Güncel Haberler

RESMİ: Euroleague’in Yeni Takımı Monaco’dan İç Transferde Önemli Hamle!

7DAYS EuroCup’ı şampiyon olarak tamamlayan ve yeni sezonda Turkish Airlines Euroleague‘de oynamaya hak kazanan AS Monaco, iç transferde önemli bir hamle yaptığını açıkladı.

7DAYS EuroCup’da final serisinin MVP’si seçilen Rob Gray‘in kontratını menajerinin açıkladığı üzere 2023 yazına kadar uzattılar.

27 yaşında olan 1.85 metre boyundaki Birleşik Amerikalı guard bu sezon EuroCup sahnesinde 18.2 sayı, 2.4 ribaund, 1.2 asist istatistikleri ile mücadele etmiş ve takımının finalde Unics Kazan’ı 2-0 ile süpürüp şampiyon olmasında önemli katkı sağlamıştı. Pro A’da ise şimdiye kadar 13 maçta 13.0 sayı, 2.4 ribaund, 1.0 asist istatistikleri ile mücadele ediyordu.

Avrupa’daki kariyerine 2018-19 sezonunda Bourg’da başlayan Gray, sonrasında Metropolitans Levallois’ya transfer olmuştu ve 2020-21 sezonuna da bu takımda başladıktan sonta Ekim 2020’de Monaco’ya transfer olmuştu.

EDİTÖR YORUMU:

Gray, hücumda komple silahları olan bir combo guard. Topla oynamayı seven, kendi skorunu her pozisyonda yaratabilen bir skorer. Dribbling üstü olduğu kadar yakala at yani ceza şutlarında yüksek yüzdeye sahip. Her noktadan, her açıdan üçlük tehiditi var. Skoru hisseden, kendine güvenen bir bitirici. Atletik özellikleri ve top tekniği ile beraber savunmaları delerek potaya gidebilmesi de rakiplerin onu kontrol altında tutmasını zorlaştıran temel etkenlerden biri. Tüm bunların üstüne teması alıp çizgiye gittiğinde de %80 üzerinde bir isabet oranına sahip. Ayrıca altını çizmek lazım ki kritik anlarda sahneye çıkmayı, el yakan topları kullanmayı seven, taşın altına elini koyan daha da önemlisi bu atışlarda yüksek isabet sağlayan bir skorer. Birebir savunmada etkili olabilecek özelliklere sahip, çabuk ayakları ve pozisyonuna göre iyi bir kulaç genişliği var. Bununla beraber savunmada pasif kalmayan, aktif olmayı seven bir guuard. Perdelere kolay takılmaması ve topsuz adam takibi de yapabilmesi artılarından bir kaçı.

Gelelim eksilerine. Öncelikle onun için combo guard tanımını kullandık ama daha çok bitirici olduğunu, tek yönlü guard olduğunu söylemekte fayda var. Çoğunlukla skoru düşünen, pas becerileri de ortalama seviyede olan bir guard. Genellikle kendisine pozisyon yaratan bir guard ve bu nedenle de kariyeri boyunca asist-top kaybı oranı hep düşük kaldı. Kısaca onun 2 numara mentalisinde ama 1 numara fiziğine sahip olan, organizasyon ve oyun kurucu özellikleri olmayan bir guard demek gerekir. Her ne kadar eskiye göre daha iyi durumda olsa da halen hücumda gereksiz zorlamaları var ve topu elinde fazla tutup takımının hücum ritmini düşürebiliyor, topla oynamayı seven bir skorer. Savunmayı okumadan kalabalığa dalıp pozisyonları bitirmeye çalışması zaman zaman başına dert açıyor, en iyi pozisyonu bulmakta, seçmekte halen geliştirmesi gereken çok nokta var. Savunmada ise istatistiksel katkısı düşük, blok ya da top çalmalarda aktif bir isim değil. Her ne kadar belirttiğim gibi birebir savunmada elinde tüm artılar olsa da bu alanda ortalamanın altında performans gösteren bir isim, özellikle patlayıclığı ve deliciliği yüksek guardlar onu zorluyor. Rakibin potaya ataklarında penetre bölgesini kapatmakta geç kalıp basit fauller yapabiliyor. Fiziksel dezavantajlarıyla beraber adam değişmes savunmalarında ve alçak postta zayıf halka oluyor genelde.

Monaco’da bu sezon yaptıkları ortada. EuroCup seviyesinde elit bir skorer olduğunu gösterdi. Ancak Euroleague’deki savunma sertliği karşısında hücum etmekte zorlanmasını bekliyorum ki hem fiziksel olarak hem de çabukluk olarak canını sıkabilecek bir çok rakip olacak. Aynı şekilde rakipler onun fiziksel dezavantajlarını kullanmak adına her fırsatta üstüne oynayacaklardır. Özetle hücumda büyük sorunlar yaşamayabilir ama bu savunma performansı ve eksilerle beraber Euroleague sahnesinde işi zor. Mutlaka takım arkadaşlarının onun açıklarını kapatması, onu savunmada korumaları gerekiyor tabi kendisinin de bu alanda hızlıca gelişmesi şart.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Deplasmanda Blois’yu Ezdi Geçti

Fransa Betclic ELITE Pro A 29. hafta mücadelesinde LDCL Asvel Villeurbanne konuk olduğu Ada Blois‘yı …