Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Valencia

Turkish Airlines Euroleague 11. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko‘nun konuğu Valencia olacak.

Fenerbahçe Beko‘da işler hiç yolunda gitmiyor. Bu nedenle artık bir reaksiyon gösterip yükselişe geçmeleri şart, aksi durumda play-off hedefinden bile uzaklaşmaya başladılar. Gelin birlikte Valencia karşısında onları galibiyete götürebilecek reçeteyi inceleyelim.

Takım Savunması

Sarı lacivertlilerin son maçta en çok başını ağrıtan konu kuşkusuz savunma. Takımın direnci oldukça düşmüş durumda. Bu noktada sadece oyuncuların sahada performansları değil mental anlamda yaşadıkları sorunlar da öne çıkıyor. Koç Kokoskov sezon başında olduğu gibi takıma hakim değil bu nedenle de savunma konusunda gerekli önlemleri alamıyorlar. Ancak artık bıçak kemiğe dayanmış durumda, yani koç Kokoskov’dan ziyade oyuncuların sahaya yürek koymaları, üzerlerindeki ölü toprağını atmaları gerekiyor. Taraftar desteği olmayacak ama yine de kendi sahalarında oynamanın avantajını kullanmaları gerekecek. Vesely’nin hastalığı atlatması ve dönmesi, Brown ile Barthel’in de enerjilerini yükseltmeleri ile takımı ayakta tutmalarını bekliyorum. Valencia gibi birden çok silahı bulunan bir rakibe karşı takım olarak sertliği ve fiziksel oyunu ön planda tutmaları, boyalı alanı iyi korumanın yanı sıra Valencia guardlarına yapılacak baskıyla forvetlere ve uzunlara akan pasları da kesmek, engellemek gerekecek. Özellikle son maçlarda ritmini bulmuş olan Prepelic karşısında ekstra dikkatli oynamamız gerekecek. Sloven guard skorer performansının yanında son maçlarda asistleri ile organizasyona da çok iyi katkı veriyor, onun etkinliğini aşağı çekmemiz şart!

Vesely – Dubljevic Eşleşmesi

Sezon başında yeniden yapılan Fenerbahçe’nin iki temel yapıtaşından biri Jan Vesely‘di. Ama Çek uzun şimdiye kadar beklentileri karşılayamadı. Evet onun etkisi kalmasında guardların formsuz olması ve onu yeteri kadar besleyememesinden de faktörü büyüktü. Ama unutmayalım ki tecrübeli uzunun verimli olabilmesini asıl sağlayan yakıt kuşkusuz enerjisi ve agresifliği. Onun reaksiyon göstermesi, özellikle savunmada dirençli olması gerekiyor. Atletik özellikleri, çabuk ayakları ve boyalı alandaki etkinliği ile öne çıkan Vesely’nin karşısında ayakları yere basarak oynayan, sırtı dönük oyunlarda etkili ve dış şut tehditi olan bir uzun Dubljevic olacak. Dolayısıyla iki ekip de uzunlarının bu avantajlarını rakiplere karşı kullanmak isteyecekler. Brown, Westermann, Muhammed üçlüsünün Vesely’i özellikle ikili oyunlarda hareketliyle topla buluşturması, hava harekatları ile Valencia savunmasını hazır Labeyrie gibi atlet bir uzun yokken zorlaması gerekecek. Çünkü Vesely’nin alçak postta Dubljevic’i zorlayacak silahları yok, onu savunmada yıpratıp faul problemine sokmak için en iyi yöntemlerden biri olacak ki maçın kazanılması adına da en önemli faktörlerden biri olacak.

Forvet Rotasyonu

Bir diğer önemli faktör ise forvet rotasyonunda temsilcimizin neler yapacağı olacak. Sezona iyi başlayan Ulanovas düşüşte, Eddie sadece üçlüklerle pek faydalı olamayacağını gösterdi ve Pierre’i en verimli olduğu alçak post oyunlarından yeteri kadar kullanamıyoruz. Karşıda ise iki eski Fenerbahçeli Williams ve Kalinic var ki onlar çok verimli bir dönem geçiriyorlar. Hem hücumda hem de savunmada takımın dinamosu konumundalar, ikisi de yeni takımlarına ve rollerine tam olarak ısındılar. Onların enerjisine ve agresifliğine karşı bizim de aynı şekilde cevap vermemiz şart. Özellikle Ulanovas ve Pierre’den bu katkıyı almamız şart ki sezon başında takıma dahil edilirlerken de bu maçla seçilmişlerdi. Onların enerjisini yeniden yükseltmeleri, takımın raksiyon göstermesi açısından en kritik faktörlerdn biri olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …