Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: FC Bayern Munich – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 32. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Almanya’da FC Bayern Munich ile karşılaşacak.

Koç Trinchieri’nin öğrencileri de koç Kokoskov’un öğrencileri de 19-12’lik dereceleriyle bu maça geliyorlar ve hedefler aynı, 4. sırada normal sezonu tamamlayarak play-off’ların ilk turunda ev sahibi avantajına sahip olmak. Milano da bu iki ekiple aynı dereceye sahip, dolayısıyla bu maçı kazanan önemli bir avantaj elde edecek bu yarışmada. Gelin birlikte Fenerbahçe Beko‘nun bu zorlu maçta kazanması için neler yapması gerektiğine bir bakalım ve galibiyetin reçetesini oluşturalım, keyifli okumalar.

Liderler Ön Planda: Baldwin vs De Colo

Bu sezonun en formda, adından en çok söz ettiren iki guardının, daha da önemlisi iki liderin kapışmasını izleyeceğiz. Ligin en tecrübeli skorerlerinden, yaratıcılarından biri olan Nando De Colo‘nun karşısında koç Trinchieri’nin yeni prensi Wade Baldwin olacak. Fransız yıldız 15.1 sayı ile temsilcimizi taşırken Baldwin de 15.2 sayı ortalamalasıyla Alman ekibi için aynı konumda. Diğer taraftan De Colo bu sezon Sloukas’ın ayrılması sonrası takıma saf bir oyun kurucu eklenmediği için bu görevi de üstleniyor ve 4.3 asist ortalaması ile mücadele ediyor. Baldwin ise bu alanda henüz elit guardlar arasında değil ortalama 3.8 asist yapıyor. Bu arada ilginç şekilde iki liderinde de sahada kaldığı süreler benzer, yaklaşık 27 dakika süre alıyorlar. Elbette istatistiksel olarak benzerlikler olsa da çok farklı oyuncular. Baldwin fiziksel oyunu, deliciliği ve savunmada topa yaptığı baskıyla öne çıkan, akıl ve saha görüşü konusunda gelişimini sürdüren bir isim. De Colo ise şutuna güvenen, akıllı bir şekilde potaya kıvrılabilen, savunmaları iyi okuyan ve pas-şut tercihlerini tecrübesiyle beraber genelde doğru yapan bir guard. Elbette Baldwin savunmada onu yıpratacaktır tıpkı Larkin karşısında yaptıkları gibi. Bu nedenle de Fransız yıldızın sağlam durması ve koç Kokoskov’un onu koruyacak, ritmde tutacak çareler bulması gerekecek. Bunlardan biri de onu Perez ya da Brown ile birlikte oynatarak topa yapılacak baskıdan korumak olacaktır.

Kısalar ile Vesely Arasındaki Köprü

De Colo Fenerbahçe için çok önemli ve onun üstünde yapacakları baskılı savunma sonrası sarı lacivertliler top kaybına meyilli bir takım ki sezon boyunca bir çok maçta bu anlamda başımız ağrımıştı. Bunun bir diğer tehlikeli kısmı ise hücumda ritmini kaybetmiş De Colo’nun yanında Brown ya da Perez gibi isimlerle oyunu iyi organize edemememiz ve kısalarla Vesely arasındaki köprünün kopması oluyor. Zaman zaman De Colo’nun zorlandığı, yıprandığı, oyundan düştüğü ve sahada kalamadığı bölümler olacak Bayern karşısında. Buralarda Brown ve Guduric ikilisinin direksiyona geçerek takımı organize etmeleri, pas trafiğini koruyup Bayern’in sert savunması karşısında sabırlı oynayarak onları Vesely sayesinde içerden dışarı çıkan paslarla yormalılar, savunmanın dengesini bozmalıar. Sarı lacivertliler bunu unutmadığı sürece Vesely’i de aktif şekilde hücumda kullanabilir. Aksi durumda Bayern’in kısalar üstünde artan baskısı bol hata ve top kaybı artı potamızda kolay hızlı hücum sayıları ile sonuçlanır.

Euroleague | Fenerbahçe Beko 81-59 ASVEL – Spor Haberleri

Alternatif Yaratmak

Artık tüm takımlar Fenerbahçe çarkının ana dişlililerinin De Colo ve Vesely olduğunu biliyorlar ve Bayern’in bu anlamda ne kadar iyi bir savunma takımı olduğunu Efes karşısında da yeni gördük, test ettik. Bu maçta da iki yıldızımızı sertlik ve akıl oyunları ile düzen dışına çıkarmak, etkinliklerini sınırlamak isteyeceklerdir. Bu nedenle de zaman zaman ritmlerini kaybedebilirler. Bu anlarda alternatif isimlerin devreye girerek onların boşluğunu enerji artı skor anlamında doldurmaları gerekiyor. Son maçlarda form grafiklerini arttıran iki isim Dyshawn Pierre ve Lorenzo Brown bu anlamda öne çıkıyorlar ki bu iki isim koç Kokoskov’un aynı zamanda savunmada da en güvendiği silahların başında geliyor. Onlardan gelecek ekstra katkılara hücumda özellikle çok ihtiyacımız olacak ki Pierre’in Lucic karşısındaki savunması da belirleyici noktalardan biri olacak düşünüyorum. Brown’un da hem deliciliği hem de tempo arttığında açık alandaki etkinliği hücumda değerli olduğu kadar Bayern’i kendi silahıyla vurabilmek adına onların kısalarına yapacağı baskı önemli olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …