Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Valencia – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 13. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, İspanya’da Valencia‘nın konuğu olacak.

Sakatlıkların da etkisiyle zor bir dönemden geçen Anadolu Efes, buna rağmen Larkin ve Micic liderliğinde geçen sezondan getirdiği kazanma alışkanlığını sürdürdü.

Lacivert beyazlılar bu hafta zorlu Valencia deplasmanında kazanarak bir seriye başlamak istiyor. Gelin birlikte temsilcimizin bu maçı nasıl kazanacağına, yani galibiyet reçetesinde yer alan önemli faktörlere bir göz atalım. Keyifli okumalar.

3 Sayı Yüzdesi

Lacivert beyazlıların son maçlarda hücum performansının düştüğünü biliyoruz. Bundaki temel etkenler sakatlıklardı ki bu maçta da Simon’dan faydalanamayacaklar. Ayrıca koç Ataman’ın da belirttiği üzere Beaubois maske ile oynamaya alışamadı ve kendi performansından çok uzaklarda. Hal böyle olunca da Shane Larkin ile Vasilije Micic‘in omuzlarına ciddi yük bindi. Asvel maçında bu yükü iyi de kaldırdılar, birlikte 40 sayı ürettiler. Ama bunu yaparken üç sayılık atışlarda beklentilerin çok altında kaldılar, aslında çok da deneme yapamadılar Asvel’in atletik isimlerden kurulu baskılı savunması karşısında, takım olarak 9’da 2 ile oynadılar. Zaten geçen sezonki (%42.1) performanslarına yaklaşamadılar, bu sezon %37.6 ile oynuyorlar. Valencia’nın rakiplerine %40.2 isabet oranı ile 3 sayı izni verdiğini düşündüğümüzde Efes’in Larkin ve Micic liderliğinde bu zaafı iyi işlemesi gerekecek ki Moerman ve Singleton’ın da Simon’un yokluğunda dış şutlarda devreye girmeleri, verimli olmaları şart diyebiliriz.

Ergin Ataman: Micic ve Larkin takımda kaldı ancak Larkin'i uzun süre  Türkiye Ligi'nde oynatamayabiliriz... - Spor Haberleri / Basketbol

Forvet Savunması

Valencia’nın son maçlarda yakaladığı iyi performansın temelinde forvetlerin etkinliği yer alıyor. İki eski Fenerbahçeli Kalinic ile Derrick Williams çok formdalar. Özellikle Williams hücumda takımın öne çıkan ismi oldu son maçlarda. Hem dış şut tehditi hem de 4 numaradan potaya yaptığı ataklarla rakip savunmaları atletizmi ile zorlayan bir forvet. Hem Moerman hem de Singleton’ın onun karşısında sağlam durmaları, hücumdan çok savunmada iyi önlem almaları gerekiyor. Özellikle dış şutlarından faydalanmak için Moerman’ı sahada tuttuğumuz anlarda ona karşı yüzü dönük hücum ederek üstünlük kurabilir, savunmada iyi kapanmamız gerekecek onun penetrelerine karşı. Ayrıca Kalinic ve tecrübeli San Emeterio da 3 numarada çok tehlikeliler. Simon’un yokluğunda onların üstüne hücum ederek zorlayamayacağız fakat Anderson’ın son maçlarda artan enerjisi ve agresifliği ile savunmada iyi iş çıkaracağını düşünüyorum. Özellikle Kalinic’in sırtı dönük oyunları üzerinden üretmek istediklerinde Anderson onun arkasında durabilecek güce ve sertliğe sahip.

Bryant Dunston - Anadolu Efes Istanbul - EB20

Uzunların Savaşı

İki takımın da elinde kaliteli bir uzun rotasyonu var. Valencia iki sayılık atışlarda yakaladığı %58.5 isabet oranı ile ligde lider ama Efes’in blok tehditi yüksek uzunları, Singleton, Pleiss, Dunston, karşısında işleri böyle kolay olmayacak. Diğer taraftan onlar da Dubljevic ve Tobey’in dış şut tehditini kullanıp Efes’in uzunlarını savunmada potadan uzaklaştırmaya çalışacaklar. Özetle iki koçun pota altında ortaya koyacağı teknik-taktik performans ve rotasyonlar maçın kaderini direkt olarak etkileyecek. Biz Dubljevic’in sırtı dönük oyunlarına karşı onu birebir bırakmayıp yardım getirebilir ama diğer taraftan Dunston’ın savunmasına güvenip bunu yapmamak da zaman zaman doğru olacaktır. Çünkü Dubljevic sıkıştırmalara karşı pası zamanında ve doğru isme çıkarabilecek saha görüşüne sahip bir uzun. Diğer taraftan biz de Pleiss’ın orta mesafe ve hatta 3 sayı tehditini onlara karşı kullanıp, kendi silahlarıyla vurabilir Tobey onu tutarken. Sertaç’ın da blok tehditi ve boyalı alan savunmasında kenardan enerji getireceğini, Singleton’ın da dış şutları ve yüzü dönük hücumları ile 5 numarada süre aldığında da etkili olacağını düşünüyorum. Labeyrie’den yoksun oldukları için pota altında atletizm eksikleri var ve bizim de bu alanda Dunston ve Singleton ile elimiz çok daha kuvvetli. Koç Ataman ile beraber Larkin ve Micic’in de uzun rotasyonunda doğru eşleşmeleri kullanmaları, buna göre organizasyon yapmaları lacivert beyazlıların galibiyeti konusunda en önemli faktörlerden biri olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …