Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Zenit – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 12. hafta heyacanının ilk maçında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Rusya’da Zenit‘in konuğu olacak.

Kötü günler geçiren ve 4 maçtır kazanmaya hasret olan Fenerbahçe Beko‘nun o aradığı galibiyete ulaşabilmesi için gereken reçeteyi sizlerle paylaşacağım. Keyifli okumalar.

Brown – Pangos Eşleşmesi

Biribirinden tamamen farklı 2 oyun kurucunun karşılaşmasını izleyeceğiz. Tabi burada önemli olan temsilcimizin Pangos’u nasıl durduracağını bulması kadar onu hücum ederek de yıpratması olacak. Brown fiziksel özellikleri ve atletizmi sayesinde Pangos’a savunmada baskı kurup onu oyun kurma, organizasyon verimini aşağı çekmek zorunda. Son maçlarda takımına çok iyi liderlik eden ve gerektiğinde skorer kimliğine de bürünebilen Kanadalı guard karşısında ilk dakikadan itibaren savunma disiplinini elden bırakmamak gerekiyor. Genelde düşük tempoda oynayan, yarı sahada hücum eden Zenit’in elindeki en önemli yaratıcı da Pangos zaten. Diğer taraftan Brown, delici bir guard. Bu nedenle Pangos’u karşısında gördüğü her an potaya gitmeli, penetreleri forse etmeli. Pangos’un hücum etkinliğini onu savunmada da bu şekilde yıpratarak düşürebiliriz.

Yarı Sahada Tempolu Hücum

Zenit sert ve disiplinli savunması ile rakiplerini 70 sayılarda tuttuğu her maçı kazanmış bir ekip. Bu maçta da kendi sahalarında oynamanın avantajıyla ve Pangos gibi formda bir oyun kurucu sayesinde tempoyu olabildiğince aşağı çekip kendi yarı saha basketbollarını oynayacaklardır. Maalesef bizim elimizde yarı sahada belki de takımın en çok ihtiyacı olan iki yaratıcı De Colo ile Perez olmayacak. Bu nedenle de hücumda tamamen Brown ya da oyundayken Muhammed’in eline bakmak çok yanlış olur. Zenit’in baskılı ve sert savunmasını açabilmek için mutlaka yarı sahada yüksek tempoda bir pas trafiği kurup, her oyuncumuzun topsuz anlarda da hareketli olması gerekiyor. Ancak bu şekilde ekstra sayılar, ekstra pozisyonlar bulabiliriz. Pierre, Ulanovas, Eddie gibi isimlerden ekstra skor katkısı almamız gerekecek ama bunların birebirler ya da zorlama pozisyonlardan değil, Brown, Muhammed, Westermann’ın liderliğinde kurulacak pas trafiği üstünden gelmesi lazım ki Zenit savunmasını düzen dışına çıkarabilelim. Aksi durumda son maçlarda olduğu gibi 70 sayıları bile görmemiz zor güçlü Zenit savunması karşısında.

Pota Altındaki Enerji

Sarı lacivertlilerin en çok sıkıntı yaşadığı alanlardan birisi kuşkusuz uzun rotasyonundaki eksiklik. Bu eksiklik aslında bir oyuncu değil, ruh, enerji, agresiflikten bahsediyoruz… Evet Vesely bu konuda elinden geleni yapıyor ama hem istikrarsız hem de çok yanlız kalıyor. Bloklar ve ribaundlar konusunda yardımcı olması adına transfer edilen Hamilton daha önce de belirttiğim gibi çok toy, Euroleague için henüz hazır değil. Ahmet alçak post hücumlarında iyi işler çıkarıyor olsa da ağır ayakları ile erken faul problemine girebiliyor. Son dönemde kötü giden takımda sivrilen ve belki de koç Kokoskov’un yüzünü en çok güldüren isim ise Alman uzun Barthel olmuştu. Onun hem 4 hem 5 numarada sergileyeceği performans çok kritik olacak. Fenerbahçe hücum ribaundlarında ligin en kötü ikinci takımı ve Zenit gibi sert savunma yapan bir takım karşısında ikinci şans sayılarını arttıramazsa işi çok zor olacak. Diğer taraftan bloklar konusunda da aynı şekilde en kötü ikinci takım. Zenit kısalarına da Poythress ve Gudaitis’e de pota altında kolay şansı vermemiz gerekiyor. Bu noktada da Pierre ile Ulanovas’ın da forvetlerden getireceği destek çok önemli olacak. Çember koruma ve hücum ribaundları, yani pota altındaki enerjimiz çok kritik olacak galibiyet yolunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …