Güncel Haberler

RESMİ: Galatasaray, Eski Karşıyakalı Pivotu Kadrosuna Kattı

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil eden ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray, uzun rotasyonunu tanıdık bir isimle güçlendirdi.

Tyus’ın Real Madrid ile anlaşması sonrası bu transferden bir bonservis bedeli alacak olan sarı kırmızılılar ilk hamlesini duyurdu, daha önce Karşıyaka’da izlediğimiz ve hali hazırda Fransa’nın Metropolitan Levallois formasını giyen Assem Marei ile anlaştıklarını açıkladılar. Anlaşma sezon sonuna kadar geçerli ama gelecek sezon için de opsiyon içeriyor.

2.06 metre boyunda olan 28 yaşındaki Mısırlı uzun, 7 lig maçında 10.1 sayı, 5.9 ribaund, 1.7 asist ortalamalarıyla mücadele ederken, EuroCup sahnesinde ise 8 maçta 13.3 sayı, 7.3 ribaund, 1.5 asist istatistikleri ile katkı vermiş, normal sezonun 10. ve son haftasında Brescia karşısında sergilediği 24 sayı, 15 ribaund, 3 asist istastikleri ile haftanın MVP’si seçilmişti.

Marei, ligimizde Karşıyaka ile forma giydiği 2018-19 sezonunda da sergilediği 17.4 sayı, 9.6 ribaund, 1.8 asist ortalamaları ile de normal sezonun en değerli oyuncusu seçilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Mısırlı uzun, Karşıyaka’da harika bir sezo geçirdikten sonra geçen yaz Bamberg’e transfer olmuş ama Almanya’da beklentilerin altında kalmıştı. Bu sezon ise Levallois forması ile kendini yeniden buldu diyebiliriz. Özellikle post up oyunlarıyla, ribaundlarıyla ve oyun zekasıyla ön plana çıkan Marei, fiziksel temastan asla kaçmayan savaşçı kimliği ile her eve lazım bir uzun. Her ne kadar atletik özellikleri düşük olsa da zamanlaması ve güçlü fiziği ile ribaundlarda ciddi söz sahibi konumunda, hücum ribaundlarında verdiği katkı ile kendi ekmeğini taştan çıkardığı gibi takımına da ikinci şans sayıları verebiliyor. Bu sezon biraz daha kilo vermiş olduğunun ve fiziğinin daha iyi olduğunu da gördük. Bu da onun eskisi kadar ikili oyunlar savunmasında bir zayıf nokta olmasını engellemiş durumda. Ayaklarını yere sağlam basan bir uzun olarak artık kısaların karşısında kola yenilmiyor adam değişmelerde. Ama yine de çabuk guardlar elbette onu zorluyorlar. Zaten onun hakkında söyleyebilieceğimiz iki eksiden birisi bu.

Diğer eksisi ise günümüz basketbolunda her geçen gün önemi daha artan şut tehditi. Marei, klasik bir pivot ve boyalı alandan uzaklaştıkça etkinliği düşen bir uzun. Orta mesafeden bile tehditi yok. Dolayısıyla onu ya ikili oyunlarda hareketli topla buluşturmanız gerekiyor ya da ona alçak postta birebir oynayacağı pozisyonları yaratıp alan açmanız gerekiyor. Bu noktada bir diğer eksisi daha ortaya çıkıyor aslında. Her ne kadar son yıllarda artan tecrübesi ve saha görüşü ile eskiye göre daha iyi olsa da halen orta halli bir pasör, alçak postta yakalandığı ikili sıkıştırmalarda sorun yaşayabiliyor.

Galatasaray’ın elinde Motum gibi dış şut tehditi yüksek bir 4 numara olduğunu düşündüğümüzde Marei ile birlikte sahadayken çok iyi bir yerleşim yapabilirler. 4 dışarıda oynayıp Mısırlı pivotu tam da istediği gibi içerde birebir bırakabilirler. Yeter ki Marei bu durumda gelecek kapanmalarda topu Motum, Hunter, Yiğit gibi cezalandırıcılarla buluşturabilsin. Özetle sarı kırmızılılar için çok doğru bir hamle olduğunu, savunmada da eskisi kadar açıkları bulunmayan Marei’nin özellikle hücumda sarı kırmızılılara değer katacağını, hatta sınıf atlatacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …