Güncel Haberler

İDDİA: Anadolu Efes’in Gündemindeki İsim Ömer Faruk Yurtseven

Turkish Airlines Euroleague ve ING Basketbol Süper Ligi şampiyonu Anadolu Efes‘de Sertaç’ın takımdan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor ve bu nedenle de yerli uzun arayışı devam ediyor.

Anadolu Efes‘in listesindeki isimlerden biri Samet Geyik ama asıl hedef Sports TV’nin haberine göre Ömer Faruk Yurtseven. Milli oyuncu Miami ile sezon sonuna kadar bir kontrat imzalamıştı ve şuanda serbest kalmış durumda.

2.13 metre boyunda olan 22 yaşındaki Ömer Faruk geride bıraktığımız sezon sadece G-League’de OKC Blue ile 14 maça çıkabildi ve ortalama 21.2 dakika sahada kalarak 15.2 sayı, %38.1 3sayı, 9.4 ribaund, 1.5 asist, 1.4 blok, 19.5 verimlilik puanı ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Ömer, gerek NBA’de gerekse Avrupa’da artık nadir gördüğümüz geleneksel özelliklere sahip bir pivot. Alçak postta önemli bir skor potansiyeline sahip. Fiziksel teması sevmesi ve teması aldığı pozisyonlarda dahi dengesini koruyup bitirebilmesi artılarından bazıları. İkili oyunlarda potaya devrilip trafik içinde aldığı pasları yumuşak bilekleri sayesinde yüzdeli bitirebiliyor. En önemli hücum silahının ise sırtı dönük oyunlar olduğunu söylemek yanlış olmaz, çengel atışları seviyor, iki eliyle de kullanabiliyor ve iki omzu üzerinden de dönüşler yapabiliyor. Ortalama üstü bir pasör olduğunu söyleyebiliriz, topsuz katları besleyebiliyor. Savunma ribaundlarında zaten etkili bir isim, hücum ribaundlarında da NCAA sonrası gelişimini sürdürüyor, artık daha agresif şekilde rakip potaya gidiyor, pozisyon almak için savaşıyor. Ayrıca yüksek motora sahip bir uzun Ömer, geçiş oyunlarında koşmayı ve trailer gelerek pozisyonları bitirmeyi biliyor, kullanıyor.

Gelelim savunma tarafına. Öncelikle blok tehditi olan bir uzun ama patlayıcılığı ve atletik özellikleri iyi seviyede olmadığı için daha çok yardım savunmalarında, bu özelliğini ortaya koyuyor. Ayakları yerdeyken daha iyi bir savunmacı olduğunu söylemek yanlış olmaz yani. Ancak savunmada artı olarak sayabileceğimiz bundan fazla bir nokta yok maalesef, gerisi Euroleague ve NBA gibi üst seviyeler için eksi konumda.

Hücum anlamında en önemli eksilerinden biri geleneksel bir uzun olmasıyla beraber şut tehditinin, özellikle yay gerisinde iyi durumda olmaması ki perde sonrası dışa açılma silahının da mevcut pörtföyünde olmadığı demek oluyor aynı zamanda. Aslında şut mekaniği kötü değil yani gelişime açık ama şuan için istikrarlı değil. NCAA’de alçak postta üretken olması ve fiziksel teması da zaten seviyor olması onun bu özelliğini geliştirmesini engelledi. Savunma tarafında ise modern basketbolun artık olmazsa olmazı konumundaki ikili oyunlar karşısında perimetreye çıkıp show-up yaptıktan sonra boyalı alana geri dönüşlerde zorlanıyor, ağır kalıyor genelde. Bacaklarını çabuklaştırması gerekiyor. Dolayısıyla ikili oyun savunmasında adamını takip edip tepeye kadar çıkması takıma zarar veriyor, adam değişmes yapabilecek, kısanın karşısında kalabilecek bir uzun değil. Diğer taraftan kolay fake yediği için pozisyonunu kaybedip basit fauller yapabiliyor, ne demiştik ayakları yerdeyken savunmada daha verimli!

Özetleyecek olursak Ömer Faruk’un hücumda çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu, hatta işlenmemiş bir cevher olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda Efes’e gelirse koç Ataman’ın tıpkı Sertaç gibi onu da sabırla işleyip sahneye çıkaracağını düşünüyorum. Diğer taraftan savunma konusunda maalesef çok geride. Euroleague hatta BSL seviyesi için bile yetersiz durumda. Bu seviyelerdeki oyuncular ve işin ciddiyetinin G-League’den çok daha farklı noktalarda olduğunu biliyoruz ki G-League’de bile savunmada dağınık bir görüntü vermişti. Bacaklarını çabuklaştırma ve savunmadaki konsantrasyonunu yükseltme konusunda çok ama çok çalışması gerekecek. Avrupa basketboluna adaptasyon için süreye ihtiyacı olduğunu milli takımın Rusya ile oynadığı ilk hazırlık maçında da net olarak gördük. Alperen ve Sertaç’dan formayı kapması pek mümkün görünmüyor şuan için. Yani Efes onu alırsa ileriye yatırım olarak düşünüp uzun süreli bir sözleşme yapmalı çünkü Sertaç ya da Alperen hatta Samet gibi gelir gelmez direkt katkı verebilecek bir uzun değil.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …