Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Real Madrid

Turkish Airlines Euroleague‘de normal sezonunun sonu geldi çattı ve 34. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, İspanyol rakibi Real Madrid‘i konuk edecek.

Son yıllarda Final Four biletlerine damga vurmuş olan iki takımın kapışmasında bu kez hedefler farklı. Temsilcimiz Fenerbahçe Beko ilk 4 sırada sezonu tamamlayarak play-off’larda ev sahibi avantajını kapmak istiyor. Bunun için Real’i yenmemiz şart, ayrıca Milano’nun da Cuma günü Anadolu Efes’e kaybetmesi gerekiyor. Real cephesinde ise play-off biletini kapabilmeleri için bu maçı kazanmaları ya da kaybetseler de Zenit’in Cuma günü kaybetmesi gerekiyor. İki takım adına da kritik önem taşıyan bu maç öncesinde gelin temsilcimizin galibiyete nasıl ulaşabileceğini birlikte analiz edelim. Keyifli okumalar.

Vesely’nin Yokluğunda Tavares’in Eşleşmesini Bulmak

Temsilcimiz bu kritik maça çok önemli bir eksikle, Jan Vesely‘den yoksun çıkacak. Barça maçında sakatlanan Çek uzunun play-off’lara yetişmesi için çalışıyor sağlık ekibi. Sarı lacivertliler bu zor maç ve önemli maçta karşılarında Walter Tavares gibi dev bir uzun varken onun yokluğunda zorlanacaklar. Evet O’Quinn son maçlarda iyi performanslar sergiledi ama onun da fiziksel anlamda Yeşil Burun Adalı uzuna karşı ciddi bir dezavantajı var. Ama Vesely’nin yokluğunda temsilcimizin içerden oyun kurma konusunda en güvendiği isim olacak, yumuşak elleri ile özellikle yüksek posttan dağıtım yapabilecek konumda. Diğer taraftan elimizdeki diğer silah ise Ahmet olacak. Fiziksel anlamda Tavares ile boğuşabilecek, geri adım atmayacak bir isim. Eğer De Colo liderliğinde onu ikili oyunlarda doğru kullanabilirsek Tavares’in canını bile sıkabiliriz. Bu arada hem Barthel hem de O’Quinn sahadayken orta mesafe ve dış şut tehditlerini mutlaka aktif olarak kullanmalıyız ki Tavares’i potadan uzak tutmayı başarabilelim.

Walter Tavares: “NBA'den Teklifler Geldi Ancak…” | Eurohoops

Saha Yerleşimi ve Doğru Şut Seçimleri

Temsilcimizin sezon başından beri en iyi yaptığı şey iç-dış dengesini doğru kurup, Vesely sayesinde içerden dışarıya da pas akışını sağlayarak ve tabiki doğru saha yerleşimiyle birlikte hücumdaki verimini yükseltmekti. Şimdi aynı bu performansı Vesely yokken devam ettirmeye çalışacak. Belirttiğim gibi O’Quinn pasör özelliği bulunan bir uzun ancak tabiki Vesely kadar tecrübeli değil ve onun gibi bu yükü kaldırabilecek seviyde değil. Hal böyleyken de organizasyon konusunda kısalarımıza çok ama çok daha fazla yük binecek. Real gibi ligin blok lideri olan bir takım karşısında özellikle Tavares sahadayken zorlanacağız. Bu nedenle dışarıdan mutlaka yüksek yüzdeyle oynamamız gerekiyor. İşte bu nedenle de De Colo, Marko Guduric, Pierre, Eddie, Melih gibi şutörlerimizin gününde olmaları atta Brown’un da onlara eşlik etmeleri gerekecek. Bu şütörlere doğru atışları hazırlayabilmek için de belirttiğim üzere saha yerleşimi ve pas trafiği çok ama çok kritik olacak. Özellikle Guduric’in sadece bitirici olarak değil yaratıcı olarak da sahada olması, De Colo’ya destek olması gerekecek. Onun ikili oyunlarda organizatör görevini de başarılı şekilde yürütmesi gerekecek. Deck, Garuba, Taylor gibi sert ve enerjik savunmacıları olan, çember altında da Tavares gibi bir kuleye sahip olan Real karşısında sahaya doğru yerleşip, sabırla pas trafiğini kurmamız çok değerli olacak.

Ribaundlar ve Tempo

Vesely’nin yokluğundan bahsederken elbette ribaundlara da değinmemiz lazım. Bu sezon her iki pota altında da bu alanda sorunlar yaşayan temsilcimizin şimdi Çek uzunun yokluğunda ekstra dikkatli olması gerekecek. Tavares liderliğinde özellikle savunma ribaundları konusunda ligin en iyi takımı takımı konusunda Real karşısında hücm ribaundlarını zorlamamız şart, aksi durumda onların net savunma ribaundları ile tempoyu istedikleri gibi dikte etmelerine engel olamayız. Yarı sahada Campazzo’nun ayrılışı ve Llull’unsa katlığı sonrası organize olmakta zorlanabilen Real’i baskı altına alabilmemiz için tempoyu istemesek de kontrol altında tutmamız lazım. Biz de tempoyu seviyoruz evet ve biz de zaman zaman yarı sahada zorlanıyoruz ama Vesely yokken ribaundların kontrolünü onlara verip tempoyu da kontrolsüzce yükseltirsek işler kötü noktalara gidebilir. Bu nedenle 5 numaralarımız kadar Pierre, Eddie, Brown gibi isimlerle de mutlaka ribaundlara konsantre olmamız gerekiyor, takım olarak bu alanda mesai harcamalıyız. Çünkü onlar da Deck, Thompkins, Garuba gibi isimlerle onlar da Tavares’e iyi destek oluyorlar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …