Güncel Haberler

Analiz: Olimpiyat Elemeleri Kaunas Ayağı

2020 Tokyo Olimpiyatları‘na bilet kapmak isteyen takımlardan 6 tanesi Litvanya’nın Kaunas kentinin ev sahipliğinde 2 grup halinde maçlara çıkacaklar.

Gelin birlikte takımların durumlarını gruplara göre inceleyim ve eşleşmere göre bir önizleme yapmaya çalışalım. Keyifli okumalar.

Önce A grubuna bir göz atalım:

Burada ev sahibi konumundaki Litvanya, NBA oyuncularının da yer aldığıı kadrosuyla tüm elemelerde yer alan takımlar arasında belki de en ideal kadroyla mücadele eden ekip konumunda. Zalgiris ile anlaşıp yeniden Euroleague’e dönen tecrübeli oyun kurucu Kalnietis, Pacers ile iyi bir sezon geçiren Domantas Sabonis, Grizzlies’in tecrübeli yıldızı Jonas Valanciuanas, Kuban’ın tecrübeli forveti Kuzminskas, Baskonia’nın keskin şutörü Giedraitis ve CSKA ile anlaşan bir diğer keskin şutör Grigonis kadroda öne çıkan isimler, tam anlamıyla yıldızlar topluluğu diyebiliriz onlar için.

Gruptaki diğer iki takım da Litvanya’nın çok ama çok gerisinde. Venezüela ise 2. olmasını beklediğim ekip Gerek milli takım seviyesinde gerekse kulüpler seviyesinde daha tecrübeli ve daha yetenekli isimlere sahipler Güney Kore’ye göre. Michaeal Carrera, Heissler Guillent ve 35 yaşındaki Gregory Vargas takımın öne çıkan isimleri konumundalar.

A grubunun zayıf halkası ise Güney Kore. Devşirme uzunları Guna Ra ile sürpriz kovalayacaklar, belki Venezüela’yı yenebilirler. Daesung Lee, Seounghyun Lee ve Hyunjung Lee de diğer etkili olabilecek isimler. Ama bu seviyeler için çok yetersizler.

Gelelim B grubuna:

Slovenya da elemelerin en şanslı takımlarından biri. Çünkü süper yıldızları Luka Doncic onlara katıldı. Dallas ile nefis bir sezon geçiren ve NBA’de bu sezon da en iyi beşe seçilen genç oyuncu, kuşkusuz takımına bir değil bir kaç seviye atlatmış durumda. Ayrıca yanında Prepelic ve Blazic gibi formda silah da var. Özetle bu üçlünün oluşturduğu kısa rotasyonları hatta Zoran Dragic ve Nikolic gibi isimleri de onların yanlarına ekleyebiliriz, gayet iyi durumda. Pota altı rotasyonlarını da devşirme uzun Tobey ile güçlendirmiş durumdalar. Tek eksikleri tecrübeli yıldız Goran Dragic olacak. Pota altında biraz zorlanacakları da gerçek, Tobey ve Dimec ile ne kadar ilerleyebileceklerini göreceğiz.

Grupta onları en çok zorlayacak ve ikinci olmalarını beklediğim ekip ise tahmin edeceğiniz üzere Polonya olacak. Koç Taylor’un ekibinde bir çok yetenekli oyuncu var ve onlar adına işin anahtarı takım olup olamayacakları olacak. Takımın iki lideri olacak, Gran Canaria’dan hatırlayacağınız devşirme skorer A.J. Slaughter ve Zenit ile yeniden anlaşan Euroleague’in üst seviye çok yönlü forvetlerinden biri olan, takım kaptanı Ponitka. Bu 2 yıldıza kısa rotasyonunda Zyskowski, Sokolowsk, Kolenda, Michalak, Garbacz ve tecrübeli Koszarek destek olmaya çalışacak. Pota altında ise iki tecrübeli isim Cel ve Kulig’in yanı sıra genç Balcerowski ile ayakta kalmaya çalışacaklar. Onlar da bu alanda pek iyi durumda değiller.

Bu grubun zayıf halkası ise Angola olacak. AEK’dan hatırlayacağınız Yanick Moreira dışında aslında bu seviyelerde boy gösterebilecek, dişe dokunur bir silahları yok. Son yıllarda ülke basketbolu o kadar kısırlaşmış durumdaki kadroda halen 42 yaşındaki Mingas’a yer vermek zorunda kalıyorlar…

Olimpiyat biletini kim kapar?:

A grubunu Litvanya’nın 1 ve Venezüela’nın 2. sırada bitireceğini düşünüyorum. B grubunda ise Slovenya 1 ve Polonya 2. sırada olacaktır. Buna göre Litvanya’nın Polonya’yı, Slovenya’nın da Venezüela’yı eleyeceğini söylemek gayet normal olacaktır. Final maçında ise Litvanya’nın mı Slovenya’nın mı kazanacağını söylemek zor. Öncelikle iki takımın da buraya nasıl ve ne kadar yıpranarak gelecekleri önemli bir faktör olacak. Diğer taraftan Litvanya ev sahibi avantajı ve pota altında Sabonis ile Valanciunas’a karşı Slovenya’nın vereceği cevap yok. Dolayısıyla Doncic 35-40 sayı atsa bile pota altında ayakta kalamayacaklarını düşündüğüm için ev sahibi Litvanya’yı Olimpiyat biletine bir adım daha yakın görüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

İDDİA: Galatasaray’ın Yeni Oyun Kurucusu Adriyatik Ligi’nin Rekortmeni Russell Oluyor! (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde Top 16 turunda temsil edecek olan Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi …