Güncel Haberler

Real Madrid, Williams-Goss ile Anlaşmaya Yakın (Henry transferi gündemden düştü)

Turkish Airlines Euroleague‘de bu sezon istediğini alamayan güçlü ekiplerden biri olan Real Madrid, yeni sezonun transfer planlamasına başladı.

Lokomotiv Kuban ile iyi bir sezon geçiren Euroleague ve NBA patentli Nigel Willams-Goss serbest kalmış durumda ve bir çok takımın ilgi odağı konumuna gelmiş durumda.

Eurohoops’da yer alan son haberlere göre ise yeni rotasının Real Madrid olması bekleniyor, taraflar anlaşmaya oldukça yaklaştılar. Birleşik Amerikalı guard ile eski takımı Olympiakos da yakından ilgileniyordu hatta verdikleri teklifin Real’inkinden bir tık daha iyi olduğu da söyleniyordu ama Goss hem Real’in marka değerinin daha büyük olması hem de tekrar NBA kapısını açma konusunda daha iyi bir basamak olduğunu düşünmesi ile İspanyol ekibini tercih edecek gibi duruyor.

1.94 metre boyunda olan 26 yaşındaki Goss, bu sezon EuroCup sahnesinde 6 maçta ortalama 29.8 dakika süre aldı ve 17.0 sayı, %50.0 3sayı, 2.5 ribaund, 5.2 asist, 2.3 top çalma gibi parmak ıssırtan istatisiklere imza attı.

Aslında Real, geçtiğimiz haftalarda Baskonia’nın başarılı guardı Pierria Henry ile prensipte anlaşmıştı. Ancak her ne kadar Henry bu yaz serbest kalacak olsa da İspanya’da geçerli olan “tanteo hakları” nedeniyle Baskonia’nın verilen her lokal teklifi karşılama hakkı bulunması Real’in işini zora soktu ve bu transferden vazgeçmelerini sağladı. Sezon içerisinde Vildoza’yı NBA’e kaptıran ve bonservis de kazanan Baskonia’nın yıldız guardını elde tutmak için artık ekonomik gücü de daha fazla. Ancak tabiki Henry’nin kontratı sona erdiği için İspanya dışında herhangi bir takımla anlaşması gündeme gelirse Baskonia bu transferden hiç bir şey kazanamayacak ki başarılı guardın NBA opsiyonunu denemek istediği biliniyor.

EDİTÖR YORUMU:

Daha önce Euroleague sahnesini tecrübe etmiş olmasıyla beraber NBA’de yaşadığı hayal kırıklığının ardından Avrupa’ya dönerek bu kez bir alt seviyede EuroCup sahnesinde Lokomotiv Kuban ile şansını denemeyi tercih etmişti ki sezon ortasında gelmiş olmasına rağmen de hemen farkını, kalitesini ortaya koymuştu. Goss öncelikle bir guard için özel fiziksel artıları olan bir isim. Uzun kolları, güçlü fiziği, çabukluğu ve sürati ile öne çıkıyor. Peki bu özellikler ona ne sağlıyor; öncelikle açık alanda çok tehlikeli bir oyuncu süratli dribblingi ile yarı sahayı en kısa sürede geçerek savunmaları hazırlıksız yakalıyor. Diğer taraftan bir oyun kurucu için güçlü bir fiziğe sahip ve dişine göre bulduğu rakiplerini sırtına alarak alçak posttan da üretebiiliyor. Tabi sürati demişken öldürücü yön değiştirmelerini ve ivmelenmelerini unutmamak lazım. Yarı sahada rakiplerini bu şekilde ekarte ederek direkt potaya gidebildiği gibi kendisine şut alanı da yaratabiliyor. Hücum pörtföyünde bir çok silahı var. Üçlükler, floaterlar, direkt potaya gidişler, dribbling üstü orta mesafe şutlar, ikili oyunlarda uzunların elinden aldığı toplarda, hand-off’lar sonrası potaya gidişler… Özetle hücumda komple bir silah olduğunu söylemek lazım, komple bir skorer. Elbette sadece skoru düşünen bir guard değil. Fiziksel artıları ile beraber saha görüşü de kuvvetli olan, oyunu iyi okuyan bir guard. Ayrıca istatistiklerine dikkatlice baktığınızda asist ve şut kullanma sayılarının dengeli olduğunu, hatta genelde önceliğinin takım oyunu, servisler olduğunu görebilirsiniz. Pozisyonlarda karar verme becerisi çok iyi, tercihlerde genelde hata yapmayan, minimum top kaybıyla oynayan bir oyun kurucu. Modern basketbolun en önemli faktörlerinden olan ikili oyunlarda da bu sayede her opisyonu düşünebilen ve mevcut yetenekleri ile de karar verip uygulayabilen bir guard.

Hücumdaki bu kadar artısına karşın savunmada zaafları olmasını beklersiniz ama Goss oyunun bu alanında da iyi ve faydalı bir isim. Yine fiziksel artıları sayesinde hem rakiplerin şutlarını bozabiliyor hem de kapladığı alan ile onların pozisyon almasını zorlaştırıyor. Çabuk ayakları, perdelere kolay takılmaması ve savunmaya oturup ayaklarını yere sağlam basmasıyla geçilmesi kolay olmayan bir isim. Ayrıca topa baskı ve top çalma konusnuda da iyi bir oyuncu olduğunu unutmayalım.

Goss, gerçekten Euroleague sahnesinde fark yaratabilecek özel bir oyun kurucu ve onu alacak takımın gelecek sezon ciddi bir artıya sahip olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Real gibi tempoyu seven bir takımda bu sezon Campazzo’nun gidişiyle 1 numarada büyük bir boşluk oluşmuştu ve bunu Laprovittola artı Alocen ile dolduramayacakları, sadece idare ettikleri biliniyordu. Llull’un da artık ilerleyen yaşıyla takımın ana oyun kurucusu olması kolay değil. Bu nedenle Goss için de Real için de tam anlamıyla bir kazan-kazan transferi olacağını, koç Laso’nun sisteminde Goss’un çok ama çok iyi işlere imza atıp tekrar dönmeyi istediği NBA hedefi konusunda da Real ile başarılı olacağını düşünüyorum. Bu arada hem Larkin hem de Micic’i kaybetmesi gündemde olan Efes için de lider bir oyun kurucu arayan Fenerbahçe için de kocaman bir KAÇAN BALIK olduğunu düşünüyorum…

https://www.youtube.com/watch?v=DjM3PHEcpg8

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …