Güncel Haberler

Nebo, Euroleague Takımlarının Radarında

Yeni sezon için transfer çalışmalarına başlayan Turkish Airlines Euroleague ekipleri, piyasadaki potansiyelli ve çıkış yapan isimleri gündemlerine almaya başladılar.

Bu sezon İsrail Winner Ligi’nde başarılı performanslara imza atan Josh Nebo da bu isimlerden biri. Haberlere göre Maccabi Tel Aviv menajerine resmi teklifi iletmiş durumda ve TD Systems Baskonia, Olympiakos ve Panathinaikos da süreci yakından takip eden ekipler arasında yer alıyor.

2.06 metre boyunda olan 23 yaşındaki Nebo, Hapoel Eilat forması ile bu sezon 26 maçta görev alırken ortalama 30 dakika sahada kalmış ve 13.6 sayı, 9.9 ribaund, 1.1 blok istatistikleri ile katkı vermişti. Filistin ve İsrail arasında yaşanan olaylar nedeniyle lige güvenlik sebepleriyle ara verilmesinin ardından ülkesine dönen yabancı oyuncular arasında yer aldı.

EDİTÖR YORUMU:

Nebo güçlü fiziği ve atletik özellikleri ile öne çıkan bir çaylaktı Winner Ligi’nde. Özellikle ikili oyunlardaki sert ve doğru zamanlamanda yaptığı perdelemeler sonrasında da çabuk devrilmeleri ve patlayıcılığı sayesinde genelde smaçlarla bitirip yüksek yüzdeyle ürettiği sayılar ile fark yarattı bu seviyede. Diğer taraftan potaya yakın pozisyonlarda, rakibini sırtına aldığında onu pasla beslerseniz o pozisyondan sayı ya da faul çıkmaması çok düşük bir ihtimal, çembere yakın oldukça etkisi artan bir uzun. Oyunun bu tarafındaki bir diğer artısı da hücum ribaundları. Genç yaşına rağmen pozisyon bilgisi ve zamanlaması iyi seviyede. Bununla beraber güçlü fiziğini de kullanarak doğru yer alıyor ve takımlarına çokça ikinci sayı fırsatı sunuyor. Hücumdaki artılarını sayarken son olarak yüksek motoru olan, mobil bir uzun olduğunu ve hızlı hücumlarda en önde yer alarak pozisyonları bitirebildiğin, tempo basketboluna yatkın bir uzun olduğunu belirtelim.

Gelelim işin savunma tarafındaki artılarına. Öncelikle onun için iyi bir çember savunucusu diyebiliriz. Boyalı alanda neredeyse her pozisyonu bozabilen, atletizmi ve patlayıcılığı sayesinde blok tehditi yüksek bir isim. Ayrıca güçlü fiziği sayesinde potaya giden oyuncularla teması sağlayıp onları bozabiliyor rahatlıkla. Her ne kadar kalın ve güçlü bir oyuncu olsa da bacakları o kadar ağır değil, ikili oyunlarda adam değişmes savunmasını öğrenip geliştirebilecek potansiyele sahip. Ayrıca savunma ribaundlarında da çok aktif ve agresif bir uzun, her top için savaşan, her ribaundu kapmak için mücadele eden bir uzun.

Eksilerine bakacak olursak herşeyden önce Avrupa basketbolu için çaylak sezonunu oynadı İsrail’de. Özellikle savunmaların pek fazla ön planda olmadığı bu ligde hücumda rahat hareket etti ama üst seviyedeki liglerde işi zor olacak. Öncelikle alçak postta fazla silahı yok, potaya çok yakın topla buluşmalı ki en fazla bir dribbling ile yaklaşıp bitirebilsin, aksi durumda üretim şansı yok denecek kadar az ki pas fundemental’ı da iyi durumda değil. Yüzü dönük silahlarının ve şutunun olmaması da bir diğer eksisi, yani sadece ikinci şans sayıları, hızlı hücumlar ve ikili oyun bitirişleri ile skor üretebiliyor. Diğer taraftan savunmada da alçak postta iyi bir birebirci değil, rakipleri onu çabuk bir dönüşle ya da fake ile kolayca alt edebiliyorlar.

Nebo’nun atletik özellikleri, güçlü fiziği, blok tehditi ve ribaundlardaki dominant performansı ile heyecan verici bir uzun olduğu gerçek. Genç yaşıyla beraber yüksek potansiyele de sahip. Orta seviyede, sadece play-off’u hedefleyen bir takımda alternatif uzun olarak denenebilir ama biraz daha pişmesi gerektiğini düşünüyorum. Baskonia ve Maccabi alternatif uzun olarak görülecekse onun için doğru adresler olabilir. Hatta Panathinaikos da Papagiannis ile 5 numaradaki dakikaları çok iyi paylaşabilirler koç Kattash liderliğinde.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Breogan’ı Son Nefeste Geçebildi

İspanya Liga Endesa 29. hafta mücadelesinde Baskonia konuk ettiği Breogan‘ı son nefeste 76-74’lük skorla geçebildi. …