Güncel Haberler

Koç Ene, Hazırlık Süreci ile İlgili Açıklamalarda Bulundu

2020 Tokyo Olimpiyatları‘na katılabilmek için 29 Haziran – 4 Temmuz tarihleri arasında Kanada’nın ev sahipliğinde oynanacak eleme maçlarında mücadele edecek olan A Milli Takımımız‘da koç Orhun Ene hazırlık dönemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Tecrübeli koç NTV Spor’a yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

Hazırlık dönemini ikiye bölmek lazım. Birinci kısımda bu kadro içinde daha önce yer almayan oyuncularla başladık. İlk turda elenen, playofflara kalamayan oyuncularımızla beraber çalıştık. Burada amacımız, kasım ayında bizimle birlikte olmama ihtimalleri bulunan EuroLeague ve NBA oyuncularını takımda görmüş olmaktı. O kadronun Kanada’da yer alacak çoğunluğunu 2 haftalık bir çalışma sonrasında yolculadık. Cedi Osman’ın da katılımıyla, inşallah Furkan Korkmaz’ın da katılımıyla yeni bir kadroyla beraber çalışacağız. Kanada’daki Olimpiyat Elemeleri’nde yer alacak kadroyla 2 hazırlık maçı yaptık. Takımı sağlıklı tutmak için uğraştık. Bildiğiniz gibi pandemide bu kolay bir şey değil. Bu süreçte çok fazla hazırlık maçı yapma imkanı olmuyor; oraya sağlıklı gitmek önemli. Bu süreçte COVID geçiren, aşı olan ve olmayan oyuncularımız var. En iyi kadromuzla oraya gitmek için bir çaba sarf ettik. Belki az hazırlık maçı yaptık ancak birçok ülkeye giriş-çıkış, turnuvalara katılım kolay olmuyor. Bu süreci olabildiğince antrenmanlarla geçirmeye çalıştık. Rusya’yla oynadığımız 2 maçın ilkinde daha dengeli oynadık; ikincisinde istediğimiz oyunu oynayamadık. Fakat bu 2 maç bizim elemelerde oynayacağımız basketbol adına bir gösterge değil çünkü sporla ilgilenen herkesin bildiği üzere hazırlık maçları başka, turnuva maçları başka. Bizim bir potansiyelimiz var; genç oyuncularla tecrübeli isimlerin yan yana gelmesiyle bu bakımdan potansiyelli bir takım oluştu. Oynadığımız maçlarda oluşan bu kadroya NBA’den Ömer Faruk, Cedi, Furkan ve Ersan gibi oyuncuların katılımıyla çok daha geniş bir rotasyonumuz olacak. Bu potansiyeli ortaya koyduğumuzda Rusya’yla oynadığımız ilk maçtaki gibi güzel bir oyun ortaya çıkıyor. Bu potansiyeli ortaya koymak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Önümüzdeki sene Avrupa Şampiyonası’na kadar da Dünya Kupası pencere maçlarıyla da birlikte uzun bir zamanımız olacak. Bu süreçte güçlü bir basketbol ortaya koymak istiyoruz; umarım süreç lehimize işler.

NTV Spor

Kadro yapısıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:

Öncelikle özgüvenimiz tekrardan geri geldi. Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi -benim oyunculuk ve koçluk dönemlerinden de bildiğim üzere- mental anlamda çok çabuk kırılan bir yapımız var. Kendi kültürümüzden de kaynaklanıyor; çok büyük hedeflerle yola çıkıyoruz, herkes bizden büyük başarılar bekliyor. Bu başarıları elde etmek için biz de elimizden geleni ortaya koymamız gerekiyor. Turnuvalar devamlılık olması gereken yerlerdir. Bir maç kötü oynarsınız ama iyi bir takımsanız ve mental anlamda özgüveniniz yerindeyse iyi bir çıkış yakalayabilirsiniz. Bu kırılma anlarını yönetemiyorduk. Bu pencere maçları mental kırılmayı yönetme açısından çok önemliydi. 4 maça çıkıp 3’ünü kazandık. Orada yeni bir basketbol seviyesi yakaladık. Bunun üzerine kadroyu derinleştirecek arkadaşlarla beraber basketbol yapımızı daha da güçlendirmek için süreye de ihtiyacımız var. Potansiyelimiz var; Kanada’daki turnuvada herkes kadar bizim de şansımız var. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için arkadaşlarımızın mental anlamda çok güçlü olması gerekiyor. Basketbol hazırlığını maalesef bu EuroLeague ve FIBA’nın yaşadığı sorunlardan ötürü turnuvaların üst üste gelmesiyle eskisi gibi yapamıyoruz. Yazın uzun kamplar gibi şeyler olmuyor. Bu trafik uzadığı için teknik çalışmadan çok oyuncuların mental anlamda güçlendirilmesine odaklanıyoruz, başarıyı böyle hedefleyeceğiz. Kadromuz artık daha derin, basketbol olarak kendimize daha çok güveniyoruz.

NTV Spor

A Milli Takım Başantrenörü Orhun Ene, Olimpiyat Elemeleri’ndeki rakiplerini de değerlendirdi:

Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde de gördüğümüz gibi her dünya ülkesi bir araya geldiğinde iyi basketbol oynuyor. O seviyeye bireysel katkılarla değil; o yetenekleri takım oyunuyla harmanlayarak cevap verebiliyorsunuz. Bizim çok şükür ki böyle bir potansiyelimiz var ama bunu bir takımca sahaya yansıttığımız zaman Uruguay’a karşı daha iyi oynayabiliriz. Zaten son Dünya Kupası’nda Çekya’ya kaybederek Son 8’e kalma şansımızı yitirmiştik. Dünya sıralamasında 5. sırada yer alan bir ülke. İyi bir basketbol ekolleri var; uzun zamandan beri de beraber oynuyorlar. İki tane zor maç bizi bekliyor. Potansiyelimize ve kendimize güveniyoruz. O potansiyeli sahaya yansıttığımız zaman farkımızı göstereceğimize inanıyorum. İkinci grupta da her maç bir final niteliğinde olacak. İnşallah gruptan çıktığımızda özgüvenimizin daha yüksek olacağını ve o etapta daha iyi basketbol oynayacağımızı düşünüyorum. Öncelikle en önemli şey grupta kazaya uğramamak.

NTV Spor

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …