Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: TD Systems Baskonia – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 9. hafta programında temsilcimiz Fenerbahçe Beko Fernando Buesa Arena’da TD Systems Baskonia ile karşılaşacak.

Fenerbahçe Beko‘nun en çok zorlandığı deplasmanlardan biri olan Vitoria’da çıkacağı bu maç öncesi gelin birlikte galibiyetin reçetesini mercek altına alalım.

Hücumdaki Enerji

Sarı lacivertlilerin geçen hafta Barça karşısında hezimete uğramalarındaki temel neden düşük enerjileriydi. Sahaya kendilerine hiç inananmadan çıkmış bir takım vardı ve Barça’nın sert savunmasıyla beraber hücum etmekte çok zorlandılar. Lideri, yani De Colo yokken, takım olarak yukarı çıkan ve takım olarak düşen temsilcimiz, Barça karşısında maalesef ciddi anlamda düştü, hatta çakıldı. Şimdi tekrar yukarı çıkmaya çalışacak. Ama karşılarında yine sert ve disiplinli savunma yapan, her pozisyonda temsilcimiz karşısında direnç gösterebilecek isimlerden kurulu bir takım var. Bu nedenle hücumdaki enerjimizi ve ritmimizi korumamız şart. Bunun temelinde de hareketli hücumlar yatıyor. Çok fazla açık alan bulamayacağımızı düşündüğüm bu maçta yarı sahada Brown, Westermann, Dixon üçlüsünün liderliğinde mutlaka pas trafiğini sağlam kurmamız, sadece Eddie ve Melih’in üçlükleri ile değil Vesely’nin ikili oyunları, Pierre ve Ulanovas’ın alçak posttaki etkinliği gibi diğer silahları da işin içine sokmamız, maç boyunca hücumdaki çeşitliliği ve enerjimizi ortaya koymamız gerekecek.

Henry – Brown Eşleşmesi

De Colo’nun yokluğunda Fenerbahçe’ye liderlik etmesi beklenen isim tartışmasız Lorenzo Brown ve bu maçta çok ciddi bir sınav verecek. Geçen hafta Calathes karşısında sınıfta kalmıştı, şimdi karşısında çok daha sert ve iyi savunma yapan bir guard, Henry olacak. Ayrıca Calathes’e nazaran daha atlet ve delici bir guard olan Henry, Brown’un savunmasını da ciddi anlamda zorlayacaktır. Evet Brown da aslında iyi bir savunmacı ama son maçlarda onun direncinde ve enerjisinde net bir düşüş var. Bu maçta ölü toprağını üstünden atıp oyunun iki tarafında da ciddi katkılar vermesi gerekiyor. Aksi durumda Henry’nin devreye girdiğinde, kendisini rahatsız eden bir isim karşısında olmadığında neler yapabileceğini bir çok maçta gördük. Özetle Brown’un Henry’nin enerjisine aynı şekilde cevap vermesi şart eğer temsilcimiz bu zorlu deplasmanda ayakta kalmak istiyorsa.

Savunma Direnci

Temsilcimizin bu sezon en önemli silahı kuşkusuz disiplinli, sert ve agresif takım savunması. Bunu bir çok maçta iyi şekilde ortaya koymuşlardı ama son maçta Barça karşısında bu en çok güvendikleri kale de yıkıldı. Baskonia gibi sert ve fiziksel bir oyun oynayan rakip karşısında aynı sertlikte cevap vermek çok önemli. Dolayısıyla sarı lacivertlilerin takım olarak en iyi yaptıkları şeyi hatırlayıp tekrar konsantre olmaları, Vildoza, Dragic, Giedraitis gibi önemli kısalara karşı takım olarak önlem almaları gerekiyor. Ayrıca boyalı alanda Jekiri ve Fall gibi kuleleri bulunan Baskonia karşısında genelde koç Kokoskov’un benchte unuttuğu Hamilton’ı da daha fazla kullanması gerekecek. Ahmet ve Vesely erken faul problemine girmeye müsait isimler, özellikle Fall’un fiziksel üstünlüğüne karşı Hamilton’ı caydırıcı olarak kullanmak fayda getirecektir. Koç Kokoskov’un savunma yönünde sahneye koyacağı hamlelerin çok kritik olacağı bir maç olacak. Zaman zaman klasik adam adama savunmaların dışında tam saha baskılar, kollektif yani adam adama ile alan savunmaların birleşimi olan savunmalar görebilirizi, hatta görmeliyiz. Yugoslav ekolünün Avrupa’daki en tecrübeli ve başarılı isimlerinden biri olan Ivanovic karşısında Kokoskov’un takım savunmasındaki direnci yüksek tutmak adına ortaya koyacağı taktik ve sistem ile zorlu bir sınav vereceğini düşünüyorum ki bu da sonuca direkt etki edecek belirleyici bir faktör olacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …