Güncel Haberler

RESMİ: Petkim’e Hırvat Uzun (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Petkim Spor, yeni uzununu Hırvatistan’da buldu.

İzmir temsilcisi son olarak Cibona Zagreb formasını giyen ve uzun yıllardır Hırvatistan milli takımının da bir parçası olan Darko Planinic ile 1 yıllık kontrat imzaladı.

2.11 metre boyunda olan 30 yaşındaki Hırvat uzun, geçen sezon Adriyatik Ligi’nde 12 maçta ortalama 24.5 dakika süre alırken 13.8 sayı, 5.2 ribaund, 2.3 asist, 15.3 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Güçlü fiziği ve uzun kolları ile boyalı alan etkinliği yüksek olan geleneksel bir pivot. Öncelikle bu özellikleriyle beraber iyi bir çember koruyucusu olduğunu belirtelim. Hem alçak postta rakiplerini sert oyunu ile, vücudunu en doğru şekilde kullanarak göğüslemeyi bilen hem blok tehditi ile kısaları potadan püskürtebilen bir pivot. Bununla beraber tecrübeli oyuncunun pozisyon bilgisi ve oyunu okuması çok iyi, buna göre savunma pozisyon almayı da iyi biliyor. Her ne kadar 2.11 metre boyunda ve kütleli bir uzun olsa da tam sahada mobil, takımı tempo basketbolunda yanlız bırakmıyor. Hücumda ise en önemli artılarından biri yaptığı sert ve kaliteli perdelerin ardından potaya dike devrilmelerinin keskin ve zamanında olması, bu sayede de pozisyonları net olarak bitirebilmesi. Tabi alçak postta sırtı dönük silahları da var kullandığı ki burada birebirleri ile bolca skor üretebilen bir uzun. Ayrıca alçak posttan pas da verebilen, savunmadaki gibi saha görüşü ve oyunu okuması iyi olan bir uzun. Her iki pota altında da savaşçı kimliği ve fiziksel temastan kaçmaması sayesinde ribaundlarda da yırtıcı ve faydalı bir isim.

Gelelim eksilerine. Öncelikle potadan uzaklaştıkça etkisi çok azalan bir uzun, dedik ya klasik bir pivot. Diğer taraftan savunmada iyi bir çember koruyucu olsa da bacakları yanal hareketlerde genelde ağır kalıyor, bu da onu ikili oyun savunmasında, adam değişmelerde zorluyor. Çabuk kısalar direkt onun bacaklarına atak ederek potaya yöneliyorlar. Ribaundlar konusunda her ne kadar savaşçı ve agresif bir uzun olsa da fiziğinden ve pozisyonundan beklentileri zaman zaman karşılayamıyor. 2.11 metre boyunda olan ve potaya bu kadar yakın oynayan bir uzun için maç başına 5.2 ribaund pek de iyi değil.

Petkim geçen sezon aslında bu denemeyi Zack ile yapmış ama pek başarılı olamamıştı. Şimdi bir kez daha yola klasik bir uzunla çıkacaklar. Elbette Planinic alçak posttaki etkinliği ile her iki pota altında da önemli artılar vaadeden, tecrübeli bir uzun. Ancak günümüz basketbolunda çok önemli olan ikili oyun savunmasında tepeye kadar çıkıp kısaların karşısında kalamaması önemli bir eksi. Bakalım koç Sevin bu eksisini nasıl kapatıp, savunmada onu nasıl koruyacak. Ayrıca tekrar söylememe gerek yok belki ama Planinic bir yıldız değil, BSL seviyesinden ondan her maçta 15+ sayı, 8+ ribaund beklemek biraz hayalcilik olur. Asıl onun yanına alınacak 4 numara önemli artık. Daha atlet, daha çabuk ve dış şut tehditi olan bir isim alınmalı ki birbirlerini dengeleyebilsinler, açıklarını kapatabilsinler ikili olarak sahada.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …