Güncel Haberler

RESMİ: Galatasaray NBA Patentli Uzun ile Anlaştı

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil eden ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray, uzun rotasyonuna önemli bir ekleme yaptı.

Sarı kırımızılılar NBA patentli Amile Jefferson ile sezon sonuna kadar anlaştıklarını açıkladılar.

2.03 metre boyunda olan 27 yaşındaki Jefferson, geçtiğimiz sezon Orlando Magic forması ile 17 maçta ortalama 4.4 dakika süre almıştı. G-League’de ise Lakeland ile 7 maçta ortalama 34.6 dakika sahada kalırken 25.9 sayı, 12.7 ribaund, 2.7 asist, 1.7 blok istatistikleri ile katkı vermişti. Aynı zamanda 2020 AmeriCup’da ABD milli takımının da formasını giymiş, 2 maçta ortalama 17.5 dakika süre alırken 9.5 sayı, 7.5 ribaund, 2.0 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Jefferson daha önce de Avrupa takımlarının listesine girmiş ama NBA sevdasından bir türlü vazgeçmemişti. Ancak artık orada başarılı olamayacağını anlamış olacak ki kariyerinde ilk kez ülkesi dışına çıkmayı kabul etmiş durumda. NBA’de 4-5 numara arasına sıkışmış bir uzun olması ve hem dış şut hem de orta mesafe tehditinin olmaması onu sıkıntıya sokmuştu ama Avrupa’da güçlü fiziği ve atletik özellikleri ile rahatlıkla 5 numarada görev alabilir.

Öncelikle fiziğine göre yüzü dönük silahları olması büyük bir artı. Potaya direkt penetre edebiliyor ve her iki eliyle de pozisyonları bitirebiliyor, ayrıca bir uzun için top tekniği de ortalamanın üstünde. Çember altında da etkili bir silah. Oyunu iyi okuyor ve her zaman içinde kalıyor, aldığı pasları yüksek yüzdeyle, genelde smaçlarla bitiriyor. İkili oyunlarda potaya çabuk devrilebiliyor ve hareketli aldığı pasları atletizmi sayesinde rahat bitiriyor, topsuz pozisyonlarda savunması ekarte edip hava harekatlarına hazır bir isim, direkt alley-oop hedefi olan bir uzun. Alçak posttaki sırtı dönük silahlarını son dönemde biraz geliştirdi ama Avrupa seviyesinde üzerine çalışması gereken en önemli noktalardan biri olabilir hücum anlamında. Diğer taraftan yüksek enerjisi ve mobil bir uzun olmasıyla da tam saha basketboluna yatkın, tempoya uygun bir uzun. Hücum ribaundları da önemli silahlarından biri, çembere yakın oynamayı sevmesiyle beraber atletik özellikleri, zamanlaması ve agresif oyunu ile takımına ikinci şanslar kazandırabiliyor.

Savunmada da katkı verebilecek bir uzun. Enerjisi, çabuk ayakları ve atletizmi oyunun bu alanında da onu değerli bir parça yapıyor. Avrupa’dan bir uzundan en çok istenen ikili oyunlardaki adam değişme savunmasında sorun yaşamayacak bir uzun, kısaların karşısında kalıp hatta onlarla potaya kadar giderek blok tehditi oluşturabiliyor. Ayrıca son yıllarda blok tehditini zayıf taraf savunmasında da geliştirmiş durumda. Teması alarak yaptığı bloklar dışında, ters taraftan gelerek yaptığı yardım savunmalarını da bloklarla tamamlayabiliyor. Mücadeleci kimliği, fiziksel temastan kaçmaması ve atletik özellikleri beraber rakip pota altında da olduğu gibi kendi pota altına da iyi bir ribaundçu Jefferson, bu alanda çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Özetle Galatasaray, Tyus’u kaybetmesiyle beraber elini çabuk tutup sezonun bu zorlu döneminde bana kalırsa olabilecek en iyi hamlelerden birini yapmış oldu Jefferson ile birlikte. Elbette kariyerinde ilk kez ABD dışına çıkacak olması ve Avrupa basketbolunu tanımamış olması önemli dezavantajlar ama ribaund ve blok katkısının yanında hücuma getireceği enerji ile çok faydalı olacağını tahmin ediyorum, hatta adaptasyon sorunu yaşamazsa Galatasaray’ın Euroleague’e gönderdiği oyuncular arasına katılabilir bu yaz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ene, Bursaspor Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu Bursaspor İnfo Yatırım‘ı …