Güncel Haberler

Analiz: NBA Draftı’nda Top 10’dan Seçilmesi Beklenen İsimler

2021 NBA Draftı‘nın başlamasına saatler kaldı!

Alperen Şengün‘ün de yer aldığı ve heyacanla beklediğimiz seçimler Cuma sabah saat 03:00’de başlayacak ve S Sport ekranlarından da canlı olarak takip edilebilecek.

Gelin bu büyük heyecana saatler kala Top 10 seçilmesi beklenen isimleri biraz mercek altına alalım ve genç yıldızımızın nereden seçilebileceğine dair tahminlerde bulunalım. Keyifli okumalar.

1.Cade Cunningham (Detroit Pistons) – PG, 2.03 metre, 19 yaş

Cowboys forması ile izlediğimiz Cunningham’ı sevmeniz için çok fazla neden sayabilirim size. Öncelikle bu draft sınıfında neredeyse hiç bir oyuncuda göremeyeceğiniz bir dış şut tehditine sahip ki Big 12’de final oynayan Cowboys’da %40 isabetle tam 62 3 sayı isabeti bulmuştu sezon boyunca. Bu özelliğini NBA’e taşıma konusunda sorun yaşamayacağı düşünülüyor. Oklahoma State’i 18-14’lük dereceden 21-9’luk dereceye taşıyarak tüm NCAA turnuvasında 4. sıraya yükseltmiş bir winner kendisi ki aynı zamanda ABD milli takımı ile 2019 U19 Dünya Kupası’nda da altın madalya kazanmıştı.

3 kısa pozisyonunda da oynayabiliyor ama genelde onu 1 numarada görüyoruz. Bu rolde iyi bir pasör ama elit seviyede değil, Penny ya da Magic gibi bir saha görüşüne sahip değil. Ayrıca zaman zaman top kontrolü konusunda da sorunlar yaşayabiliyor, ortalama 4 top kaybıyla oynuyor.

2.Evan Mobley (Houston Rockets) – C, 2.13 m, 20 yaş

Mobley’nin ilk sıraya yerleşmesi bile olası aslında çünkü NBA’de yer alan modern uzun tarifine tam olarak uyan bir pivot. Üst seviyede mobil ve elit bir ikili oyun savunmacısı olması beklenebilir. Çemberi de çok iyi koruyan bir pivot ki Southern California forması ile maç başına 2.9 blok yaptı ilk ve tek sezonunda. İki sayılık atışlarda %58 isanet ile oynarken yay gerisinden tam 40 isabet buldu ama sadece %30 isabet oranı yakalayabildi. Bir uzun için üçlükler konusunda önemli bir potansiyeli var, buraya kesinlikle kendisi de yeni takımı da yatırım yapmalı. NBA sahnesinde başarılı olabilmek için güçlenmesi şart ki iskeleti de çok iyi, bu yeni kasları taşıyabilecek kalitede.

Liberty Ballers Community Big Board: Evan Mobley coming in at no. 3 overall  - Liberty Ballers

3.Jalen Green (Cleveland Cavaliers) – SG, 1.96 metre, 19 yaş

Green, G-League’de düzenlenen fanustaki Ignite programında 15 maça çıktı ve ortalama 32 dakika gibi önemli süreler alırken 17.9 sayı, %36.5 sayı ki bu NBA üçlük mesafesinden gelen isabet oranıydı ve maç başına 2 isabetle oynamıştı. NBA seviyesinde bir dinamizmi var ve durdurulamaz bir skorere evrilebilir gelişimini iyi tamamlayabilirse. Müthiş yetenekleri sayesinde onu bir numaradan seçilirken görürsem de şaşırmam açıkçası. Evet NCAA’de oynamadığı için G-League Ignite programında çok rekanbetçi maçlara çıkmadı ama hatırlarsanız geçen sezonun ilk sıradan seçilen ismi Edwards da kötü bir kolej takımında oynuyordu, yani aynı durumda olduklarını söylemek yanlış olmaz.

NBA draft: How Jalen Green would fit with the Raptors

4.Jalen Suggs (Toronto Raptors) – PG, 1.93 metre, 20 yaş

Suggs’ın neden Draft’ta bu kadar yukarıdan, bu kadar üst düzey yeteneklerle beraber seçileceğini merak ediyorsanız Gonzaga’yı NCAA finaline taşıyan o son saniye şutunu bir kenara koyun ve Gonzaga’yı Batu Yakası Konferansı şampiyonluğuna taşıyan BYU maçının son 20 dakikasını izleyin derim. Sergilediği müthiş yaratıcılık, isabet oranı ve savunmadaki güçlü sezgileri takımının çift haneli farklardan geri gelerek kazanmasını ve 1980’den bu yana ilk kez bir kolejin NCAA Final Turnuvası’na namağlup gitmesini sağlamıştı. Çift oyun kuruculu bir sistem benimseyen Gonzaga’da takımın asıl yön vericisi, organizatörüydü ve başarılı sezonu 4.5 asist ortalaması ile tamamlamıştı. Gelişimini sürdürüp dış şutlar konusunda da özel bir silaha dönüşebilir.

Jalen Suggs could (should?) be the pick for the Rockets at #2 - The Dream  Shake

5.Davion Mitchell (Orlando Magic) – PG, 1.83 metre, 22 yaş

Aslında Mitchell ilk 3 sırada seçilebilecek yetenek paketine sahip bir isim olarak görülüyordu ki Baylor’ı NCAA şampiyonluğuna taşıyarak da aslında bunu kanıtlamıştı. Ancak bu maçta Gonzaga’nın etkili guardlarına karşı özellikle savunmada sorunlar yaşadığını da görmüştük. Aslında topllu adam savunması çok iyi olan bir guard ama başta Suggs (22 sayı) olmak üzere bu şampiyonluk maçında ona üstünlük kurmuşlardı. Diğer taraftan Mitchell da hücumda boş durmamış 15 sayı, 5 asist üretmişti.

Mitchell, Auburn’deki ilk yılının ardından %28.8 olan 3 sayı yüzdesini Baylor’da %32.4’e çekmeyi başarmıştı. Ama asıl önemli olan şampiyonluk senesinde %44.7 gibi nefis bir yüzdeye yakalamasıydı yay gerisinden. NBA seviyesinde kalıcı, uzun süreli bir ilk beş oyuncusu olması bekleniyor.

NBA draft stock watch: Davion Mitchell, Josh Giddey, BJ Boston, more

6.Scottie Barnes (Oklahoma City Thunder) – PG, 2.03 metre, 19 yaş

Barnes her ne kadar özel bir yetenek olsa da koç Hamilton’ın dakikaları adaletli dağıttığı kimsenin 30 dakika üzerinde süre alamadığı sisteminde sadece 24 dakika süre alıp maç başına 8 top kullanarak aslında yeteneklerini tam olarak gösteremedi. Florida State onun takımı olsa da sahadaki süreleri ve görevi aslında bunu pek yansıtmıyordu. Bir oyun kurucu için özel bir fiziğe sahip ama o da bu draft sınıfındaki bir çok isim gibi dış şutlar konusunda sıkıntılı bir isim.

Eğer koç Hamilton dışında başka bir koçla çalışıyor olsaydı onu daha üst sıralarda görebilirdik. Yeteneklerini pek gösteremediğini, bu nedenle onu alt sıralardan seçecek takımlar için önemli bir fırsat olacağını düşünüyorum.

2021 NBA Draft: Scottie Barnes looks to continue Noles selected in lottery

7.Jonathan Kuminga (Golden State Warriors) – SF, 2.03 metre, 18 yaş

Kuminga’nın dinamizmi seviyesi için A+ diyebiliriz, Andrew Wiggins seviyesinde değil belki ama ondan çok da uzakta değil diğer taraftan. Ancak Wiggins bugüne kadar hep hayal kırıklığı olarak görüldü her ne kadar 19.5 sayı kariyer ortalamasına sahip olsa da. Çünkü oyununda beklenen çeşitlilik ve süper yıldız ışığını gösteremedi. Tabi Kuminga onun gibi ilk sıradan seçilmeyeceği için bu yükü taşımak zorunda kalmayacak.

Onun için temel soru, komple bir hücum silahına dönüşebilir mi? Elbette savunulabilir bir oyuncu şuanda ama G-League Ignite programında geçirdiği zamanda iyi bir gelişim gösterdi, dış şutlar hariç… Bu alanda da kendisini kanıtlamaya çalıştı ama sadece %24.6 isabetle oynadı yay gerisinden ve NBA’deki rakipleri ona bir adım verek çabukluk ve atletizm avantajlarını kullanmasına engel olup onu şutlara zorlayabilirler.

2021 NBA Draft Prospect Profiles: Jonathan Kuminga - Grizzly Bear Blues

8.Sharife Cooper (Orlando Magic) – PG, 1.85 metre, 20 yaş

Cooper belki draft gecesi bu tahminin aksine daha düşük sıralardan seçilebilir ama bu kadar ne kadar özel bir yaratıcı olduğunu, ender yetişen organizatör oyun kuruculardan biri olduğunu değiştirmez. İvmelenme konusunda özel yeteneklere sahip olan Cooper’ı savunmak rakipleri için gerçekten zor. 12 maçta ortalama 8.1 asist istatistikleri ile etkileyici bir başlangıç yaptıktan sonra sakatlanarak sezonu kapatmak zorunda kalmıtş. Bu draft sınıfındaki bir çok oyuncu gibi onun da dış şutlarda sorunları var. Maç başına 20+sayı ortalaması bulunmasına rağmen yay gerisinden sadece 13-57 isabet bulabilmişti.

Know The Prospect: Sharife Cooper - Posting and Toasting

9.Keon Johnson (Sacramento Kings) – SG, 1.96 metre, 19 yaş

Johnson’ı incelerken Kuminga ile aralarında ciddi benzerlikler olduğunu farkettim açıkçası. Müthiş bir dinamizm ama soru işareti niteliğindeki dış şut istatistikleri… Aralarındaki temel fark ise Kuminga çok daha patlayıcı bir oyuncuyken Johnson ise elit bir top tekniğine sahip ancak bunu dış şut becerlerine taşıyabilmiş deği henüz. Aslında orta mesafe şutlarda ya da potaya giderek bulduğu pozisyonlarda şut mekaniğine baktığınızda ne kadar düzgün olduğunu görebiliyorsunuz. Eğer bunu3 sayı çizgisine taşıyabilirse özel bir oyuncu olabilir. Ancak son senesinde yay gerisinden sadece 13-48 ile üçlük atabildiğini belirtelim.

Çaylak sezonunda özel şeyler vaadetmeyebilir ama özellikle 3. yılıyla beraber özel bir oyuncuya dönüşebilir diye düşünüyorum.

Keon Johnson, 2021 NBA Draftı'na katılıyor! - NBA

10.James Bouknight (Memphis Grizzlies) – G, 1.96 metre, 20 yaş

Karşımızda yine dış şutlarındaki istikrarsızlık nedeniyle sıralamada aşağılara düşmüş bir yetenek var. NCAA’deki ilk senesinde %34.7 ile atarken geçen sezon ise yüzdesi 29.3’e kadar düşmüştü. İkilik atışlarının %50’sini isabetle tamamlayan, yüksek enerjili, sert ve güçlü, sahada nereye isterse ortaya gidebilecek seviyede bir atlet.

Eğer iki numarada oynayacak şutlarını mutlaka geliştirmesi gerekiyor ama o daha çok bir oyun kurucu ve bu nedenle de top tekniğini, yön değiştirmelerini geliştirmeli.

2021 NBA draft: James Bouknight is ready for his moment - Sports Illustrated

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Cleveland, Seriye Farklı Orlando Galibiyeti ile Başladı

NBA Doğu Konferansı play-off ilk tur eşleşmesi birinci maçında 4. seri başı Cleveland Cavaliers konuk …