Güncel Haberler

Beşiktaş’ı Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nde sezonun başlamasına sayılı günler kala takımlarımızı sizler için incelemeye devam ediyorum.

Bu yazımda ise sizlerle beraber Beşiktaş‘ı mercek altına alacağız, keyifli okumalar.

Koç Bıyıktay yönetiminde genç oyuncuları toplayarak bir proje takımı kuran siyah beyazlıların elinde tecrübe seviyesi düşük ama potansiyeli çok yüksek bir kadro var ki yabancılarını da çaylak isimlerden seçtiklerini hatırlatayım.

Resim

Siyah beyazlıların oyun kurucusu pozisyonunda çaylak Markell Johnson oturacak. Henüz NCAA’den yeni mezun olan ve Avrupa basketboluna artı ülkemizi adapte olmaya çalışan Birleşik Amerikalı guard, Bursaspor maçında sakatlanana kadar sadece 10 dakikada 7 asist yaparak ne kadar potansiyelli bir isim olduğunu, saha görüşü ve pas yeteneklerinin yüksek seviyelere çıkabileceğini gösterdi. Takımın en önemli pozisyonu olduğu Beşiktaş, 1 numarayı tamamen gençlere emanet etmedi ve sezon öncesi Mehmet Yağmur hamlesi ile hem ellerini güçlendirdiler hem de takıma bir ağabey kazandırmış oldular. 1 numarada Johnson ve Mehmet’i yedekleyecek iki genç isim Eray Akyüz ve Ömer Yasir Küçük de ülke basketbolunun çok şey beklediği isimler arasında yer alıyorlar. Henüz tecrübesiz oldukları için organizasyon konusunda, özellikle basit top kayıpları yaparak sorun yaşıyorlar ama süre almaya başladıkça özgüvenleri artacak, yetenek paketi olarak çok iyi durumdalar. 2 numara ise hazırlık döneminde Beşiktaş’ın güçlü olduğu pozisyonlardan biriydi. Bir diğer çaylak guard Isaiah Blackmon gayet iyi işler çıkardı ve bir çok maçta takımın skor yükünü sırtlayan isimler arasında yer aldı. Sürati, etkili şutları ve skorer sezgileri ile Avrupa’da iyi yerlere gelebilecek bir guard. Koç Bıyıktay’ın sisteminde 1 numaralı skor opsiyonu olacağını söylemek yanlış olmaz. Onu yedekleyecek isim ise ülke basketbolunun bir diğer genç yeteneği Şehmus Hazer olacak. Sürati, deliciliği ve yaşına göre sahip olduğu olgunlukla özel bir oyuncu olduğunu zaten tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Eğer hızlı bir şekilde şutlarını geliştirmeye konsantre olup, pasör özelilklerini de bir kademe yukarı çıkarabilirse milli takım forması ve Euroleague sahnesi onu çağıracak. Bu sezon bu noktaları oynayarak, süre alarak geliştirmek için fazlasıyla şansı olacak.

Forvet rotasyonunda Beşiktaş’ın elinde her iki pozisyonda da etkili silahlar var. 3 numarada takımın en güvendiği isim kuşkusuz Egehan Arna olacak. Fenerbahçe’de havlu salladığı yılların arıdndan nihayet oynamaya karar vererek takımdan ayrılması hem onun adına hem de ülke basketbolu adına çok önemliydi. Solak forvet, uzun kolları, çok yönlü oyunu, birden fazla pozisyonu savunabilmesi ile değerli bir parça. Dış şutlarını geliştirmeye devam eden Egehan, hazırlık maçlarında gördüğümüz üzere süresi ve sorumluluğu arttıkça takım organizasyonuna da iyi katkı veren, pasör özelliklerini de iyi kullanan bir oyuncu. Yeni sezonda Beşiktaş’ın en önemli, en güvendiği isimlerden biri olacak. Enerjisi, ribaundlara katkısı ve en önemli savunmadaki etkinliği ile milli takım yolundaki önemli adaylardan biri, yakından takip edeceğim isimlerden biri olacak bu sezon. 4 numarada ise bir diğer çaylak De’Joon Davis genelde süreleri alacak isim olacak. Aslında daha çok 4.5 numara olan, mücadeleci kimliği, boyalı alandaki etkinliği ve ribaundlara katkısı ile ön plana çıkan Davis, savunmada da ikili oyunlarda kısaların karşısında kalabilmesi ile iyi iş çıkarı hazırlık maçlarında. Ama burada asıl heyecan veren isim kuşkusuz Ercan Osmani. Süreleri Davis ile paylaşacak olan genç uzun zaman zaman koç Bıyıktay’dan ilk beş formasını da kaptı hazırlık maçlarında. Hücumda her türlü silahı bulunan, yumuşak bilekleri, yüksek basketbol IQ’su ve her geçen artan tecrübesi ile dikkat çeken bir 4 numara. O da yaşına göre soğuk kanlı ve olgun bir isim, Beşiktaş’da aldığı şansı iyi değerlendirip gelişimini istikrarlı ve hızlı bir şekilde devam ettirebilirse milli takımımızın çok ihtiyacı olan 4 numaralı pozisyon için önemli adaylardan biri olur.

Zaman zaman Davis’i de kısa beşler de pivot olarak görecek olsak da siyah beyazlıların as uzunu Alperen Şengün olacak. Çok ama çok şeyler beklediğimiz, henüz 18 yaşında olduğuna halen inanmakta zorlandığımız bir uzun Alperen. 17 yaşında Bandırma forması ile geçtiğimiz sezon bir çok Şampiyonlar Ligi maçında da oynayarak uluslarası tecrübe kazanan genç uzun, hücumda herşeyi yapabilecek özelliklere sahip. Hem boyalı alandaki etkinliği hem mobilitesi hem de şut tehditi ile komple bir oyuncu. Ribaundlarda enerjisi ve savaşçı kimliği ile takımını sırtlayabiliyor kendisinden çok daha kalıplı kalın uzunlara karşı da mücadeleden gerim atmıyor. Tecrübe kazandıkça pozisyon bilgisi de artıyor ve artık oyunu daha iyi okuyor, bu sezon keyifle izleyeceğimiz genç yeteneklerden biri olacak kuşkusuz. Onu yedekleyecek isim ise Bandırma’dan takım arkadaşı Furkan Haltalı olacak. Tam bir görev adamı olan Furkan, sertlikten kaçmayan, ribaundlarda etkili ve boyalı kullanmayı seven bir uzun. Onun da süre almaya devam ederek tecrübe eksikliğini gidermesi gerekiyor ki geçirdiği sakatlık sonrası yeni yeni form tutmaya başladığını da unutmayalım.

Siyah beyazlı kulüp yıllardır bir çok takımın ve TBF’nin yapmak istediği proje takımını oluşturmayı başardılar. Bu nedenle Beşiktaş yönetimini kutlamak lazım ve umarım uzun soluklu bir proje olur. Ellerinde Şehmus, Egehan, Alperen gibi potansiyeli çok yüksek, ileride A milli takımımıza uzun yıllar hizmet etmesini beklediğimiz yıldız adayları var. Bu isimlerin sezon boyunca ortaya koyacakları gelişimi zevkle takip edeceğiz. Play-off’u zorlayacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz ama tabiki karşılarında Gaziantep, Bahçeşehir, Bursaspor ve Daçka gibi dişli rakipler olacak bu yolda, işleri epey zor olacak. Genç isimlerden kurulu kadronun çoğu maçta enerji ve yetenekleri ile tecrübe eksiklerini kapatması gerekecek play-off biletini kapabilmek için.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …