebiliriz ki bunun sinyallerini hazırlık döneminde de verdi. Bost, Trimble, DAP, Blackshear dörtlüsü ile bu sezon çok can yakacaklarını, 5 numarada sorun yaşamazlarsa BSL’de önlerinin açık olduğunu düşünüyorum. Normal sezonu 3-6. sıra aralığında bitirebileceklerini tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Galatasaray, Formalite Maçında Dijon’a Konuk Oluyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu J grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Galatasaray Ekmas, …