Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Zalgiris Kaunas – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague‘de çift maç programının ikinci kısmı olan 15. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Litvanya’da Zalgiris Kaunas‘ın konuğu olacak.

Son 2 maçında üst üste kayıplar yaşayan ve Vesely ile Perez’in sakatlıkları nedeniyle rotasyonu daralan Fenerbahçe Beko, kötü seriye dur diyebilmek için Zalgiris ile deplasmanda karşılaşacak.

De Colo’nun Soru İşaretleri ile Formda Grigonis’in Karşılaşması

Bir kez daha ve ısrarla tekrarlamak istiyorum ki Nando De Colo çok iyi ve komple bir skorer ama iyi bir lider değil! Aslında bunu geçen sezon da göstermişti Fransız yıldız ama başta Gherardini olmak üzere bunu anlamamakta ısrar edip lider ve organizasyonel özellikleri üst düzeyde olan bir oyun kurucu eklemediler takıma. Gelinen bu noktada her maçta De Colo’dan hem savunma yapması hem oyunu kurması hem de skor bulmasını beklemek bariz olarak haksızlık! Bu maçta onun özellikle savunmada zorlanacağını düşünüyorum ki karşısında ligin en formda skorerlerinden biri olan, Ekim ayının MVP’si Marius Grigonis olacak. İki numarada sıkça karşılaşacaklardır ki Fransız yıldızın bu alanda sorun yaşamaması için belki de koç Kokoskov’un savunmada farklı planlamalar yapması, örneğin Brown’u Grigonis’in karşısına koyup De Colo ile Lekavicius’u tutması gerekecek. Evet Lekavicius da potaya giden çabuk bir oyun kurucu ama onun skor bulmasını Grigonis’in alev almasına tercih etmek lazım. Çünkü Grigonis’den gelen her sayının takım üzerinde ekstra bir bonusu var diyebiliriz rahatlıkla. De Colo’nun hücumda skor üretimine, bitiriciliğe odaklanması, Brown ve Westermann’ın da bu alanda onu beslemesi gerekecek. Grigonis’in savunmasında da Brown, Westermann ve oyunda olduğunda Melih’in ekstra dikkatli olması gerekecek.

Yine Üçlük Savunması

Savunma demişken sarı lacivertlilerin savunması bir kez daha 3 sayılık atışlarla ciddi anlamda test edilecek. Çünkü bu alanda ligin ikinci sırasında yer alan Milano ile oynadıktan 2 gün sonra da şimdi de bu alanda %43.46 ile birinci sırada bulunan Zalgiris karşısında önemli bir sınav verecekler. Elbette bu alanda takımın en önemli silahlarından biri yukarıda bahsettiğim gibi Grigonis olacak. Ama onun dışında Milaknis, Walkup, Hayes gibi isimleri de kesinlikle unutmamak lazım. Burada kritik isimler arasında Lekavicius ile Walkup’ı ve güçlü uzunlar Lauvergne ile Rubit’i de eklemek lazım. İki guardın delicilikleri ile yaptıkları akıllı penetreler ve verdikleri paslar şutörlerin rahat ceza atışları bulmasını sağladığı gibi pota altındaki güçlü uzunların da buradan ürettiği sayılar savunmaların otomatikmen gömülmesini böylelikle şutörlerin daha fazla şans bulmasına neden oluyor. Yani burada konu sadece kısaları savunmak değil, takım olarak komple bir savunma yapmak, konsantrasyon seviyesini ve agresifliği maç başından sonuna kadar yüksek tutmak gerekiyor.

ÖZET | Fenerbahçe Beko, Berlin'den yenilgiyle dönüyor | NTVSpor.net

Sert, Agresif ama Az Faullü Takım Savunması

Takım savunmasının ne kadar önemli olduğunu, bir alanda yenilmenin ardından potamızda üçlük yağmuru görebileceğimizi söyledik. Ama Zalgiris’i tehlikeli yapan ve dikkat etmemiz gereken bir kritik nokta daha var. Litvanya ekibi maç başına bulduğu 12.79 serbest atış isabeti ve %88.61 isabet oranı ile bu alanda ligin lideri konumunda. Dolayısıyla onları savunurken agresif olmak kadar fauller konusunda da seçici olmak ve mümkünse çeyreklerin son anlarına kadar faul haklarımızı doldurmamak gerekecek. Aksi durumda özellikle Grigonis, Hayes, Lekavicius, Augustine Rubit gibi isimler çizgiden buldukları yüksek yüzdeli bu kolay sayılarla takımın skor potansiyelini hızlıca yukarı çekebiliyorlar. Savunma sertliğinin makul seviyede olması, gereksiz faullerden kaçınmamamız ve belki aşırı detay olacak ama faul hakkımız dolmadan atış anındaki faullere dikkat etmemiz gerekecek. Vesely’nin yokluğunda Hamilton’ın kenardan gelerek Barthel ve Ahmet’e özellikle çember savunması konusnuda yardımcı olması, enerji getirmesi gerekecek. Aksi durumda Lauvergne ve Rubit gibi etkili uzunlar canımızı çok sıkabilir ki Rubit’in çizgide de çok başarılı (31-35) bir uzun olduğunu unutmamak lazım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …