Güncel Haberler

İDDİA: Telekom, Pota Altını Ellis’e Emanet Etmeye Hazırlanıyor! (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi 7DAYS EuroCup‘da temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Türk Telekom, uzun rotasyonuna eklemek istediği yabancı hamlesini netleştirdi.

Sportando’nun haberine göre geçtiğimiz sezon Olympiakos forması ile izlediğimiz Octavius Ellis ile anlaşmak üzereler.

28 yaşında olan 2.08 metre boyunda olan Birleşik Amerikalı uzun kırmızı beyazlı forma ile Euroleague sahnesinde 33 maçta görev alırken 23 tanesine ilk 5 başlamış ve ortalama 14:17 dakika süre alırken 5.9 sayı, 4.1 ribaund istatistikleri ile katkı verebilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Ellis atletik özellikleri, mobil bir uzun olması ve blok tehditi ile öne çıkan bir uzun. Önce savunma tarafına bir göz atalım. Her ne kadar çeviklik ve çabukluk anlamında iyi durumda olsa da yeteri kadar küçülemrediği için ikili oyun savunmasında guardlar karşısında zorlanabilen bir isim. Ayrıca perde sonrası kısalara el gösterip tekrar adamına dönmekte de yavaş kalabiliyor. Bu nedenle de gerek Promitheas’da gerekse Olympiakos’da koçlar onun tepeye kadar yardıma gitmeyip çemberi savunmasını tercih ettiler, tepede eksilmemek ve savunma rotasyonunu bozmamak için. Uzun kolları, çabuk elleri ve yanal çevikliği sayesinde ise kısaların potaya kadar yaklaşmalarını engelleyip gerekirse orta mesafelerini riske ediyorlar o sahadayken. Alçak post savunmasında ise kendisi ile benzer fizikli oyunculara karşı güç ve hacim anlamında pek avantajı yok, hatta zayıf kalabiliyor. Mücadele seviyesini arttırıp, savaşarak bu açığı kapatmaya çalışıyor. Bu agresif tarafı ve atletizmi sayesinde onun için çok iyi bir yardım savunmacısı diyebiliriz, zayıf taraftan gelerek penetre eden isimlerin şutunu bozabiliyor, blokluyor. Ribaundlar konusunda ise zaman zaman topa fazla konsantre olup rakibini box etmeyi unutması bu alandaki etkinliğini azaltıyor, aslında çok daha iyi bir ribaundçu olabilecek potansiyele sahip.

Gelelim hücum tarafına. Her ne kadar iyi perdelemeler yapan bir uzun olsa da devrilmeleri çabuk ve keskin değil, genelde kısa devrilmeleri tercih ediyor. Bu nedenle onun için net bir ikili oyun bitiricisi demek pek mümkün değil. Hatta Promitheas’da bazı setlerde perdelemeci olarak onun adamına da perdeleme yapılarak direkt potaya kadar devrilmesi sağlanıyordu anca. Kısa devrilmelerin avantajını pek kullanmıyor çünkü orta mesafe tehditi sınırlı ve 3 sayı tehditi yok. Ellis adına hücumdaki temel silahının alçak postta sırtı dönük oyunlardaki etkinlik olduğunu söylebiliriz. Fiziksel temastan kaçmadığı için pota altındaki mücadelede sıkça faul çizgisine gidiyor ve buradan da bir uzun için iyi bir yüzdeye sahip (%79.2). Yüzü dönük pozisyonlarda ise potaya 3-4 metre uzaktaysa bir kaç dribbling üstünden teması alarak potaya kadar gitmekten çekinmiyor. Her ne kadar bu sezon fazla göremesek de aslında kısa devrilmeler sonrası ya da yüksek postta topla buluştuğunda gerek diğer uzunu gerekse ceza şutörlerini besleyecek pasları atabilen bir pivot. Ayrıca hücum ribaundları konusunda da boyalı alanın dışından potaya atak ederek etkili olduğunu, takımına ikinci şans sayıları kazandırabildiğini belirtelim.

Özetleyecek olursak; Telekom adına vasat bir transfer olduğunu belirtmek lazım. Hücumda herşeyi sıradan yapabileni, ribaundlar ve mücadele konusunda katkı verecek olsa da savunmada da defoları olan, ikili oyun savunmasında takım olarak rotasyona gitmenizi gerektiren, defolarını kapatmanız gereken bir uzun. EuroCup seviyesinde dahi anca 2. uzun olabilecek, 15-20 dakika arası süre alabilecek bir isim. Telekom eğer 5 yabancıdan fazlasını alacaksa ve onu 2. uzun olarak, alternatif şeklinde düşünüyorsa iyi transfer diyebilirim ama takımın ana uzunu olacaksa maalesef fikrim özetin ilk satırındaki gibi…

https://www.youtube.com/watch?v=uaZwbszCB2U

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …