Güncel Haberler

Analiz: Olimpiyat Elemeleri Split Ayağı

2020 Tokyo Olimpiyatları‘na giden yolda son 4 takımın belirleneceği eleme maçlarının bir ayağı da Hırvatistan’ın Split kentinin ev sahipliğinde düzenlenecek.

Gelin birlikte bu şehirde tek bir bilet için mücadele edecek 6 takımı mercek altına alalım ve sonrasında kimin bileti alabileceğine dair bir önizleme yapalım. Keyifli okumalar.

Öncelikle A grubuna bir göz atalım:

Koç Rodl yönetimindeki Almanya, NBA yıldızı Schröder, Mavs’da iyi bir sezon geçiren Kleber ve beyin ameliyatı olan Zipser’den yoksun olacak olsa da koç Rodl’in elinde yine de kaliteli ve derin bir rotasyon var. Alba Berlin ile BBL şampiyonluğuna uzanan kadronun da önemli bir parçası olan Maodo Lo artık milli takıma da liderlik etmesi beklenen tecrübeli isimlerden biri. Onun yokluğundaki hazırlık maçlarında çok iyi bir görüntü veren ve skor yükünü çeken Chalons Reims oyuncusu Saibou, Wizards forması giyen genç guard Bonga ve Ulm’un keskin şutörü Obst kısa rotasyonundaki diğer önemli isimler. Forvet ve uzun rotasyonunda ise bir çok tecrübeli isme sahipler. Zalgiris ile anlaşan şutör forvet Giffey, tecrübeli Benzing, Fenerbahçe’de kötü bir sezon geçirse de milli takımın güvendiği isimlerden biri olan Barthel, Alba’nın atletik uzunu Thiemann, Orlando’da forma giyen genç forvet Wagner ve CSKA’nın şutör uzunu Voigtmann forvet ve uzun rotasyonlarında takımın güvendikleri isimler olacaklar.

Grupta Almanya’yı en çok zorlayacak takım ise Rusya olacaktır. Her ne kadar yıldızlarından yoksun ve eski güçlerinde olmasalar da koç Bazarevich yönetiminde derli toplu, disiplinli ve savunma odaklı bir basketbol oynuyorlar. Kurbanov, Bolomboy, Shved, Dimitriy Kulagin, Khvostov ve Karasev gibi önemli silahlarından yoksun olacaklar. Hazırlık maçlarında da gördüğümüz üzere guard rotasyonunda Mikail Kulagin, Ukhov ve Strebkov daha çok öne çıkacak isimler olacaklar. Forvet rotasyonunda ise takımın lideri olan Andrey Vorontsevich en güvendikleri isim konumunda. Onunla beraber Novgorod forması ile iyi bir sezon geçiren Astapkovich ve CSKA’nın tecrübeli forvet Antonov da diğer kilit isimler olacak. Pota altında ise sakatlıklar sonrası kendisini bulmaya çalışan ve aslında hazırlaık maçlarında zaman zaman iyi görüntüler veren Mozgov olacak. Onun ne kadar katkı verebileceği, kaç dakika sahada kalabileceği çok belirleyici olacak.

Her ne kadar grubun zayıf halkası olarak görülse de aslında ben Rusya’yı yenebilecek güçte olduklarını düşünüyorum. Hazırlık maçlarının sadece son döneminde yıldızlarını kullanabilmişti Quintero. Şimdi hepsi kadrodalar ve ideale yakın bir kadroyla Split’de olacaklar. Guard rotasyonunda gelecek sezon Tofaş forması ile izleyeceğimiz Cruz takıma liderlik etmesi beklenen, hatta skor yükünü de büyük ölçüde çekmesi beklenen isim olacak. Stoll da ona esşlik edecektir. Ayrıca bu isimlerin olmadığı hazırlık maçalrında Orlando Mendez’in de skorer özelliklerini ortaya koyduğunu unutmayalım. Pota altında ise Amigo’nun yanı sıra tecrübeli uzun Gustavo Ayon takımın en önemli silahı olacak. Onun ne kadar hazır olacağı, ne kadar katkı verebileceği Meksika’nın Rusya karşısında sürpriz yapıp yapamayacağını net olarak belirleyecektir.

Şimdi de B grubundaki durumu mercek altına alalım:

Birçok grupta olduğu gibi burada da ev sahibi konumundaki Hırvatistan kuşkusuz favori. NBA’deki play-off maceraları devam ettiği için Zubac ve Saric gibi iki önemli yıldızlarından yoksun olsalar da koç Mrsic’in elinde kaliteli silahlar var. Guard rotasyonunda tecrübeli Ukic ve genç Rogic takımı derleyip toplamaya çalışacaklar ki Ukic skorer özelliklerini de çok iyi koymuştu ortaya hazırlık döneminde. Elbette 2 numarada görev alacak Hezonja da uzun bir aradan sonra döndüğü milli takımda kendisini göstermek isteyecektir, önemli silahlarından biri olacak. Forvet rotasyonunda ise takımın yıldızı, lideri Bojan Bogdanovic olacak. Utah ile iyi bir sezon geçiren şutör forvet, takımının elemelerdeki en büyük kozu olacak. Pota altında ise Maccabi’de izlediğimiz ve buraya oldukça hazır gelen Zizic olacak ki Sassari ile iyi bir sezon geçiren, hazırlık maçlarında oldukça verimli oynayan Bilan da ona destek olacak isim konumunda.

Grupta Hırvatistan’ı zorlayacak, hatta yenerse sürpriz olarak görülmeyecek ekip ise koç Petrovic yönetimindeki Brezilya. Latin Amerika temsilcisi eksiksiz bir kadroyla geliyor buraya. Takımın beyni, lideri ve en önemli kozu tecrübeli oyun kurucu Marcelinho Huertas olacak kuşkusuz. İki genç ve potansiyelli guard De Paula ile Santos ona destek olacaklar. Ayrıca Burgos ile çok iyi bir sezon geçiren keskin şutör Benite de takımın hücumda önemli kozlarından biri. Fuenlabrada’dan hatırlayacağınız Meindl ve Limoges’de forma giyen Carboclo forvet rotasyonunda öne çıkan önemli isimler. Pota altında ise iki tecrübeli isim Varejao ile Hettsheimeir takımın güvendiği silahlar.

A grubunun aksine burada net olarak söyleyebileceğimiz üzere grubun zayıf halkası ise Tunus olacak. Eski Karşıyaka koçu Bauermann yönetimindeki Afrika temsilcisi hazırlık maçlarında oldukça kötü bir performans sergilemişti. Guard rotasyonunda Abada ve El Mabrouk öne çıkan isimler. Pota altında ise Hadidane ve takımın yıldızı Salah Mejri var. Hazırlık maçlarında ondan yoksun oynamışlardı ama o da eski günlerinden uzak ki zaten takımı tek başına sırtlayıp götürebilecek tarzda bir oyuncu da değil.

Olimpiyat biletini hangi takım kapar?:

Bu sorunun cevabı gerçekten kolay değil. A grubunda Almanya bir adım öne çıksa da ikincilik konusunda Rusya ve Meksika arasında zorlu bir mücadele olacak. Ben yine de ilk sırayı Almanya’nın ikinci sırayı Rusya’nın alacağını düşünüyorum. B grubunda ise Brezilya zorlayacak olsa da Hırvatistan ev sahibi avantajı ile birinci sırayı alır. Çapraz eşleşmelerde Hırvatistan’ın Rusya’yı yeneceğini, Almanya’nın da Brezilya karşısında zorlansa da kazanacağını düşünüyorum. Finalde de çok çekişmeli bir maç izleyeceğimizi, Hırvatistan’ın ev sahibi avantajı ve yıldızlarının farkıyla kazanarak bileti kapacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olimpiyat Elemeleri: Yarı Final ve Finaldeki Muhtemel Rakiplerimiz Karşılaştı!

2024 Paris Olimpiyatları için düzenlenen ön eleme turnuvalarının İstanbul ayağında, D grubu 2. maçında Hırvatistan …