Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: FC Barcelona – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 8. hafta programında temsilcilerimizden Fenerbahçe Beko, İspanya’da çok zorlu bir rakiple, FC Barcelona ile karşılaşacak.

Bu önemli maça biraz daha fazla ısınmak ve analiz etmek adına sizlerle Fenerbahçe Beko‘nun galibiyet reçetesini paylaşacağım. İki tarafın da artılarını-eksilerini kaleme alırken, temsilcimizin rakibin eksilerini kendi artıları ile nasıl cezalandırması gerektiğini, buna karşın kendi eksilerini de Barça’nın artılarına karşı nasıl koruyacağını inceleyeceğiz. Keyifli okumalar.

De Colos’suz Hücum Etmek

Temsilcimiz adına bu maçın reçetesini verirken hep hücum odaklı noktalara değindim dikkat ederseniz çünkü koç Kokoskov ve öğrencileri savunma konusunda gayet iyi bir noktadalar, maç başına sadece 72 sayıya izin veriyorlar. Ancak skor üretimi konusunda henüz işler yoluna girebilmiş değil, ortalama 76 sayı üretebiliyorlar ki bu maçta takımın en skorer ismi ve aynı zamanda asistler konusunda da önemli silahlardan biri olan Nando De Colo‘dan faydalanamayacaklar. Sezon başından beri çok eleştirdiğimiz, hücum organizasyonlarının neredeyse tamamamen De Colo’ya baktığını söylediğimiz Fenerbahçe şimdi o olmadan mücadele edecek. Üstelik de karşılarında ligin en iyi savunmalarından biri olacak. Bu noktada da sarı lacivertlilerin De Colo’suz nasıl hücum edeceği, özellikle Muhammed, Brown, Westermann üçlüsünden 1 numarada ne kadar katkı alacakları çok ama çok kritik olacak. Tabi bu isimler arasında en çok öne çıkması gereken isim Lorenzo Brown olacak. Brown, sadece işin skor katkısı yönünde değil, organizasyon ve savunma konusunda da büyük bir sınav verecek. Karşısında ligin en çok asist yapan takımlarından biri var ve tabiki bunu sağlayan isim maestro Calathes, onun pas trafiğini kesebilmek adına sürekli üstündeki baskıyı korumak, stres altında karar almasını sağlamak gerekecek. Diğer taraftan organizasyon demişken, Barça her ne kadar iyi bir savunma takımı olsa da uzun rotasyonu o kadar da iyi değil. Bu nedenle kısalarımızın De Colo’nun yokluğunda organizasyonuna da pota altı etkinliğini arttıracak, uzunlarımızı verimli kullanacak şekilde yapması gerekecek.

Uzunlardan Gelen Skor Katkısı ve Tabiki Ribaundlar

Barça savunması her ne kadar çok iyi durumda olsa da çember koruma konusunda da pek de başarılı olamıyorlar onları zorlarsanız. Mirotic-Davies ikilisi genelde yumuşak kalıyorlar. Smits ve Oriola gibi isimler sertliği, fiziksel oyunu sağlamak için genelde kenardan geliyorlar. Bu maçta Barthel’in de dönecek olmasıyla beraber temsilcimizin çok daha geniş ve kaliteli bir uzun rotasyonu olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu kaliteyi, başta eski Euroleague MVP’si Jan Vesely olmak üzere henüz sahaya yansıtabilmiş değil temsilcimiz. İşte bu maçta Brown ve diğer guardlarımızın da yardımıyla özellikle Vesely’i pota altında verimli kullanıp onların zayıf karnını işlememiz şart. Çek uzun birebirlerden üreten bir isim değil ama onu beslerseniz, özellikle ikili oyunlarda Barça savunmasına ciddi sıkıntı yaratabilir. Diğer taraftan bir çok maçta canımızı en çok sıkan konu verilen hücum ribaundları ve sonrasında gelen ikinci şans sayıları oldu. Bu noktada yine Vesely’e önemli görev düşecek ama asıl belirleyici olan oyunda kaldıkları süre boyunca enerjiyi yüksek tutmaları beklenen üç ismin, Pierre, Barthel, Hamilton’un bu alanda vereceği katkı olacak. Özellikle Pierre’in Mirotic eşleşmesinde atletizm ve fiziksel oyun farkını ortaya koymasını bekliyoruz.

Mirotic’in Savunması

Evet geldik Nikola Mirotic‘e. Karadağ asıllı İspanyol forvet kuşkusuz Euroleague tarihinin en önemli skorerlerinden biri. 4 numarada oynuyor olmasına rağmen hem yüksek yüzdeli üçlükleri hem de yüzü dönük silahları ile durdurulması zor bir silah. Ayrıca alçak postta da sırtı dönük pozisyonlarda dönerek ve geriye çekilerek attığı şutlara önlem almak pek mümkün olmuyor. Bu noktada da maçın sert ve düşük skorlu geçeceğini düşündüğümüzde sadece birebirde değil takım olarak sarı lacivertlilerin ona önlem alması gerekecek. Her ne kadar ikili sıkıştırmalarda doğru pası verebiliyor olsa da onu zorlamak lazım. Birebirde ise özellikle Pierre’e çok iş düşeceğini tahmin ediyorum. Fiziksel teması fazla sevmeyen Mirotic’e bunu yaşatabilecek en önemli silahımız pozisyonu gereği. Ayrıca işin hücum tarafında alçak postta onu arkasına alarak yıpratabileceğini, hücum ribaundlarını kovalayarak, agresif oynayarak Mirotic’in bu alandaki zaaflarını da değerlendirebileceğini düşünüyorum. Tabi Barthel de oyundayken Mirotic’e benzer tarzıyla onu dengeleyebilir ama biz ondan atmasından çok Mirotic’i en azından yavaşlatmasını, enerjisini bu alana koymasını bekleyeceğiz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …