Güncel Haberler

FLAŞ: Anadolu Efes, Landale Transferini Bitirmek Üzere! (Analiz)

Geride bıraktığımız sezon yaşanan Turkish Airlines Euroleague şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan Sertaç’ı Barça’ya kaptıran Anadolu Efes, uzun rotasyonuna önemli bir takviye yapmaya hazırlanıyor.

Bu sezonu ülkesi Avustralya’da Melbourne United forması ile geçiren ve şampiyonluk sevinci yaşayan Jock Landale ile görüşmelere başladılar ve Basket News’da yer alan habere göre taraflar anlaşmaya epey yakın durumdalar. Bildiğiniz üzere transfer döneminin başında Olympiakos da onunla ilgilenmiş ancak Avustralyalı uzun NBA seçeneklerini değerlendirmek için teklifi reddetmişti.

2.11 metre boyunda olan 25 yaşındaki Landale bu sezon NBL’de 40 maçta ortalama 28.2 dakika süre alırken 16.4 sayı, %37.9 3sayı, 7.8 ribaund, 2.3 asist, 1.5 blok, 21.1 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti. İlk kez 2019-20 sezonunda Zalgiris forması ile boy gösterdiği Euroleague sahnesinde ise 11.0 sayı, 4.4 ribaund istatistikleri ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Landale 4-5 numara arasına sıkışmış, iki pozisyonun da önemli artılarını bünyesinde barındıran çok yönlü bir uzun. Öncelikle boyalı alanda vakit geçirmeyi seviyor ve topsuz hareketliliği de çok iyi durumda. Savunmanın ve toplu arkadaşının durumuna göre doğru pozisyon olarak alarak kendisini uygun noktalarda konumlandırabiliyor, parmak hassasiyeti çok iyi, pasları sorunsuzca alarak direkt bitirebiliyor. Yalancı perdeleri ve direkt potaya devrilmeleri seviyor, verimli de uyguluyor. Bununla beraber güçlü fiziği ve sağlam bacakları iyi de bir perdelemeci, sonrasıda da potaya sağlam devriliyor. Ne zaman perdeyi yapıp ne zaman pas geçeceğini genelde doğru seçiyor, sezgileri ve oyun görüşü kuvvetli. İkili oyunlarda kısa devrilmeler sonrası orta mesafe ve dışarı açılarak 3 sayı tehditi de mevcut. Evet üst seviyede bir şutör değil ama ayaklarını ayarladığı ceza atışlarında genelde yüksek yüksek yüzdeyle isabet çıkarıyor şutlarından. Şutlarını daha hızlı ve daha istikrarlı kullanma konusunda kendisini geliştirmesi gererkiyor. Yarı sahadaki silahları sadece ikili oyunlarla sınırlı değil. Alçak postta da etkili, ayak haretketlerini iyi kullanıyor ve pozisyonları her iki eliyle de bitirebiliyor. Dönüşler ve fakeleri de verimli, zamanında kullanan bir uzun. Özellikle arkasına kendisinden ince ya da kısa bir oyuncuyu aldığında, yani ters eşleşmeyi yakaladığında asla atlamamanız gereken bir hedef. Ayrıca son dönemde alçak posttan pas dağıtımına da başladı, ikili oyunlardan nasıl kurtulacağını da öğrendi. Ama tabi pas konusunda henüz ham, kendisini geliştirmesi gerekiyor. Diğer taraftan yüksek motora sahip bir uzun, tam sahada takımını yanlız bırakmıyor hatta hızlı hücuma birlikte çıkıp pozisyonları bitirirebiliyor. Çabuk bacakları, güçlü gövdesi ve atletizmi sayesinde hücum ribaunlarında da etkili, takımına ikinci şans pozisyonları veriyor.

Gelelim savunma tarafındaki durumunda. Öncelikle oyunun bu alanında da enerjisini ve agresifliğini sahaya yansıtan, savaşçı bir isim. Evet bacakları çok hızlı değil ama bu eksiğini sahaya koyduğu efor ve pozisyon bilgisi ile kapatmaya çalışıyor. Potaya giden kısaların pozisyonlarını bozacak şekilde blok tehditi var, alanı iyi kapatabilyor. İkili oyun savunmasında kısaya el gösterdikten sonra devrilen adamına hemen dönebiliyor, reaksiyon süresi kısa. Alçak post savunmasında da savaşçı kimliği ortaya çıkıyor, güçlü gövdesi ve yere sağlam basan bacakları ile rakibini sürekli göğüslemeye çalışıyor. Tıpkı hücumda olduğu gibi savunmada da koçların direktiflerini, setleri ve rotasyonları doğru uygulayan onların işlerini kolaylaştıran, zeki bir uzun Landale.

Efes geride bıraktığımız sezonu iki kupayla, adeta kusursuz bir şekilde tamamlamıştı. Ama unutmamak lazım ki sezon ortasında Dunston ve Pleiss sakatlıklar artı formsuz geçen dönemlerle beklentilerin çok altında kaldığında Sertaç sahneye çıkarak pota altını toparlamasaydı, bu başarıdan söz etmemiz pek mümkün olmazdı. Şimdi o Sertaç artık yok ve yerini benzer şekilde hazır, bu kadar formda ve tecrübeli bir yerli uzunla doldurmak mümkün değil ki zaten böyle bir alternatif de yok maalesef ülkemizde. Bu nedenle de Efes haklı olarak yabancı opsiyonlara yöneldi. Landale de bana kalırsa bu opsiyonlar arasında doğru olanlardan biri. O da Sertaç gibi yüreğiyle oynayan, savaşçı kimliği ve enerjisi ile çabukluk gibi dezavantajlarını kapatmaya çalışan, aynı Sertaç gibi zeki ve koçunu çok iyi dinleyen, onun işlerini kolaylaştıran bir uzun. Ayrıca yine Sertaç gibi dış şut tehditi var, gelişime açık bu yönü de. Dolayısıyla koç Ataman’ın bir uzunda görmek isteyeceği, uyum problemi yaşamazsa Efes’e Sertaç’ın bıraktığı yerden benzer katkııları vermeye devam edebilecek bir transfer olur.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …