Güncel Haberler

EŞLEŞME ANALİZİ: Anadolu Efes – Empera Halı Gaziantep

ING Basketbol Süper Ligi‘nde play-off heyecanı devam ediyor ve bir seri daha başlıyor.

Normal sezonu açık ara lider olarak tamamlan Anadolu Efes, 8. ve son sıradan play-off biletini kapmış olan Empera Halı Gaziantep ile karşılaşacak.

Gelin bu serinin başlamasına sayılı saatler kala eşleşmeyi mercek altına alalım ve kritik faktörleri belirleyelim. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Sertaç vs Jaiteh

Anadolu Efes adına bu sezon elde edilen başarıların yanı sıra en önemli kazanımlardan biri de kuşkusuz Sertaç Şanlı oldu. Aynı zamanda milli takımın da önemli bir parçası haline gelen tecrübeli uzun, bu sezon Pleiss’ın sakat olduğu dönemleri çok iyi değerlendirerek koç Ataman’ın kendisine verdiği süreleri müthiş derecede verimli değerlendirdi ve oynadıkça kendini geliştirdi. Zaten orta mesafeden yüzdeli bir tehditi varken artık yay gerisinden de önemli bir tehdite sahip ve ikili oyunları neredeyse kusursuz şekilde bitirebiliyor. Bununla beraber Euroelague sahnesindeki yıldız uzunlara karşı bile çok iyi işler çıkardı ki Real serisinde Tavares’in sahada olduğu anlarda hayatını kabusa çevirmişti adeta, savunmadaki sertliği, direnci, savaşçı kimliğinin yanı sıra pozisyon bilgisi de çok iyi durumda. Karşısında ise bu sezon ligimizin tartışmasız en dominant uzunu olan Mouhammadou Jaiteh olacak. Fransız uzun ligimizin ribaund lideri ve iki pota altında da Sertaç ile Efes’i en çok zorlayacak isim olacak kuşkusuz. Gerek ikili oyunlardaki yüzdeli bitirişleri, gerekse alçak posttaki etkinliği ile önemli bir hücum silahı, aynı zamanda da ligimizin ribaund kralı. Bunun yanında savunmada da caydırıcı bir güç ve koç Markovic ile beraber oyununun bu kısmını da çok iyi geliştirdi, yeni sezonda onu büyük oaslılıkla Fall’un yerine Asvel’de ya da Lessort’un yerine Monaco’da, Euroleague sahnesinde görebiliriz. Özetle bu seride iki uzunun kapışması, serinin kaderini net olarak belirleyecek.Tabi zaman zaman Dunston, Singleton ve Pleiss da koç Ataman’ın yabancı seçimlerine göre bu kapışmaya dahil olacaklardır, bu alanda Efes’in elinin daha kuvvetli olduğu bir gerçek.

Takım Savunması

Bu seride ligimizin en iyi savunma yapan iki takımının kapışmasını izleyeceğiz. Bir tarafta maç başına sadece 75.5 sayı yiyen ve bu alanda ligin en iyisi konumundaki Gaziantep, diğer tarafta rakiplerine ortalama 75.6 sayı izni tanıyan ve bu alanda 2. sırada yer alan Anadolu Efes. Elbette Efes’in hücum gücü Gaziantep’in çok üstünde ama bu seride yine de en önemli faktörlerden biri savunma olacak. Çünkü Kelly ve Jaiteh ile pota altını, Can Uğur ve İsmail Cem ile de guardları iyi savunnan bir Gaziantep var, takım savunmasını iyi yapan, yardımlaşmayı ve rotasyonu en üst seviyede uygulayan bir ekip konumundalar. Bu maçta da savunmaya her zamankinden çok ihtiyaç duyacaklar. Efes elbette atarak kazanma yoluna gidebilir ama maçın sertleştiği anlarda onların da aynı şekilde karşılık vereceğini, Doğuş, Erten, Yiğitcan, Sertaç gibi isimlerin savunmada her zamanki gibi iyi işler çıkaracaklarını düşünüyorum. Zaman zaman Sinan Erdem’de kemik seslerinin yükselmesini bekliyorum ve daha iyi savunma yapananın, zaman zaman kötü hücum etse de seride net olarak önde olacağını düşünüyorum.

Topun Değeri ve Pas Trafiği

Efes ligin en iyi hücum eden takımı ve normal sezonu lider bitirmelerini sağlayan temel etken de buydu kuşkusuz. İyi hücum etmelerinin temelinde ise Larkin, Micic, Beaubois, Simon dörtlüsünden hangi ikisi sahadaysa onların liderliğinde kurulan kusursuza yakın pas trafiği yer alıyor. Topun değerini çok iyi bilen Efes’de BSL maçlarında Buğrahan da bu rotasyona dahil olarak organizasyona çok yardımcı oluyor ve bu kaliteli kısaların liderliğinde maç başına 22.7 asist ile lider oldukları gibi sadece 9.7 top kaybıyla oynadıklarını da belirtmek lazım. Gaziantep ise dar bir rotasyona sahip olmasına rağmen tecrübeli kaptan Can Uğur’un liderliğinde yarı saha basketbolunda pasa dayalı hücum eden, birebirleri Hayes dışında pek tercih etmeyen bir takım. Bu da onların 20.3 asist ortalamasıyla bu alanda 4. sırada olmalarını sağladığı gibi maç başına da 11.6 top kaybı ile topun değerini iyi bilmelerini sağlamış durumda aynı zamanda. İki sert savunma yapan takımın kapışmasında hücumda her topun değerini bilmek, kolay hızlı hücum sayılarına izin vermemek adına da önemli olacak seri boyunca.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …