Güncel Haberler

FIBA Şampiyonlar Ligi’nde İzleyeceğimiz 10 Önemli Yeni Yüz

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde 2020-21 sezonu 20 Ekim Salı günü oynanacak maçlarla başlıyor.

Ülkemizi Darüşşafaka Tekfen, Galatasaray, Pınar Karşıyaka, Tofaş ve Türk Telekom’un temsil edeceği organizasyonu biz de yakın bir şekilde takip edeceğiz.

Bu yazıda ise ilk kez turnuvada boy gösterecek 10 önemli ismi sizlerle beraber mercek altına alacağız.
(Oyuncuların sıralaması alfabetik şekilde yapılmıştır ve Şampiyonlar Ligi’nin İngilizce olarak yayınladığı orijinal yazıdaki bilgiler alınarak tercümeler kullanılmıştır.)

ONDREJ BALVIN (Bilbao) : Pivot – 2.17 metre – 28 yaş

Balvin pozisyonundaki en iyi isimler arasında yer alıyor kuşkusuz ki bu sezon ondan çok şey beklemek yanlış olmayacak. Çünkü Bilbao ile ikinci sezonuna başladı ve artık koç Mumbru’nun sistemindeki rolünü, sistemi de çok iyi biliyor. 2019 Dünya Kupası’nda Çekya milli takımında sergilediği performansı bu sezona da yansıtacağını düşünüyorum.

Dev uzun Liga Endesa’nın ilk 5 maçında 10.6 sayı, 7.4 ribaund istatistikleri ile de aslında performansı hakkında bir fragman vermişti bizlere.

José Luis Blanco (@whitemanbilbao) | Twitter
TYLER ENNIS (Türk Telekom): Oyun Kurucu – 1.88 metre – 26 yaş

Yaz dönemindeki en önemli transfer hamlelerinden birine kuşkusuz temsilcimiz Telekom imza attı. Yaptıkları diğer transfer hamleleri, özellikle Dekker ile, birlikte Ennis’i ikna etmeyi başardılar. Daha önce 2018-19 sezonunda ülkemizde Fenerbahçe forması giyen ama sadece 2 maça çıktıktan sonra sakatlanarak sezonu kapatan NBA patentli guard, sağlıklı kalırsa Avrupa’daki ilk tam sezonunu yaşayacak. Telekom’a liderlik etmesi bekleniyor ve yüksek yüzdeli üçlükleri ile basketbol severlere keyifli anlar yaşatacak.

NBA’deki en iyi dönemini 2016-17 sezonunda Los Angeles Lakers ile geçirmiş, 7.7 sayı, %39 3sayı istatistikleri ile katkı vermişti.

Resim
ALEX HAMILTON (Galatasaray): Guard – 1.93 metre – 27 yaş

Hamilton bir yıldız değil ve skorer özellikleri ile bilinen bir guard olmadığını da hatırlatalım. Dolayısıyla Galatasaray’ın ondan beklentilerinin farklı olduğunu belirtelim. Kariyerinde ilk defa Galatasaray gibi hedefleri yüksek olan ve aynı zamanda medya artı taraftar baskısı fazla olan bir takımda forma giyecek. Daha önce Avrupa’da forma giydiği Maccabi Rishon ve Juventus Utena bu anlamda çok farklı kulüplerdi. Bu nedenle Hamilton’ın bu yeni ortama, kendisinden beklenenlere ve koç Erdoğan’ın sistemine alışması için zamana ihtiyacı olacak. Adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra Rishon’da sergilediği üst düzey performansa ulaşabilir.

Birleşik Amerikalı guard geride bıraktığımız sezon Rishon’un İsrail Winner Ligi finaline çıkmasına 15.8 sayı, 4.7 asist istatistikleri ile önemli katkıda bulunmuştu.

ETHAN HAPP (Fortitudo Bologna): Pivot – 2.08 metre – 24 yaş

Birleşik Amerikalı oyuncu tarzı ile Avrupa basketboluna çok yatkın bir isim ve İtalya’da geçirdiği ikinci sezonunda da bunu net olarak gösterdi. Cremona’da geçirdiği çaylak sezonunda da neler yapabileceğini göstermişti herkese. Sacchetti yönetimindeki İtalyan ekibinde 18.3 sayı, 9.3 ribaund istatistikleri ile dikkatleri üstüne çekmişti. Tecrübeli İtalyan koç yazın Fortitudo’ya geçince de ilk yaptığı iş Happ’ın yanına almak oldu ve ona ne kadar güvendiğini gösterdi.

Happ, bu sezon Serie A sahnesinde oynadığı ilk 3 maçta 11.7 sayı, 10.3 ribaund istatistikleri ile mücadele ederek de beklentileri karşıladığını gösterdi.

Ethan Happ joins Fortitudo Bologna | Eurohoops
JERRICK HARDING (ERA Nymburk): Oyun Kurucu – 1.84 metre – 22 yaş

Birleşik Amerikalı oyuncu bu listedeki en genç oyuncu olma özelliğini taşıyor. Çünkü listedeki diğer isimlerin aksine sadece Şampiyonlar Ligi sahnesinde değil Avrupa’da da bir çaylak, kolejden sonraki ilk profesyonel kontratını Çekya ekibi ile imzaladı. Bu nedenle de buradaki hayata ve oyun tarzına alışması için adaptasyon sürecine ihtiyacı olacak. Ama önemli bir yeteneğe ve kaliteli bir kumaşa sahip olduğunu biliyoruz. Eğer Avrupa basketboluna hızlıca adapte olur ve gelişimini sürdürürse önü açık.

Okulu Weber State’de gelmiş geçmiş en skorer oyuncu olduğunu ve bu okuldan Damian Lillard’ın da mezun olduğunu unutmayalım. Son sezonunda 22.2 sayı, 2.9 ribaund, 2.2 asist istatistikleri ile mücadele etmişti. Eğer Nymburk play-off sahnesine kadar ilerleyebilirse adaptasyonunu tamamlamış Harding’in en iyi performansını orada görebiliriz.

D’ANGELO HARRISON (Happy Casa Brindisi): Şutör Guard – 1.90 metre – 27 yaş

Yukarıda sizlere daha önce Hamilton’ın Rishon’un İsrail Winner Ligi finaline yürüyüşündeki rolünden bahsetmiştim. Bu başarıdaki bir diğer önemli rol ise kuşkusuz D’Angelo Harrison’a aitti. 17.6 sayı, 6.1 ribaund, 4.3 asist istatistikleri ile katkı vermişti. Bu yaz Brindisi’ye transfer olan Birleşik Amerikalı guard, bıraktığı yerden sanki hiç transfer yapmamış gibi aynı performansını sürdürdü İtalya’da da.

Serie A’daki ilk 3 maçında 16.3 sayı, 4.0 asist ortalamaları ile katkı verdi. Kariyerinin geri kalan dönemine baktığımızda ve şuanki performansını da dikkate aldığımızda bu sezon Brindisi’nin ondan çok çey beklemesi gerektiğini söylemek yanlış olmaz.

DEMETRIUS JACKSON (Lietuvos Rytas): Oyun Kurucu – 1.85 metre – 26 yaş

Kariyerinde ilk kez Avrupa’da sahne alacak olan Jackson, Litvanya gibi basketbol kültürü üst düzeyde olan ve Rytas gibi ateşli taraftarlara sahip olan bir klüpte başlayacak yeni macerasına ki yanında ona Goudelock gibi değerli bir skroerin eşlik edeceğini de unutmayalım. Elbette konu bu kadar basit değil ilk kez Avrupa’da boy göstereceği için ama Rytas ile sahaya çıktığı ilk maçtan itibaren aslında onun için basit olduğunu gösterdi ve hemen icraata başladı.

Litvanya Ligi’nde çıktığı ilk 4 maçta ortama hızlıca uyum sağladığını gösteren Jackson, 13.5 sayı, %38.5 3sayı, 3.5 ribaund, 6.0 asist, 2.5 top çalma istatistikleri ile katkı vermişti.

SEAN KILPATRICK (Tofaş): Şutör Guard – 1.93 metre – 30 yaş

Kilpatrick kariyerinde bir çok takımın formasını giymiş olan gezgin bir oyuncu ki sadece NBA ekiplerinden Nets formasını 1 yıldan fazla süre ile giydiğini belirtelim. Ama asıl önemli olan gittiği her takımda, her ortamda skorer özellliklerini ortaya koyup takımına olumlu katkılar vermeyi başarmış bir oyuncu. Avrupa kariyerine 2018’de Panathinaikos ile başlamış, geçtiğimiz sezon ise Buducnost ile başarılı performanslar sergilemişti. Tofaş macerası ise alacağı rol ve koç Ene’nin tempolu sistemine uygunluk açısından onun için çok verimli geçmeye aday.

BSL sahnesinde şuana kadar oynadığı 3 maçta 17.7 sayı ve %40.0 3sayı istatistikleri ile mücadele etmişti.

VASILIJE PUSICA (Sassari): Guard – 1.96 metre – 25 yaş

Çoğu zaman bir oyuncu için yeni transfer olduğu kulübün onun için en doğru adres olduğunu söyleyebiliyoruz. Ama işte Sırp guardın Sassari ile birlikteliği tam da bu tanıma uyuyor. Genç yetenek, Avrupa’nın basketbol fabrikasında geliştirdiği kaliteli ve çok yönlü silahları ile artık koç Pozzecco yönetimindeki Sassari ile kariyerinde bir seviye daha yukarı çıkmaya hazır.

Pusica bu sezon Serie A’da forma giydiği ilk 3 maçta 15.0 sayı, 3.0 ribaund, 2.0 asist istatistikleri ile mücadele etmiş ve görünüşe göre sadece ısınıyor.

ALEX RENFROE (San Pablo Burgos): Oyun Kurucu – 1.95 metre – 30 yaş

Bu sezon şampiyonlar liginde yer alacak çaylak isimler arasında sadece bir isim var 30 yaş ve üzerinde, o da Renfroe’dan başkası değil. Kariyeri boyunca saha görüşü ve oyunu okuma gibi önemli meziyetleri ilerleyen yaşına zıt olarak gerileyen fiziksel özelliklerinin önüne geçmiş bir isim. Final 8 organizasyonunda da gördüğümüz üzere Burgos takım oyununu benimseyen, yıldız ya da yıldız üzerine kurulu olmayan bir ekip.

Final 8’de olduğu gibi takımı organize edecek olan Renfroe, Burgos’un sahip olduğu yetenekli ve derin rotasyonun orkestra şefi olarak koç Pennoroya’nın saha içinde gözü kulağı olmaya devam edecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …