Güncel Haberler

Anadolu Efes’i Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına artık sayılı günler kala sizler için takımlarımızı mercek altına almaya devam ediyorum.

Bu yazımda sizler için Anadolu Efes‘i analiz edeceğim. Keyifli okumalar.

Pandemi ndeniyle basketbolun yarım kaldığı sezonda hem Turkish Airlines Euroleague hem de BSL’de net bir şekilde lider olan Anadolu Efes, yeni sezona da sadece Peters ile yollarını ayırıp, kalan tüm kadrosunu koruyarak başlıyor ve koç Ataman’ın da belirttiği gibi en büyük transferleri aslında kadroyu korumak oldu.

Euroleague’in en güçlü guard rotasyonlarından birine sahip olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette takımın lideri ve en önemli skor opsiyonu yine Shane Larkin olacak. Türk pasaportu da alan süper yıldız, Kasım ayında milli formayı giydikten sonra ligde de yerli statüsünde forma giyebilecek. Hazırlık döneminde dizindeki sakatlığından dolayı onu izleyemedik ama durumunun iyi olduğu ve Euroleague sezonunun başlangıcı olan 1 Ekim’e yetişeceği söyleniyor bir aksilik olmazsa. Sürati, deliciliği, yüksek yüzdeli üçlükleri ve oyunu ne zaman forse edeceğini çok iyi bilmesi ile sadece BSL’nin değil tüm Avrupa’nın en değerli guardlarından biri. Bu sezon da onu keyifle izlemeye, acaba bu maçta kaç sayı atacak diye heyecanla takip etmeye devam edeceğiz. Onunla beraber çok iyi bir ikili oluşturan Vasilije Micic de yine koç Ataman’ın en güvendiği isimlerden biri olacak. Larkin’in bitiriciliğinin bu kadar keskin ve verimli olmasının temel nedenlerinden biri de Sırp guardın oyun zekası, yaratıcılığı ve deliciliği ile ona hazırladığı pozisyonlar. Tabiki sadece Larkin’i değil, tüm takım arkadaşlarına çok iyi servisler yapıyor ki özellikle Dunston, Sertaç ve Pleiss onunla birlikte oynamayı haklı olarak çok seviyorlar. Uzunları Avrupa’da en iyi besleyen guardların başında geliyor, onun için ikili oyun profesörlerinden biri diyebiliriz rahatlıkla. Ayrıca son 2 sezonda dış şutlarını da çok iyi geliştirdi, artık kesinlikle önemli bir 3 sayı silahı diyebiliriz onun için. Bu iki yıldız ismi ise geçen sezon olduğu gibi savunma bakanı, kaptan Doğuş, kenardan getirdiği enerji ile özellikle hücuma ve organizasyona değer katan Buğrahan, ritm bulduğunda skor patlamaları yaşayan keskin şutör Beaubois yedekleyecekler. Ayrıca takıma yeni katılan genç Erten de özellikle BSL’de zayıf rakiplere karşı koç Ataman’dan kapacağı her dakikayı değerlendirmeye, kendini göstermeye çalışacak.

Ergin Ataman: Micic ve Larkin takımda kaldı ancak Larkin'i uzun süre  Türkiye Ligi'nde oynatamayabiliriz... - Spor Haberleri / Basketbol

Forvet rotasyonunda ise koç Ataman’ın en güvendiği isim yine 35 yaşındaki tecrübeli forvet Krunoslav Simon olacak. Hırvat kanat oyuncusu, geride bıraktığımız sezona kusursuza yakın bir performans sergilemişti. Hem takım organizasyonuna verdiği destek hem etkili dış şutları ile hücumda çok önemli katkılar verirken savunmada da zekası ve pozisyon bilgisi ile kendisinden daha atlet ya da daha fizikli forvetlerin karşısında dahi geri adım atmadı. Oyunun iki alanında da takımın jokeri ve aslında gizli lideri olan Simon, koç Ataman’ın da saha içindeki en önemli yardımcısı. 3 numarada bir diğer tecrübeli isim, takımın görev adamlarından biri olan Anderson olacak. Önemli bir skorer olarak geldiği Efes’de takımın ihtiyaçlarına görev evrilerek savunma yapan ve yüzdeli ceza atışları ile takıma destek olmaya çalışan bir rol oyuncusuna dönüştü. Ayrıca milli oyuncu Tolga da özellikle BSL maçlarında takımın rotasyonundaki önemli isimlerinden biri olacak. Eğer sağlığını koruyabilirse bu sezon dakikalarının artacağını düşündüğüm oyunculardan biri olacak rotasyonda. 4 numarada da güçlü bir ikiliye sahip olacaklar bu sezon. Chris Singleton geçen sezon hem ribaundlardaki katkısı hem de savunmadaki enerjisi ile takımın en önemli parçalarından biriydi. Ayrıca hücumda dış şut tehditi ve yüzü dönük silahları ile beraber ters eşleşmeleri Avrupa’da en iyi kullanan uzunlardan biri. Oyunun iki alanında da getirdiği dinamizm çok değerli lacivert beyazlılar adına. Ayrıca kısa beşlerde koç Ataman’ın onu güçlü fiziği ve çabuk ayakları sayesinde 5 numarada da kullanabildiğini de biliyoruz ki çabuk ayaklar kısmı çok önemli çünkü ikili oyun savunmasında, adam değişmelerde değerli bir parça. Geçen sezon sakatlığı nedeniyle onu uzun bir süre izleyemedik, sonrasında da ritm bulana kadar zaten sezona pandemi nedeniyle ara verilmişti. Evet Moerman’dan bahsediyoruz. Fransız forvet koç Ataman’ın sisteminde en önemli pozisyonlardan biri olan 4 numarada dış şutları, ribaundlardaki savaşçı kimliği ve tam sahadaki etkinliği ile Singleton ile beraber bu pozisyondaki sürerleri birlikte paylaşacaklar. Eğer sağlıklı kalabilirlerse ve kendi standartlarını ortaya koyabilirlerse çok önemli bir ikili olacaklar 4 numarada. Genç Yiğitcan da enerjisi ve dış şut tehditi ile koç Ataman’dan özellikle BSL’de alacağı süreleri değerlendirmeye çalışacak.

5 numarada ise koç Ataman iki tecrübeli ve istikrarlı isimle yola devam etmeyi tercih etti. Geçen sezon sakatlığı nedeniyle sezonun neredeyse tamamını kaçıran Bryant Dunston, yeni sezonda da Efes’in en önemli silahlarından biri olacak. Aslında ona silah deyince genelde hücum performansından bahsettiğimiz düşünülebilir ama aksine biz onun savunma ve ribaundlardaki etkisinden bahsediyoruz daha çok. Tartışmasız Euroleague’in en iyi savunma yapan, en istikrarlı ve en sert uzunlarından biri. Çabuk ayakları ve atletik özellikleri ile birlikte hem çember savunma hem de adam değişme savunmasında değerli bir parça, bu konuda tam anlamıyla bir yıldız. 34 yaşında bir oyuncu olmasına rağmen halen kendini geliştirmeye devam eden Dunston, artık 3 sayı tehditini de ekledi hücum portföyüne. İkili oyunlarda zaten yüzdeli bir bitirici olan tecrübeli uzun tam anlamıyla yıllanmış bir şarap. Bir diğer tecrübeli isim, Alman uzun Pleiss da onunla beraber 5 numaradaki süreleri paylaşacak isim olacak. İlerleyen yaşıyla artık dizleri onu zorluyor ve bu nedenle sürelerinin de dengelenmesi gerekiyor. Oyunda kaldığı sürelerde dış şut silahı, blok tehditi ve boyalı alandaki büyüklüğü ile lacivert beyazlıların değerli parçalarından biri olacak. Milli uzun Sertaç da geçen sezon Dunston’ın yokluğunda çok verimli performanslara imza attı, orta mesafe şutları, blok tehditi ve savaşçı kimliği ile ne kadar önemli bir alternatif olduğunu herkese hatırlattı. Özellikle BSL maçlarında değerli süreler alacaktır güçlü uzun rotasyonunda.

Özetle Anadolu Efes, kaliteli ve geniş rotasyonuyla, Larkin ve Micic liderliğinde bu sezon da hem BSL’de hem de Euroleague’de şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olacak. BSL özelinde elbette yabancıların tamamını rotasyonda kullanamayacaklar ama geçen sezon olduğu gibi Sertaç, Buğrahan, Doğuş, Tolga gibi değerli yerli isimleri de devreye sokarak, ana rotasyonu da Micic, Beaubois (Larkin yerli lisansı alana kadar), Simon, Singleton, Dunston üzerine kurarak çok başarılı olacaklarını, geçen sezon yarım kalan hikayeyi tamamlayabileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …