Güncel Haberler

Analiz: Olimpiyat Elemeleri Belgrad Ayağı

2020 Tokyo Olimpiyatları‘nda mücadele etmek isteyen takımların karşılaşacağı eleme maçları başlıyor ve 5 takımın* savaşacağı ayaklardan biri de Sırbistan’ın Belgrad kentinde organize edilecek.

Gelin birlikte Belgrad’da mücadele edecek 5 takımı* mercek altına alalım ve sonrasında da hangi takımın tek Olimpiyat biletini kapabileceğine dair bir önizleme yapalım.

Öncelikle A grubu ile başlayalım:

Buranın açık ara favorisi tartışmasız ev sahibi Sırbistan. Evet Bogdanovic, Jokic, Guduric, Milutinov, Lucic gibi önemli silahlardan yoksun olacaklar ama koç Kokoskov’un elinde halen tam bir yıldızlar topluluğu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Maestro Teodosic ile Euroleague şampiyonu ve MVP koleksiyoncusu Vasilije Micic takıma liderlik edecek isimler olacaklar. Avramovic ile Jovic de onlara destek olan isimler olacaklar. Valencia’da iyi bir sezon geçiren Kalinic ile Kızıl Yıldız’ın iki forveti Davidovac ile Dobric ve Bourg’un skorer ismi Andjusic kanatlardaki silahlar olacak. Pota altında ise çok yönlü forvet Bjelica, genç uzun Petrusev ve dev uzun Marjanovic olacak. Göreceğiniz üzere eksiklerden çok kadrodaki isimler adlarından daha çok söz ettireceğe benziyor.

Koç Lopez yönetimindeki Dominik eski gücünde olmasa da grupta ikincilik yolunda avantajlı takım olarak öne çıkıyor bana göre. Hazırlık maçlarında da iyi bir görüntü verdiler. Kaptan Victor Liz takımın en güvendiği skor opsiyonu. Devşirme Brandone Francis, tecrübeli Solano, Murcia’dan tanıdığınız Rojas takımın diğer önemli isimleri.

Koç Baldwin yönetimindeki Filipinler ise bana göre grubun zayıf halkası. Dominik’i biraz zorlayabilirler ama sonunu getirebileceklerini düşünmüyorum. Asya Kupası elemelerinde takımın skor lideri olan genç guard Dwight Ramos burada da önemli silahlarından biri olacak. Ayrıca Heading ve iki genç uzun Sotto ile Kouame de takımın diğer güvendiği isimler konumundalar.

Gelelim B grubuna:

Burada ilginç bir durum yaşandı ve Senegal takımdaki 4 Covid pozitif vakadan sonra turnuvadan çekildiğini açıkladığı maçların başlamasına saatler kala. Bu da grupta yer alan İtalya ile Porto Riko’nun direkt yarı finale çıkmasını sağladı. Sadece aralarındaki maçı oynayarak kimin birinci sırada yer alacağını, yani çapraz eşleşmelerin nasıl oynanacağını belirleyecekler.

Koç Sacchetti yönetimindeki İtalya’nın önemli eksikleri var. NBA’de Atlanta ile play-off yolculuğu devam eden Gallinari ve sakatlığı bulunan Datome kadroda yoklar. Ama yine de Belgrad’daki en güçlü ikinci takım oldukları gerçeğini değiştirmiyor bu durum. Guard rotasyonunda en güvendikleri isim Sassari ile iyi bir sezon geçiren adı Euroleague takımları ile anılan Spissu olacak. Kanatlarda güçlü bir rotasyonları var İtalyanlar’ın; Alba’nın yıldızı, adı Fenerbahçe ile de anılan Fontecchio ve Serie A’nın MVP’si seçilen Tonut öne çıkan isimler. Asıl fark yaratmaları beklenen rotasyon ise pota altında. Baskonia ile nefis bir sezon geçiren ve Fenerbahçe ile imzalaması beklenen Achille Polonara takımın en formda en önemli silahı. NBA’de istediğini bulamayan ve Euroleague’e dönerek Milano ile anlaşması beklenen Nicolo Melli de tecrübesi ve çok yönlü oyunu ile takımın liderlerinden biri olacak.

Porto Riko ise hazırlık maçlarında inişli çıkışlı performanslara imza atan, özünde yetenekli guardlara sahip olsa da Avrupa takımları ile kafa kafaya oynaması pek kolay görünmeyen bir takım. Koç Casiano’nun elindeki kadronun guard rotasyonunda eski Daçkalı Gary Browne öne çıkan isim konumunda. Takıma liderlik etmesi ve skor yükünü de büyük ölçüde çekmesi bekleniyor. Sakarya’dan hatırlayacağınız Clavell, gelecek sezon Daçka’da izleyeceğimiz forvet Pineiro da takımın diğer silahları.

Olimpiyat biletini hangi takım kapar?:

Diğer 3 şehirdeki eleme gruplarına nazaran daha kolayca cevaplayacağım bir soru olacak. Ev sahibi Sırbistan açık ara favorim. A grubunu birinci bitirip çaprazda Porto Riko’yla eşleşip rahat eleyeceklerini, finalde de diğer çaprazdan, Dominik’i eleyerek gelecek İtalya’yı fazla sorun yaşamadan geçeceklerini tahmin ediyorum. Ellerinde Teodosic ve Micic, gibi hem EuroCup hem de Euroleague’in MVP’si seçilmiş iki müthiş oyun kurucu var ve pota altında da Bjelica, Petrusev, Marjanovic gibi silahlara karşı gelebilecek bir takım yok bu 4 rakipleri arasında.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Pesic, Almanya’ya Kaybettikileri Final Maçı Sonrası Konuştu

2023 FIBA Dünya Kupası final maçında Sırbistan, rakibi Almanya’ya 83-77’lik skorla kaybederek turnuvayı gümüş madalya …