Güncel Haberler

Eşleşme Analizi: CSKA Moskova – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague play-off serisinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Rus ekibi CSKA Moskova ile karşılaşacak.

Bildiğiniz üzere Rus ekibi normal sezonu 6 maçlık galibiyet serisiyle, 24-10 dereceyle 2. sırada bitirmişti. Fenerbahçe Beko ise sezonun son 2 maçını kaybetse de sezonu 21-13’lük derecesiyle 7. sırada tamamlayıp play-off biletini kapmayı başarmıştı.

Temsilcimizin bu zorlu seride nasıl maç kazanıp adını nasıl Final Four’a yazdırabileceğini gelin birlikte mercek altına alalım, keyifli okumalar.

Önemli Eşleşme: De Colo vs Lundberg

Fransız yıldız Nando De Colo, tam 5 yıl formasını giydiği eski takımına karşı çok iyi performans sergiledi ve 21.5 sayı, 5.0 asist, 3.0 top çalma, 28 verimlilik puanı istatistikleri ile etkili olmuştu bu maçlarda. Sezon ortalamaları ise 15.5 sayı, 4.1 asist, 1.4 top çalmaydı. Eksiklerle geldiği Moskova deplasmanında onun liderliği kadar skorer oyununa da çok ihtiyacı olak sarı lacivertlilerin. Ev sahibi ise ligin sayı kralı James’ın koç Itoudis ile sorunlar yaşaması ve kadro dışı kalmasının ardından kadrosunu Gabriel Iffe Lundberg ile güçlendirmişti. Danimarkalı guard güçlü fiziği, deliciliği ve gerektiğinde birebirler üzerinden kendi skorunu yaratması ile hemen CSKA’nın sistemine uyum sağladı, çok faydalı oldu. Ayrıca oyunun savunma tarafında da önemli bir silah olduğunu ve De Colo’yu bu alanda da yıpratabileceğini söylemek yanlış olmaz. İki ismi çokça kez karşı karşıya göreceğiz özellikle CSKA’da Hackett’ın yokluğunda. Dolayısıyla de De Colo’nun ona karşı ne kadar üstünlük kuracağı temsilcimizin serideki kaderini çizecek kritik noktalardan biri olacak. Elbette tecrübe ve yetenek anlamında De Colo bir kaç adım önde. Yeterki enerjisini ve agresifliğini yüksek tutup konsantrasyonunu kaybetmesin.

Birebir Savunma

CSKA Hackett’ın yokluğunda topa yön veren ve takımı organize eden oyuncu bulma konusunda zorluk çekebilir belki ama sezon boyunca zaten daha çok asistler üstünden değil birebirler üstünde üreten, rakip savunmaları yıldızlarının performansları ile geçen bir takım vardı karşımızda. Son dönemde James’den yoksun oldukları maçlarda da Shengelia, Clyburn, Lundberg üçlüsü onun açığını da kapattı bu konuda. Özellikle temsilcimizde Pierre ve Vesely’nin kadroda olmayacağını düşündüğümüzde Tornike Shengelia‘nın performansı ve onu birebirde Barthel, O’Quinn, Berkay gibi isimlerle nasıl savunacağımız çok ama çok belirleyici olacak ki aynı şekilde Clyburn karşısında da Pierre’i arayacağız açıkçası. Bir terslik olmazsa ikinci maçta forma giyebileceği söyleniyor, bu da en azından o maç için direncimizi yukarı çekecektir. Lundberg konusunda da Guduric ve Brown’a önemli görevler düşüyor. Danimarkaklı guardın birebirleri ve deliciliği karşısında aynı agresiflikle oynamak önemli olacak. Onu en azından savunmada De Colo ile eşleştirmeyip Fransız yıldızın savunmada biraz daha aktif dinlenmey yapmasını sağlayabiliriz. Bir diğer önemli konuda bu belirttiğim 3 ismin birebirlerini savunurken iki bitirici şutör Voigtmann ve Hilliard’ı da kesinlikle hafife almamalıyız. İkisi de ceza atışlarını çok yüzdeli bitirebiliyorlar ve bu birebircilerin vereceği az ama öz pas da asiste dönüşüyor bu sayede. Dolayısıyla birebir savunma ve minimum yardım temsilcimiz adına kritik faktörlerden biri olacak.

Tornike Shengelia - CSKA Moscow - EB20

Ribaundlar

Neredeyse temsilcimizin sezon başından beri her maçta yaşadığı temel sorunlardan biri kuşkusuz ribaundlardı. Evet son haftalarda Vesely’nin müthiş form grafiği ve Pierre’in yükselen enerjisi artı O’Quinn’in takıma adapte olmasıyla bu sorunu çözmeye yaklaşmıştık ama sezon ortalamasına baktığımızda 30.2 ortalamayla bu alanda son sırada olduğumuzu ve rakip CSKA’nın ise 36.0 ortalamasıyla bu alanda lig lideri olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla hem Vesely hem de Pierre’in yokluğunda Shengelia, Eric, Voigtmann, Kurbanov, Clyburn gibi iyi ribaundçulara sahip olan CSKA karşısında uzunlarımız Barthel, O’Quinn ve Ahmet’in yanı sıra forvetlerden ve hatta guardlardan da ribaundlar konusunda katkı almamız şart. Aksi durumda, yani bu alanda üstünlüğü net olarak CSKA’ya verirsek özellikle hücum ribaundları canımızı çok yakar, savunma ribaundlarına ekstra konsantre olup herkesin taşına altına eline sokarak Vesely ve Piere’in açığını kapatması şart. Serinin en kritik noktalarından biri olacak ribaundlar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …