Güncel Haberler

EŞLEŞME ANALİZİ: Tofaş – Beşiktaş Icrypex

ING Basketbol Süper Ligi‘nde play-off heyecanı başladı ve 4. seride de ilk maç oynanacak.

Bir tarafta normal sezonu 4. sırada bitiren Tofaş, diğer tarafta 5. sırada bitiren Beşiktaş Icrypex‘in yer alacağı bu zorlu serinin başlamasına artık sayılı saatler kaldı. Gelin birlikte seri öncesinde eşleşmenin kritik faktörlerini mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Akoon-Purcell vs Blackmon

Tofaş adına sezon içerisinde yapılan en kritik halme kuşkusuz DeVaughn Akoon-Purcell‘di. Trinidad Tobakolu kanat oyuncusu hücuma müthiş bir hareket ve derinlik getirdi, koç Demir’in de en güvendiği isim oldu. Hatta kariyerinin en iyi dönemini Bursa ekibinde geçirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Sezon boyunca 15.3 sayı, 4.1 ribaund, 2.2 asist, 1.5 top çalma istatistikleri ile mücadele etti ve bu seride de çok yönlü oyunuyla Beşiktaş’ın en çok canını yakacak isim olacak. Şehmus ve Egehan başta olmak üzere siyah beyazlıların takım olarak ona önlem alması şart. Beşiktaş cephesinde de ligimizin en önemli skorerlerinden biri, James Blackmon çok formda ve hazır bir şekilde bu seriyi bekler durumda. O da Purcell gibi sezon içerisinde takıma katıldı ama hemen uyum sağladı ve müthiş dış şutları artı kusursuza yakın bitiriciliği il siyeh beyazlıların en güvendilir, en istikrarlı skor opsiyonu olmayı başardı. Sezon boyunca 18.5 sayı, 3.4 ribaund, 2.2 asist istatistikleri ile katkı verdi. Aynı şekilde Tofaş’ın da Christon ve Phillip gibi savunmacılarla onu kontrol altında tutması, ritmini bulmaması maçın kaderini direkt olarak etkileyecek.

Ribaundlar ve Uzunların Savaşı

Beşiktaş’ın elinde Alperen Şengün günü müthiş bir cevher var. Geleceğin yıldızı olan 18 yaşındaki genç uzun bu sezon tam anlamıyla ligi domine etti ve zaten en değerli oyuncu seçildi. Her iki pota altında neredeyse herşeyi yapan ve tüm silahlarını ortalamanın üstüne çıkarmış olan Alperen’in en önemli özelliği ise ribaundlar kuşkusuz. Bu alanda 9.4 ribaund ile ligin en iyi ikinci ismi konumunda zaten. Onun liderliğinde maç başına 32.7 ribaund alan ve bunların 10.5 tanesini rakip pota altında toplayan siyah beyazlıarın hücum gücünde ikinci şans sayıları kritik. Ayrıca alçak postta da Alperen’in çok iyi kullanıyorlar, kenardan gelen Furkan da işin mücadele, sertlik ve boyalı alandan skor katkısı kısımlarında da iyi katkı veriyor. Tofaş ise maç başına 30.5 ribaund toplayabiliyor ve bu alanda ligin vasat takımlarından biri konumundalar. Takımın iki uzunu Simmons ile Muhsin toplamda 7.1 ribaund alabiliyorlar maç başına. İki forvet Berkan ile Akoon-Purcell bu alanda asıl yükü çeken isimler. Bu nedenle bu maçta Beşiktaş’ın Alperen liderliğinde ribaundları domine edip edemeyeceği, Tofaş’ın da ne kadar direneceği kritik olacak. Ayrıca Alperen-Simmons eşleşmesinin de belirleyici faktörlerden biri olacağını, Beşiktaş’ın Zubcic ile yüzü dönük eşleşecek ismi de bulması gerektiğini düşünüyorum. 5 numarada siyah beyazlıların, 4 numarada Tofaş’ın üstünlük kuracağı bir maç izleyebiliriz.

Tempo Kontrolü

İki takım da skor üretimi konusunda ligin en iyileri arasında yer alıyorlar. Bir tarafta maç başına 86.6 sayı üreten ve bu alanda 3. sırada yer alan Tofaş, diğer tarafta ise ortalama 85.6 sayı üreten ve bu alanda 4. sırada yer alan Beşiktaş. Hücumdaki bu başarılı performanslarının temelinde ise yüksek tempo ve açık alanda kısaların etkinliği yer alıyor. Kritik eşleşme olarak belirttiğimiz Akoon-Purcell ile Blackmon’un yanı sıra Berk, Christon, Phillip, Şehmus, Berry, Johnson gibi isimler de açık alanda koşmayı seven, hem bitirici hem de pasör özellikleriyle takıma değer katan isimler. Dolayısıyla iki takımın da tempoyu forse etmeyeceğini, kendi oyunlarını sahaya koymak isteyeceklerini söyleyebiliriz. Ama bu noktada tempoyu gereksiz forse etmek yerine uygun anlarda, net pozisyonlarda bunu yapmak, geçiş hücumlarını gereksiz zorlayıp rakibe kolay hızlı şans sayıları vermemek de iki takım adına kritik olacak. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz ribaund faktörü net olarak bu konuyu da etkileyen bir konu. Özellikle savunma ribaundunu net çeken takım ilk topta hemen hızlı oynamayı deneyecektir. Bakalım hangi takım ne zaman tempo yapması gerektiğini daha doğru seçip, daha iyi tercihler yapabilecek ki bu soruların cevabı bana göre galibi de belilrleyecek büyük ölçüde…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …