Güncel Haberler

Takım Analizi: Barcelona’yı Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘in A lisanslı ekiplerinden FC Barcelona, koç Saras’ı göreve getirdikten sonra hemen ilk sezonda finale kadar yükselme başarısı göstermişti.

Katalan ekibi yaz döneminde kadrosunda rötuşlar yaparak güçlenmeye çalıştı. Gelin birlikte yeni kadro yapılarını mercek altına alırken takımın hedeflerine ve beklentilerine de bir göz atalım.

Yeni sezonda takımın liderliğini yine Yunan oyun kurucu Nick Calathes olacak. Geçen sezon da takımın finale yürüdüğü yolculukta çok önemli bir role sahipti. Koç Saras’ın sahadaki gözü kulağıydı ve gelecek sezon da durum değişmeyecek. Ayrıca bu kez onu destekleyecek çok daha iyi isimlere sahipler. İki yeni transfer Laprovittola ve Jokubaitis takımdan ayrılan Westermann ile Bolmaro’dan çok dahda faydalı olacaklar bana göre. Özellikle Laprovittola tam da koç Saras’ın istediği pas öncelikli, ikili oyunları iyi yöneten bir oyun kurucu. Ayrıca Jokubaitis de koç Saras’ın yakından tanıdığı, gelişime açık özel bir yetenek. 2 numarada ise geçen sezon olduğu tecrübeli isimler sahnede olacak. Cory Higgins takımın en önemli 2 skor opsiyonundan biri olacak. Birleşik Amerikalı skorer Katalan ekibi ile yeni bir kontrat da imzaladı ve takımla artı koç Saras ile ilişkisi bir boyut daha atlamış durumda. Onun deliciliği ve gerektiğinde sazı eline alarak yaptığı ataklar Barça’nın başarısı için çok kritik. Onunla beraber 2 numaradaki diğer isim ise Kuric olacak. Tecrübeli şutör kritik anlarda, el yakan toplarda yine aranan isim olacak. Dribbling üstünden kendi şutunu yaratabilmesi ile Euroleague seviyesindeki özel şutörlerden biri.

3 numarada en güvendikleri isim Abrines’di ama hazırlık döneminde sakatlandı ve 2022 Ocak ayından önce dönemeyeceği belirtildi kulüpten yapılan açıklamada. Dolayısıyla burada tam olarak kendi pozisyonları olmayan isimleri izleyeceğiz. Koç Saras’ın Zalgiris’de beraber mesai harcadığı eski Galatasaraylı Nigel Hayes’i alıştığımızın aksine daha çok 3 numarada görebiliriz. Hazırlık maçlarında da gördük ki yeni bir oyuncu gibi değil, takıma hemen adapte olmuş durumda, iyi de performanslar sergiledi. 4 numarada ise her zaman olduğu gibi takımın yıldızı, Euroleague’in en çok kazanan ismi Nikola Mirotic olacak. Her ne kadar maaş indirimi konusunda yönetimle arasının bozuk olduğu söylense de bunun sahaya yansıyacağını düşünmüyorum. Özellikle dış şut tehditi ve topsuz katlardaki etkinliği ile hücum anlamında takımın yine bir numaralı opsiyonu olacak. Tabi diğer taraftan takım olarak onun savunmadaki zaaflarını da kapatmaları gerekecek yine. Her iki forvet pozisyonunda da yıldız isimleri Smits ve Martinez ile yedeklemeye çalışacaklar.

5 numaraya baktığımızda ise geçen sezon olduğu gibi Brandon Davies takımın ana silahı konumunda. Birleşik Amerikalı uzun, boyalı alandaki dominant performansının ve ribaundlardaki etkinliğinin yanına artık dış şut tehditini de istikrarlı bir şekilde portföyüne eklemiş durumda. Onunla beraber bu pozisyonda dakikaları paylaşacak bir diğer heyecan verici isim ise milli oyuncumuz Sertaç Şanlı olacak. Efes’in yaşadığı şampiyolukta özellikle sezonun ikinci kısmında ve play-off artı Final Four’da büyük bir rolü bulunan milli uzun, orta mesafe artı dış şutlardaki istikrarı ve boyalı alandaki savaşçı kimliği ile koç Saras’ın x-faktörü olacak. Takımın iki kaptanından biri olan Oriola da hem 4 hem de 5 numarada takımın rotasyonunda değerli bir parça olmaya devam edecek.

Barça geçen sezon fazla faydalanamadığı Westermann, Pustovyi, Claver, Hanga gibi isimlerle yollarını ayırdı. Yerlerine gelen Laprovittola, Jokubaitis, Hayes, Sertaç bu isimlerden çok daha faydalı olabilecek isimler ki takımın şuanda daha derli toplu ve koç Saras’ın oyun anlayışını daha iyi bilen isimlerden kurulu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla geçen sezonun finalisti olarak kadrolarını güçlendirdikleri bir gerçek. Bu sezon da Final Four biletlerinden birinin onlara ait olacağını, normal sezonu da 1-4. sıra arasında tamamlayacaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …