Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Real Madrid

Turkish Airlines Euroleague 17. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de güçlü rakibi Real Madrid‘i konuk edecek.

Geçen hafta 3 maçlık mağlubiyet serisini Barça’yı yine bu sahada yenerek sona erdiren Anadolu Efes, tam 5 maçlık bir galibiyet serisine sahip olan Real Madrid karşısında galibiyet arayacak.

Gelin birlikte temsilcimizin bu zorlu maçta kazanmak için neler yapması gerektiğine bir göz atalım, galibiyet reçetesini birlikte oluşturalım. Keyifli okumalar.

Dunston vs Tavares ve Ribaundlar

Euroleague tarihinin en iyi blokçuları arasında yer alan ve daha önce Yılın Savunmacısı seçilme başarısını göstermiş 2 ismin boyalı alandaki çarpışmasını izleyeceğiz. Bu sezon 10.0 sayı, 1.5 blok ortalamaları ile mücadele eden, toplamda yaptığı 258 blok ile Euroleague tarihinin en iyi ismi olan Bryant Dunston, 11.9 sayı, 7.8 ribaund, 1.9 blok istatistikleri ile mücadele eden ve hali hazırda ligin blok lideri olan, 1.79 kariyer ortalaması ile de Euroleague tarihinde 2. sırada yer alan Walter Tavares karşısında önemli bir sınav verecek. Bu ikilinin takım savunmasına verecekleri katkı her zamanki gibi çok önemli olacak ama diğer taraftan Tavares son maçlarda hücumda da önemli katkılar veriyor ki bu maçta Dunston (2.03m) karşısında 2.21 metrelik boyuyla önemli bir fiziksel avantaja sahip olacak, hatta Efes’in sakat olan Pleiss’ı arayacağını söylemek yanlış olmaz. Dunston’ın çabukluğunu kullanarak hem ikili oyunlarda hem de yüzü dönük hücumlarda akıllı davranması gerekiyor, hatta güçlü fiziğini araya koyarak onu zaman zaman basit faullere de sürükleyebilir. Bu eşleşme ile beraber takım ribuandlarının da ne kadar önemli olduğuna değinmek gerekli. Efes bu alanda 29.7 ribaundla ligin en kötü takımı konumunda. Moerman, Singleton, Anderson gibi isimler Dunston’a yardımcı olacak olsalar da Pleiss’ın yokluğunda kısaların da ribaundlara katkı vermesi şart, aksi durumda Real karşısında tempoyu kontrol etmekte çok zorlanırız ve ikinci şans sayıları ile savunma direncimiz de çok yıpranır.

Bermuda Şeytan Üçgeni

Barça maçında ve sonrasında Fenerbahçe karşısında da gördük ki Efes’in tekrar ayağa kalkabilmesi için mutlaka Larkin, Simon, Micic üçlüsünün tam anlamıyla devreye girmeleri gerekiyor. Shane Larkin‘e ayrı bir parantez açmazsak olmaz tabi ki. Yıldız oyun kurucu dizinden geçirdiği operasyon sonrası sezona geç başladı ve adaptasyon sürecini yeni yeni tamamlıyor. Hem Barça hem de Fenerbahçe maçlarında ayaklarının yere daha güçlü bastığını, eskisi gibi sürati ile savunmaları yarıp bir kaç oyuncuyu birden peşine taktığını görmüştük. İşte bu maçta da aynı agresiflikle, yırtıcı oynaması ve her pozisyonda Real kısalarının üstüne gitmesi, ikili oyunlardaki adam değişmelerini de mutlaka sayı ya da faulle cezalandırması gerekiyor. Llull de Laprovittola da onu durdurabilecek savunmacılar değiller. Diğer taraftan Larkin, Micic, Simon arasındaki pas trafiğinin kurulması, özellikle zaman zaman Simon’un oyunu kurup iki guardı bitirici olarak kullanıp birebirlerle sonuca gidilmesi hayati önem taşıyor. Zaten bu sayede de Efes topun değerini en iyi bilen takımlardan biri Euroleague’de. Tabi takım olarak birbirlerini iyi tanıyan oyunculara sahip olmaları artı setlerin artık yalayıp yutulmuş olması da önemli etkenler, maç başına sadece 11.3 top kaybı yapan temsilcimizin hücumda Bermuda Şeytan Üçgeni’ni devreye sokarken bu alanda da dikkatli olması şart. Özellikle Micic’in oynadığıı birebirlerde zaman zaman gördüğümüz tercih hatalarıyla gelen basit top kayıpları Real’in sevdiği gibi tempoyu arttırmasına, kolay sayılar bulmasına olanak sağlayacaktır.

Topa Baskı ve Tempo Kontrolü

Real maç başına yaptığı 19.5 asist ile ligin lideri olduğu gibi buna paralel olarak iki sayılık atışlardaki %57.2 isabet oranı ile de aynı şekilde zirvede yer alıyor. İspanyol devinin en önemli artılarından biri Llull, Laprovittola, Causeur, Carroll, Abalde gibi önemli isimlerden oluşan geniş kısa rotasyonu. Bu isimler liderliğinde hem pas temposunu hem de verimliliği en üst seviyeye çıkarabiliyorlar. İşte bu noktada Anadolu Efes kısalarına çok önemli görev düşüyor, yani Larkin, Micic, Simon’un yanı sıra sahada kaldıkları sürelerde Doğuş, Beaubois ve Anderson’ın da savunmada ekstra enerji ile oynaması gerekiyor. Bir numarada topa sürekli baskı yapıp pas trafiğini verimli başlatmak kadar 2 numaradan Carroll ve Causeur gibi bitiricilerle yüksek yüzde yakalamalarını da önlemek gerekiyor. Ayrıca özellikle Abalde oyundayken onu da bir oyun kurucu gibi düşünüp topa baskı yapmamız gerek çünkü İspanyol oyuncu tam bir point-forvet, oyunu 2 ya da 3 numaradan da kurabiliyor. Tüm bunların yanında Real’in tam sahada tempo yapmasını engellemek de çok kritik olacak. Elbette bu iş hücum ribaundlarını zorlamak ile başlayacak ama savunma ribaundunu Tavares dışında kim alırsa alsın yere vurup takımı hücuma çıkartabilme özelliğine sahip olması ile beraber ilk topa baskı da çok önemli bir hal alıyor. Dolayısıyla kısalarımızdan birinin ya da ribaund pozisyonunda olmayan diğer isimlerden birinin mutlaka ilk topu durdurması gerekiyor ki tempoyu arttırmasınlar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …