Güncel Haberler

Takım Analizi: Afyon’u Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nin mütevazi ekiplerinden HDI Sigorta Afyon Belediyespor, yeni sezona yeni koçu ve yabancıları ile hazırlandı.

Ligimizin düşük bütçeli takımlarından biri olan Afyon, Can Sevim’den boşalan koçluk görevine Faruk Beşok’u getirirken tüm yerli ve yabancı rotasyonunu da yeniledi. Gelin birlikte yeni kadro yapılarına ve takımın beklentilerine, hedeflerine bir göz atalım.

Takımın direksiyonunda tecrübeli ve tanıdık bir isim olacak. Daha önce ülkemizde forma giymiş olan T.J. Campbell sahada koç Beşok’un gözü kulağı olacak. Onun saha görüşü, organizasyon becerisi ve pasör özelliklerinin dışında skorer performansına da çok ihtiyaçları olacak. Yakalaycağı form grafiği ve istikrar Afyon’un ligde kalma hedefinde çok belirleyici olacak. Ligimizde daha önce farklı takımlarda oynayan ama TBL tecrübesi daha fazla olan Merthan Mutlu ile BGL’de 2019 Aralık ayında Gelişim forması ile Afyon’a tam 50 sayı göndermiş olan Bilgehan Diril de onu destekleyen isimler olacaklar 1 numarada. 2 numarada da tanıdık bir isim, Shannon Shorter yer alıyor ve takımın en önemli skor opsiyonu konumunda. Avrupa kariyeri istediği gibi şekillenmedi, üst düzey liglerde forma giyemedi. Ancak Afyon onun yerine genç ve potansiyelli ama bir o kadar da riskli bir isim almayı tercih etmedi, tecrübesi temel kriterdi. Bakalım Avrupa’nın en iyi ikinci liginde, 32 yaşında elde ettiği ikinci şansı değerlendirip kendisini kanıtlayabilecek mi. Beşiktaş ile anlaşan ve kısa bir sonra ayrılan genç Ege Havsa da onu yedeklemeye çalışacak.

3 numarada da Afyon riske girmedi. Mütevazi bütçeleri ile Avrupa basketbolunu yakından tanıyan, basketbol IQ’su yüksek ve ne verebileceği ne veremeyeceği net olan bir isme, Mihajlo Andric’e yöneldiler. Dış şutları ile etkili olan, oyunun diğer alanlarında sıradan bir isim olan Sırp oyuncu, tamamlayıcı rolünde olacak. Fenerbahçe’de kadroya giremeyen, BSL sahnesinde de gittiği takımlarda kendisini kanıtlayamamış Ergi Tırpancı için kritik bir sezon olacak. Burada bulacağı fırsatları iyi değerlendirip BSL’de kalıcı olma yoluna gidebilir. 4 numarada ise takımın önemli silahlarından biri Donatas Tarolis var. Geçen sezon Cluj ile Romanya şampiyonluğuna ulaşan Litvanyalı forvet çok yönlü oyunu ile hücumda her alanda takıma katkı verebilen, skor yükünü Shorter ve Campbell ile paylaşacağı gibi ribaundlarda da 5 numaraya destek olacak seviyede bir isim. Efe Beşok da onun dakikalarını kontrol etmek için benchten gelecek alternatif olacak.

5 numarada da tanıdık ve tecrübeli bir isme yöneldiler. Gittiği takımlarda ribaundlar ve savunma konusunda iyi katkılar verse de hücumda sınırlı bir isim olan Eric Buckner boyalı alandaki en büyük kozları olacak. Özellikle çember koruma konusunda takımdaki tek silah konumunda olan tecrübeli uzunun sahada kalacağı dakikalar savunma direnci anlamında koç Beşok’un planlarını direkt olarak etkileyecek. Galatasaray’da istenen gelişimi gösteremeyen Ayberk için de toparlanma adına bence son şans olacak Afyon forması. Yeteneklerini kullanmak yerine fiziksel oyundan kaçıp sadece dış şutlara yönelmeye devam etmesi durumunda artık BSL’de şans bulması zor görünüyor. Özellikle Buckner kenardayken ondan savunmada katkı beklenecek.

Afyon ligimizin düşük bütçeli, en mütevazi takımı. Bu sezon taraftarın %50 kapasitede olsa da salonlara dönecek olması onların iç saha motivasyonunu arttıracaktır. Ancak ellerindeki kadro ligde kalmak için yeterli olabilecek mi ciddi bir tartışma konusu. Koç Beşok’un da bu seviyedeki tecrübesinin yetersiz olduğunu düşündüğümüzde işleri epey zor olacak. Shorter ve Tarolis ikilisinden istikrarlı skor katkısı alamazlarsa hücumda çok kısır kalırlar. Sezon içerisinde takviye yapmazlarsa düşme adaylarından biri olduklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …