Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ : Real Madrid – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 32. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, İspanya’da güçlü rakibi Real Madrid‘e konuk olacak.

Temsilcimiz Anadolu Efes 20-11’lik derecesiyle 3. sırada yer alıyor ve bu maçı kazanması durumunda matematiksel olarak play-off biletini cebine koymuş olacak, ayrıca ilk 4 yarışında da önemli bir hamle yapmış olacak. Real ise 18-13 ile 7. sırada yer alıyor ve play-off resmi dışında tehlikesi ile karşı karşıya.

Farklı hedefleri olan iki play-off potasındaki güçlü ve denk takımın kapışmasında temsilcimizin galibiyete ulaşmasını sağlayacak faktörleri, yani galibiyetin reçetesini gelin birlikte belirleyim. Keyifli okumalar.

Tempo

İki takım sezonun ilk bölümünde, Aralık ayında İstanbul’da karşı karşıya gelmişler ve Real savunmayı öne çıkarıp tempoyu düşürüp kontrollü oynadığı maçı 65-73 ile kazanmayı başarmıştı. Bu maçta koç Laso benzer bir taktiği ortaya sürmek isteyecektir ki son maçlarda bunu diğer rakiplere karşı yaptıklarını da gördük. Özellikle Campazzo’nun ayrılması ve Llull’un sakatlığı ile beraber tempoyu forse eden skorer bir guardlarının olmaması onların açık alandan çok yarı sahada oynayıp genelde yükü pota altına yıkmasına neden oldu. Dolayısıyla bu maçta bizim onların sert ve baskılı savunmalarına yakalanmamamız için tempoyu mutlaka forse etmemiz gerekiyor ve burada Shane Larkin ile Vasilije Micic‘e çok iş düşecek. Gerektiğinde yarı sahayı en hızlı şekilde geçip erken şutlarla oyunu kaosa sürüklemek bile gerekebilir çünkü ilk maçta da gördük ki kontrollü oynayan Real karşısında işimiz zor olacak. Aynı şekilde Beaubois ve Simon’da oyundayken savunma yerleşmeden erken birebirleri ya da ters eşleşmeleri bularak, görererek oynamalılar. Hızlı hücumlarla olmasa bile en azından geçiş hücumlarında tepeden oynayacağımız çabuk ikili oyunlarla onların dengesini bozmalıyız. Hücumda son maçlarda yakaladığımız pas trafiği, topsuz koşular ve delici penetreler çok değerli olacak.

Ergin Ataman: Micic ve Larkin takımda kaldı ancak Larkin'i uzun süre  Türkiye Ligi'nde oynatamayabiliriz... - Spor Haberleri / Basketbol

Devlerin Çarpışması

Reçeteinin ilk maddesinde de belirttiğim gibi Real, temsilcimizi düzenden çıkarıp yarı sahada oynamaya zorlamak için mutlaka tempoyu kontrol edecektir. Bu noktada oyun yarı sahaya kaldığında da iki pota altında birden dev uzunların çarpışmasını izleyeceğiz. Tüm zamanların blok kralı Bryant Dunston ile son yılların en iyi savunmacılarından biri olan Walter Tavares‘in kapışmasını izlemek şahane olacak. Tabi Yeşil Burun Adalı uzunun fiziksel üstünlüğünün çok fazla olması nedeniyle onun karşısında Sertaç artı Pleiss’ın da çokça kez göreceğimizi düşünüyorum. Aynı şekilde Real de Thompkins’i 5 numarada kullanarak dış şut tehditinde faydalanmak savunmamızı açmak isteyecektir. 5 numaradaki bu müthiş çarpışmanın yanı sıra 4 numarada da Deck’in alçak post etkinliğine karşı hem Singleton hem de Moerman ile önlem almamız, bu isimlerin yardım gelmeden Arjantinli forveti sırtı dönük savunmaları gerekecek. Ona gelecek yardım Real’in tüm savunma dengemizi bozmasını sağlayacaktır. Ayrıca özellikle son maçlarda formda olan Moerman’ın dış şutları Deck’i de potadan uzaklaştırıp penetre eden Micic ve Larkin gibi isimlere yardım getirmesini engelleyecektir.

87-68: Convincing win over Anadolu Efes | Real Madrid CF

Üçlükler

Real’in tempoyu düşürmek istediğini ve oyunu pota altına yıkacağını söyledik. Peki bu noktada bizim bu sertleşen ve gömülen savunmayı açmamız için ne yapmamız gerekecek, tabiki dış şutlarda yüksek isabet yakalamamız gerekecek. Bunun için de mutlaka topu sabırlıca çevirip, penetre pasları sıklaştırıp ikili oyunlar sonrası da yarım devrilmelerin arından uzunlarımızın paslarıyla ceza atıcılarımızı beslemesi gerekecek. Yerleşen ve kapanan Real savunmasına yaptığımız gereksiz zorlayıcı penetreler top kayıplarının artmasına ve potamızda basit hızlı hücum sayıları görmemize neden olur. Özellikle potaya agresif bir şekilde gitmeyi seven Micic ile Larkin bu konuya dikkat etmesi, direkt potaya gitmek yerine zaman zaman özellikle Tavares çember altında bekçilik yaparken orta mesafeleri de denemeleri gerekecek. Ama herşeyden önce pas üzerinden bulunacak üçlükler olacak, burada belli seviyede isabetleri yakalarsak Real savunmasının direncini kırarız ve maçı kazanma yolunda önemli bir adım atmış oluruz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …