Güncel Haberler

İDDİA: Tofaş, Phillip’in Yerini Shepherd ile Doldurmak İstiyor (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Tofaş, guard rotasyonundaki eksiği tamamlamak istiyor.

Phillip’i Venezia’ya kaptıran Tofaş, geçen sezon Nizhny Novgorod ile izlediğimiz ve adı Euroleague takımları ile de anılan Kasey Shepherd ile ilgileniyor Totalbasket’in haberine göre.

FIBA Şampiyonlar Ligi sahnesinde sergilediği performans nedeniyle sezonun en iyi beşine seçilen 1.90 metre boyunda olan 27 yaşındaki Birleşik Amerikalı oyun kurucu, takımının Final 8 turnuvasına kadar ilerlemesini sağlarken 18.2 sayı, %47.0 3sayı, 3.7 ribaund, 4.8 asist, 17.4 verimlilik puanı ortalamaları ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Shepherd’ın bu sezon adından sıkça söz ettirmesindeki temel nedenlerden birisi kuşkusuz yüksek yüzdeli şut tehditiydi. Özellikle dribbling üstü üçlükleriyle fark yaratan Shepherd, ceza atışlarında da çok etkili bir isim, rakip savunmaların kesinlikle boş bırakmaması gereken bir oyuncu olduğunu defalarca kez hatırlatmıştı. Şutlarının yanında çabuk yön değiştirmeleri ve ani ivmelenmeleriyle potaya atak ederek kendi skorunu da yaratabilen delici bir guard. Savunmasını dengesiz yakaladığında çok rahat geçebilen Shepherd’ın patlayıcılığı da yüksek. Pozisyonları her iki eliyle ve her iki yöne de giderek bitirebilmesi, ayrıca orta mesafeden bulduğu floaterları da silahları arasına eklemiş olması önemli artılarından biri. Bu özellikleriyle beraber aslında en çok etkili olduğu alan geçiş hücumlar, çabukluğu ve patlayıcılığı ile potaya yaptığı atakları durdurmak kolay değil. Yarı sahada ise ikili oyunlarda hem şut hem de penetre silahlarını kullanabildiği için perde sonrası rakiplerin ona çözüm üretmesi kolay olmuyor ki bu sezon pasör özelliklerini de geliştirdi, özellikle devrilen uzunu iyi besliyor. Savunmada onun adına söyleyebileceğimiz en önemli artı çabuk elleri sayesinde çaldığı toplar diyebiliriz.

Hücumda eksi olarak sayabileceğini bir kaç faktör var. Öncelikle skor öncelikli bir guard ve oyun kurucu özellikleri iyi seviyede değil. Bir çok basit hatayla beraber top kaybı tehlikesi yüksek bir oyuncu. Sıkça tercih hataları yapabilen, basit paslarda zorlanabilen ve bu nedenle de maç içerisinde hücum verimliliği düşebilen bir guard. Diğer taraftan çabukluğu ile aslında savunmada iyi performans sergilemesi beklenebilir ama oyunun bu tarafında pek istekli değil, savunmada efor harcamayı sevmiyor. Agresif bir oyuncu değil, rakibi onu geçtiği zaman hemen pes edip elleriyle müdahelelerde bulunmaya çalışıyor. Yanal çabukluğu ve konsantrasyonu iyi durumda değil. İkili oyun savunmasında da rakibi ile fiziksel teması sağlayamadığı ve perdelere kolay takıldığı için toplu rakibine çok fazla alan tanıyor, takımını zor duruma sokabiliyor.

Koç Demir’in skorer özellikleri ön planda olan guardlarla oynamayı sevdiğini biliyoruz. Phillip’in ayrılmasıyla ellerinde Cruz, Berk, Yiğit var 1 ve 2 numarada. Dolayısıyla hem skor yükünü gerektiğinde çekebilecek hem de takımın organizasyonuna katkı verebilecek bir combo guarda ihtiyaçları var.Sherpherd’ın oyun kurucu görevinde ne kadar başarılı olduğunu Novgorod’da gördük. Skorer özellikleri ve dış şut tehditiyle Phillip’i aratmayacağını düşünüyorum. Savunmada zaman zaman aksadığını gördük ama bu seviyede skorer oyuncuların bir çoğunda zaten bu tarz defolar var, eğer savunmada da iyi işler çıkarabilseler zaten burada değil Euroleague takımlarında görürdük onları. Dolayısıyla Shepherd’ın doğru bir hamle olacağını, geçen sezon BCL’de imza attığı işlerle kendisini bu seviyede kanıtladığını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …