Güncel Haberler

İDDİA: Bologna’da Hedef Chiozza, B Planı ise Mooney (Analiz)

Koç Scariolo’yu göreve getiren ve gelecek sezon 7DAYS EuroCup şampiyonluğuna ulaşarak Euroleague bileti kapmak isteyen son İtalya Lega Basket Serie A şampiyonu Virtus Bologna, guard rotasyonuna takviye yapmak istiyor.

İtalyan gazetesi ilResto del Carlino Bologna’ya göre listenin başındaki isim son olarak Brooklyn Nets forması ile izlediğimiz Chris Chiozza. B planı olarak düşündükleri isim ise sezonu G-League ekiplerinden Raptors 905’de geçiren Matt Mooney.

1.83 metre boyunda olan 25 yaşındaki Chiozza geçen sezon Nets ile 28 maçta ortalama 9.0 dakika süre almış, 3.3 sayı, 2.3 asist istatistikleri ile katkı verebilmişti.

1.90 metre boyunda olan 24 yaşındaki Mooney ise geçen sezon G-League’de 17 maçta ortalama 28.1 dakika sahada kalırken 11.2 sayıi %37.5 3sayı, 2.2 ribaund, 5.4 asist, 1.9 top çalma istatistikleri ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Önce A planı olarak gördükleri Chiozza ile başlayalım. Tabi artılara eksilere geçmeden önce belirtelim ki oyuncu Bologna iddiaları ilk çıktığında önceliğinin NBA olduğunu net bir şekilde söylemişti ancak şuana kadar bir kontrat alamadı, Yaz Ligi’nde biraz daha netleşir durumu. Chiozza’nın önemli artılarından biri dış şutlardaki başarlı performansı elbette. Tabi sürati ve çabukluğunu da unutayalım. Bununla beraber oyun kurucu becerileri de iyi seviyede, saha görüşü, zekası ve pas yetenekleri ile Euroleague seviyesinde dahi kendisine önemli bir yer bulabilir. Ayrıca oyunun diğer tarafında da, yani savunmada da çok iyi bir isim. Top baskı ve çaldığı toplarla takımına savunma kaynaklı sayılar getirebilen bir guard. Gelelim eksilerine. Elbette fiziksel dezavantajları var ki elit bir atlet de değil ve ilk adımı da çok güçlü değil. Bu da ona kapanan savunmalara karşı dışarıdan üretmek zorunda bırakıyor. Ayrıca şutlarındaki istikrar problemini halen tam olarak çözebilmiş değil. Ama mevcut artıları ile Teodosic’in dakikalarını dengeleyip hatta gerektiğinde onunla birlikte sahayı paylaşıp oyun kuruculuk yükünü omuzlarına alıp, Teo’yu bitirici olarak kullanabilirler.

Gelelim B planı olarak gördükleri Mooney’e. Öncelikle Chiozza’nın aksine onun için saf bir oyun kurucu demek doğru olmaz. Elbette oyun kurucu özellikleri mevcut, saha görüşü ve pasör özellikleri iyi seviyede ama onu asıl öne çıkaran nokta dribbling üstünden kendi skorunu üretebilen bir guard olması ve dış şut tehditi. Basketbol IQ’su yüksek ve savunmada da takımını yalnız bırakmayan, top çalma konusunda katkı verebilen, topa baskıyı da bilen bir guard. Gelelim eksilerine ki bu alanlarda Chiozza ile daha fazla benzerlikleri var. Öncelikle o da dış şutlarda istikrarı tam olarak yakalayabilmiş değil. Ayrıca atletizm ve ilk adım konusunda o da ortalama bir guard. Hücumda top tekniği iyi seviyede olsa dikkatsiz ve basit top kayıplarına neden olabiliyor. Savunmada ise atletik guardlara karşı kalmakta zorlanıyor. Özetle skorer özellikleri oyun kurucu özelliklerinden ön planda olan, henüz kendisini üst seviyelerde test etme fırsatı bulamamış bir guard.

Mooney saf bir oyun kurucu değil ve bu nedenle Teo kenardayken direkt ona güvenmek pek mantıklı olmaz. Tabi ellerinde Pajola da olacak EuroCup şampiyonluğu kovalayan bir ekibin böyle 2 genç ve üst seviyelerde kendilerini henüz tam olarak kanıtlayamamış isimlere güvenmesi biraz sıkıntı doğurabilir. Chiozza hamlesi çok daha doğru görünüyor, en azından NBA sahnesinin tozunu yutmuş ve oyun kurucu özellikleri daha fazla ön planda. Örneğin Chiozza olmayacaksa ben Cole seçeneğine yönelirdim Mooney yerine…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

RESMİ: Beşiktaş’ın Rakiplerinden Lions, NBA Patentli Nwaba ile Anlaştı!

BKT EuroCup‘da temsilcimiz Beşiktaş ile aynı grupta yer alan London Lions kadrosunu NBA patentli bir …